Buka ménu utama

Kasenian Buroq lahir di Cirebon kira-kira taun1920 di désa Kalimaro kacamatan Babakan. Panyiptana nyaéta Bapa Ta'al.[1]

Genjring Buroq mangrupa kasenian helaran atawa arak-arakan utamana dina khitanan pikeun ngarak pengantin sunat.[1] Waditra anu dipaké nyaéta 4 buah genjring, gong, gitar, biola dsb. Boneka Buroq diwangun ti boneka anu awakna mangrupa kuda sarta sirahna mangrupa wanoja geulis, sapasang boneka ondel-ondel, macan tutul jsb.[1]

Munculan boneka ieu mimitina leuwih ditujukeunn pikeun miéling poé Isra Miraj.[2] Tapi lila-lila, boneka ieu ogé mindeng dimunculkeun nalika acara-acara agama Islam, kawas acara khataman Alquran, sunatan sarta ngahudangkeun saurkawas di Désa Pakijangan.[2]

Kaayaan bulan puasa di Désa Pakijangan, sabenerna hampir euweuh bédana jeung kaayaan bulan Puasa di wewengkon-wewengkon masarakat muslim séjénna.[2] Sanggeus berbuka, masarakat minuhan masjid pikeun ngalaksanakeun solat Tarawih.[2] Anu ngabédakeun nyaéta nalika isuk, nalika jalma séjénna masih saré, para nonoman sarta seniman Buroq malahan ngariung di salah sahiji tempat pikeun ngahudangkeun warga séjénna sangkan ngalaksanakeun saur.[2] Di Désa Pakijangan, hal ieu geus dipigawé ku para pamaén orkes Buroq Bandarjaya saprak 20 taunkatukang.[2]


Nulis.jpg



ReferensiÉdit

  1. a b c Buroq
  2. a b c d e f Tradisi Buroq