Buka ménu utama

Sunami

Balahi ci laut nu ngagulidag ka darat
(dialihkeun ti Tsunami)
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Sunami nu narajang Malé di Maldiva 26 Désémber 2004.

Sunami (éjahan /suˈnɑːmi/ atawa /tsuˈnɑːmi/) hartina runtuyan galura / gelombang nu dihasilkeun nalika awak cai, misalna sagara ngalir sacara gancang dina jumlah/skala anu badag. Sunami ieu biasana mangrupa balukar ayana lini, longsor, gunung bitu, atawa tabrakan météorit. Anapon balukarna rupa-rupa, bisa sama sakali teu mangaruhan manusa, tapi bisa ogé ngabalukarkeun musibah anu nelasan ratusan rébu jalma.

Istilah sunami asalna tina basa Jepang nu hartina labuan ("tsu", 津) jeung gelombang ("nami", 波). Sunami téh lain kajadian sub-beungeut di jero sagara; jangkung gelombang caina (amplitudo) teu sabaraha, tapi panjang pisan (bisa nepi ka ratusan kilo), sahingga kadang di sagara mah teu pati kabireungeuh.

Eusi

RujukanÉdit

CatetanÉdit


Tumbu kaluarÉdit

Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


Artikel jeung websiteÉdit

Gambar jeung videoÉdit

Tempo oge: Images and video, 2004 Indian Ocean earthquake

Bahaya tsunamis

FiksiÉdit