Gepuk kari 'am

Gepuk (atawa sok disebut ogé empal) nyaéta jinis kadaharan anu bahan poko nyieunna tina daging (ilaharna mah daging sapi), nu saterusna disamaraan ogé dikulub mangjam-jam, geus kitu kakara wéh digoréng.[1] Dina kahirupan sapopoé, gepuk téh kadaharan nu sok disuguhkeun minangka deungeun sangu.[1] Gepuk atawa empal téa anu pangkakoncarana mah nyaéta gepuk asal Kota Bandung, nikakeun ku urang deungeun mah gepuk téh dianggep minangka kadaharan has tatar sunda.[2] Margalantarannana mah nyaéta ku sabab rasana anu sedep tur dagingna hipu, gampang digayemna ogé henteu liat.[3][4]

Cara Nyieun GepukÉdit

  1. Bahan sasadiaan[5]:
  2. Prak-Prakan[5]:
Cutatan[5]:
*Pikeun dagingna, alusna mah milih bagéan pingpingna kusabab rada kasar sangkan daging gampang dipeupeuhanna.[5]
*Supaya samarana bener-bener nyerep, sanggeus diolahkeun jeung santen téh peutingkeun heula dagingna seret sapeuting mah.[5]

BabasanÉdit

Sakapeung, istilah gepuk téh ku urang Sunda mah sok dijieun guyonan.[6] Nyaéta minangka istilah jeung paribasa mun dahar euweuh nanaon, cohagna mah ngan ukur jeung kurupuk hungkul.[6] Gepuk téh diguyonkeunna nyaéta minangka singgetan tina “gep kurupuk-gep kurupuk”. Hartina pas unggal dahar téh ngan jeung kurupuk deui waé.[6] Ieu singgetan lain singgetan asli, mung jadi kirata lamun keur teu bararoga deungeun sangu.[6]

RujukanÉdit

  1. a b Chotimah, Husnul. 2006. Analisis Perilaku Konsumen dan Atribut Ideal Makanan Tradisional Gepuk dan Ikan Balita Karuhun serta Implikasinya Terhadap Strategi Pemasaran. Bogor: IPB.
  2. resepmasakankreatif.blogspot.com. 2013. Resep Empal Gepuk Daging Sapi Bandung. Blogger: Resep Masakan Kreatif.
  3. in-resep.blogspot.com. 2014. Resep Empal Gepuk Gurih dan Empuk. Blogger: IN Resep.
  4. Agribisnis Kreatif: Pilar Wirausaha Masa Depan, Kekuatan Dunia Baru Menuju Kemakmuran Hijau. Penebar Swadaya Group. 2012. ISBN 9789790025288. 
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w www.umieabie.com. 2014. Resep Gepuk Sunda Enak. Blogger: Umie Abie.
  6. a b c d Sumarsono, Tatang. 1995. Mahér Basa Sunda. Bandung: CV. Geger Sunten.