Buka ménu utama

Dina kimia, utamana biokimia, asam lemak nyaéta asam karboksilat anu ilaharna diwangun ku buntut/ranté alifatik, boh nu jenuh atawa henteu. Asam lemak dijieun tina hidrolisis beungkeut éster dina lemak atawa minyak biologis (nyaéta trigliserida), ku cara ngaleupaskeun gliserol (baca oléokimia).

Rupa-rupa lemak dina katuangan
Baca ogé

Asam lemak téh asam monokarboksilat alifatik nu diturunkeun tina atawa dikandung dina bentuk éster lemak, minyak, atawa lilin sato (gajih) jeung tutuwuhan. Asam lemak alami biasana ngandung ranté 4-28 karbon (teu nyagak sarta jumlahna genap), boh jenuh atawa henteu. Istilah ieu ogé kadang ngawengku sakabéh asam karboksilat alifatik asiklik[1]. Ku kituna, asam asetat gé jadi kaasup asam lemak, padahal bisa leyur dina cai alatan pondok pisan ranté karbonna.

RujukanÉdit

  • Fatty acid. Wikipédia basa Inggris. Disalin 7 Oktober 2008.
  1. Prayer Book, (1997). The Gold Book. IUPAC Compendium of Chemical Terminology (2nd ed.). International Union of Pure and Applied Chemistry. ISBN 052151150X. Diakses tanggal 2007-10-31. 

Baca ogéÉdit

Tumbu kaluarÉdit