Buka ménu utama
Kawung
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Arecales
Kulawarga: Arecaceae
Génus: Arenga
Spésiés: A. pinnata
Ngaran binomial
Arenga pinnata
(Wurmb) Merr.

Kawung (Arenga pinnata at. Arenga saccharifera) tangkal Arecaceae pituin alam tropis Asia, ti India wétan nepi ka Malaysia, Indonésia, jeung Pilipina. gedéna kaasup palem ukuran sedeng, jangkungna bisa nepi ka 20 m, anu watangna renjul ku puhu dahan/barangbang. Panjang daunna 6–12 m, sedengkeun lébarna 1,5 m, diwangun ku jarum daun nu lobana 1-6 kolom (panjang 40–70 cm, lébar 5 cm). Buahna, katelah 'caruluk', ngaruntuy, diaméterna 7 cm.[1]

Najan teu digolongkeun kaancam punah, di sababaraha wewengkon mah ieu spésiés beuki carang populasina.

Gambar tangkal kawung dina buku Flora de Filipinas [...] Gran edicion [...] [Atlas II] taun 1880-1883.

MangpaatÉdit

Masarakat tradisional mikawanoh kawung ku loba mangpaatna, kayaning diala lahangna pikeun diinum atawa dijieun cuka, gula, diala injukna, pakang, harupat, ruyung, lunglum atawa kawul, daun kawung, jeung nyéré.[1]


RujukanÉdit

Dicutat tinaÉdit

  1. a b Hari Priyadi, Gen Takao, Irma Rahmawati, Bambang Supriyanto, Wim Ikbal Nursal, Ismail Rahman, Priyadi (2010). Five Hundred Plant Species in Gunung Halimun Salak National Park, West Java: A Checklist Including Sundanese Names, Distribution, and Use. Bogor: CIFOR. p. 1. ISBN 9786028693226.