Bakung
Lys royal 2 FR 2012.jpg
Lilium regale
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
baca artikel

Bakung nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina keluarga (Liliaceae).[1] Dina baasa Inggris disebutna lily, ieu genus mibanda kurang leuwih 110 spésiés. Disababaraha daérah, bakung mibanda ngaran anu béda-béda : Bakung Melayu, bakong Batak, semur Bangka, bakung bug makasar, dausa Ambon, pété Halmahera, fété-fété Termate, bakong Madura.[2]


Sebaran jeung HabitaÉdit

Bakung loba kapanggih hirup di wewengkon Eropa, sabagean loba Asia nepi ka Jepang, ka kidulna nepi ka India, ka Indocina nepi ka Philipina. Ieu tutuwuhan bisa hirup di daerah pileuweungan, remen katempo hirup dipigunungan, sakapeung katempo hirup di tegalan jukut. Sawaréhna kapanggih hirup di rawa-rawa. Dina kaumumanna ieu tutuwhan bisa hirup kalawan subur, dina taneuh anu kaayaan haseum taneuhna saimbang.[2]

Ciri mandiriÉdit

Bakung jangkungna 60–180 cm, ngahasilkeun beuti handapeun taneuh. Di sababaraha spésiés Amérika Kalér, ieu beuti baris jadi rizoma.

Kembang bakung mibanda tilu kelopak kembang, kaangseu seungit, kalayan mibanda kelir konéng bodas, oranye, beureum ngora, beureum, wungu, kelir tambagga, aya anu nepika semu hideung. Aya ogé anu borontok.[2]

Guna jeung mangfaatÉdit

Sagigireun jadi papaés buruan, tutuwuhan bakung ogé mibanda kagunaan séjén, utamana tina daunna kayaning:

  1. Ngabantu nurunkeun nyeri tikoro
  2. Nambah kakuatan jeung kana awak karasa seger
  3. Ngubaran gannguan saré, Naha hésé saré atawa babari teuing saré
  4. Ngubaran raheut, ngurangan kaluarna getih[3]

Sabangsaning bakungÉdit

Dihandap ieu sababaraha jinis bakung anu geus dipiwanoh:

GaleriÉdit

Dicutat tinaÉdit

  1. Heyne, K. (1913). DE NUTTIGE PLANTEN VAN NEDERLANDSCH-INDIË. Library New York Botanical Garden: RUYGROK & Co BATAVIA. p. 481. Diakses tanggal (disungsi) 15 Januari 2022. 
  2. a b c Hariana, Drs. H. Arief (2013). 262 Tumbuhan Obat dan Khasiatnya. Jakarta: Penebar Swadaya. p. 25. ISBN 9789790026131. Diakses tanggal (disungsi – 15 Januari 2022). 
  3. Wijayakusuma, Hembing (2000). Ensiklopedia milenium: Bunga-bungaan. Jakarta: Gema Insani. p. 25. ISBN 9789799157188. Diakses tanggal (disungsi – 15 Januari 2022). 

Citakan:Tumbuhan-stub