Buka ménu utama


Barudak keur ulin tokecang

Tokécang nyaéta kawih kaulinan barudak anu dipaké ku barudak bari pacekel-cekel leungeun duaan-duaan, pahareup-hareup papasangan boh budak lalaki boh budak awéwé bari dariuk.[1] Nalika ngawih duanana maralik bari murilitkeun leungeunna jadi patukang-tukang.[1] Biasana ieu kakawihan téh sok dikarawihkeun bari nungguan hiji hal boh éta mangrupa barang boh jalma nu ditungguannana, tujuanana pikeun ngaleungitkeun kakesel atawa kakeuhuel jeung ngeusi waktu nu lowong sangkan ngabubungah sorangan, atawa barudak SD mah ieu kakawihan téh sok dipaké ulin anyang-anyangan atawa ngeusi waktu nu kosong lamun keur istirahat sakolana, sakapeung mah sok dipaké lomba atawa pasanggiri kawih kaulinan barudak sunda ku golongan nu tangtu pikeun tujuan pribadina husus) atawa tujuan umum pikeun masarakat ngamumulé budayana nu tileum kagésér ku budaya deungeun.[1] Kieu rakitan kawihna, dikawihkeun bari leungeun nyepeng suku pasangan atawa budak nu disanghareupanana:

Tokécang, tokécang
Moncor ka handapeun palang
Nangtungna patukang-tukang.[1]

Kawih lianna :

1
Tokécang, tokécang
Balangendir tosblong
Angeun kacang, angeun kacang
Sapariuk kosong

2
Tokécang, tokécang
Balangendir tosblong
Angeun kacang, angeun kacang
Sapependil kosong

3
Tokécang, tokécang
Malik pendil tosblong
Angeun kacang, angeun kacang
Sapariuk kosong.[1][2]


Arjuna Wayang.jpg


ReferensiÉdit

  1. a b c d e Hidayat, Rachmat Taufiq, spk.2005.Peperenian Urang Sunda.Bandung:Kiblat
  2. Kawih kaulinan barudak(diakses tanggal 03 Mei 2011)