Buka ménu utama

Républik Bélarus atawa Bélarusia mangrupa hiji nagara di Éropa Wétan eujeung ibu kotana Minsk. Nagara ieu administratifna kabagi kana 6 provinsi (voblast) jeung hiji kota husus.

Рэспубліка Беларусь
Республика Беларусь
Respublika Biełaruś
Bandéra Bélarus Lambang Bélarus
Motto
Lagu
My Belarusy
Location of Bélarus
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Minsk
Basa resmi Bélarus, Rusia
Pamaréntah Républik
 -  Présiden Alexander Lukashenko
Kamerdékaan
Aréa
 -  Total 207.600 km² (93)
 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2017 9.504.704 (65)
 -  Sénsus 2009 9.504.000 
 -  Kapadetan 46 /km² (142)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$65,13 miliar (66)
 -  Per kapita US$6.646 (89)
Mata uang Rubél (BYN)
Zona wanci FET (UTC+3)
TLD Internét .by, .бел
Kode telepon +375

AdministratifÉdit

 Artikel utama: Subdivisi Bélarus.
 
Bagian-bagian administratif Bélarus.

Bélarus diwangun ti 6 provinsi ("voblast"), dingaranan dumasar kana kota-kota nu jadi pusat administrasina. Kota Minsk, aya di provinsi Minsk, miboga status husus salaku salah sahiji bawahan nasional sabab teu diasupkeun kana voblast naon waé. Subdivisi dina voblast diwarisan ti masa Soviét. Voblast-voblast éta dibagi deui kana raion (biasa ditarjamahkeun kana "distrik" atawa "wewengkon"). Otoritas législatif satempat (raisovet, "déwan raion") dipilih ku warga raion; otoritas éksekutif satempat (administrasi raion) diangkat ku otoritas éksekutif nu leuwih luhur. Ku cara nu sarua, kabéh voblast miboga otoritas législatifnya sorangan (oblsovet), dipilih ku warga, jeung otoritas éksekutif (administrasi voblast), nu pamingpinna dipilih ku présidén.

(Ibu kota voblast dina kurung.)

  1. Minsk (ibukota)
  2. Provinsi Brest (Brest)
  3. Provinsi Homyel (Homyel')
  4. Provinsi Hrodna (Hrodna)
  5. Provinsi Mahilyow (Mahilyow)
  6. Provinsi Minsk (Minsk)
  7. Provinsi Vitsebsk (Vitsebsk)

Tempo ogéÉdit

Tumbu luarÉdit

    Tingali ogé Bélarus di Wikivoyage