Walungan Amazon (basa Spanyol: Río Amazonas, basa Portugis: Rio Amazonas) nyaéta walungan di Amerika Kidul nu paling panjang kadua di dunia. Panjang walungan amazon sekitar 6000 km. Lebar ti walungan amazon nyaéta antara 1,6 jeung 10 kilometer (1,0 jeung 6,2 mil) pada tahap rendahna tapi ngaluasan selama musim hujan nepi 48 kilometer (30 mil).[1] Walungan Amazon ngalir ti dataran tinggi Peru ngaliwatan sababaraha nagara nyaéta Ekuador, Kolombia, dan Venezuela nu akhirna asup ka Brazil jeung ngalir kaluar ti pantai Atlantik.

Walungan Amazon
Amazon river basin.png
Jalur nu dilalui Amazon, sababaraha anak walungan, sarta perkiraan luas wilayah nu dialirinna.
Lokasi
NagaraBrasil (62,4%), Peru (16,3%)
Bolivia (12,0%), Kolombia (6,3%)
Ekuador (2,1%)
Physical characteristics
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
Citakan:Infobox river/source
MuharaSamudra Atlantik
Panjang6400 km units?
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge
Citakan:Infobox river/discharge

Walungan Amazon nyaéta walungan nu debit airna terbesar di dunia. Total debitna lewih badag ti total debit 7 walungan terbesar di dunia mun dihijikeun. Amazon miboga loba anak sungai nu jumlahna ribuan, nyaéta sekitar 1.100 anak walungan,.sekitar 17 anak walungan mioga panjang 1.500 kilometer.[2]

walungan jeung hutan amazon jadi imah keur satwa satwa liar sepertos lauk piranha, boto (lumba-lumba walungan), manuk. Salah hiji satwa liar nu terkenal nyaéta black caiman, nyaéta buaya hideng nu terkenal pemangsa puncak, buas bisa mangsa naon wae, tapi ayeuna black caiman geus teranca pucah ku sabab kulit na nu loba diburu. walungan jeung hutan amazon aya sekitar 40.000 flora, 2000 spesies ikan, 400 spesies mamalia jeung amfibi,jeung 2,5 juta reptil jeung serangga. Atawa sekitar 30% jenis flora jeung fauna nu di planet bumi aya di walungan jeung hutan amazon. amazon ogé nyumbah atawa masok 20 % cai bersih di dunia atawa seperlima cai tawar ka samudra atlantik, cai tawar éta bisa ngacairkeun salinitasi kadar garam atawa tingkat kaasinan cai laut.[3]

RujukanÉdit

  1. "7 Sungai Terpanjang di Dunia". Aura Ilmu (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-11-09. 
  2. Times, I. D. N.; eliza. "6 Fakta Unik Sungai Amazon, yang Terpanjang di Benua Amerika". IDN Times (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-11-09. 
  3. "10 Fakta Unik, Menarik dan Menyeramkan Tentang Sungai Amazon - Ekor9.com". www.ekor9.com. Diakses tanggal 2019-11-09.