Buka ménu utama

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) nyaéta hiji antarbeungeut (interface) sakabéh audio/vidéo digital anu dirojong ku industri sarta henteu dikomprési. HDMI nyadiakeun antarbeungeut antara sababaraha sumber audio/vidéo digital nu cocog, saperti set-top box, pamuter DVD atawa panarima AV sarta digital audio jeung/atawa monitor vidéo nu cocog, saperti televisi digital (DTV).

High-Definition Multimedia Interface
Tipe Konéktor audio/video digital
Sajarah produksi
Disainer Grup HDMI
Didisain Désémber 2002
Diproduksi 2003
Spésifikasi
Kamampuan hot plug Bisa
Éksternal Bisa
Sinyal audio PCM,DVD-Audio,Super Audio CD,Dolby TrueHD,DTS-HD Master Audio
Sinyal video 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 1440p, etc.
Rubak pita 10.2 Gbps at 340 Mpixels/sec
Suku 19
Pin kaluar
HDMI Connector Pinout.svg
HDMI Tipe A (Receptacle)
Pin 1 TMDS Data2+
Pin 2 TMDS Data2 Shield
Pin 3 TMDS Data2–
Pin 4 TMDS Data1+
Pin 5 TMDS Data1 Shield
Pin 6 TMDS Data1–
Pin 7 TMDS Data0+
Pin 8 TMDS Data0 Shield
Pin 9 TMDS Data0–
Pin 10 TMDS Clock+
Pin 11 TMDS Clock Shield
Pin 12 TMDS Clock–
Pin 13 CEC
Pin 14 Sayaga (N.C. dina parangkat)
Pin 15 SCL
Pin 16 SDA
Pin 17 Ground DDC/CEC
Pin 18 Power +5 V
Pin 19 Hot Plug Detect
Konektor HDMI Tipe A

HDMI ngarojong vidéo standar, nu diluhuran, atawa definisi luhur, ditambah ku audio digital multi-kanal dina hiji kabel nunggal. Hal ieu henteu gumantung kana rupa-rupa standar DTV kayaning ATSC, katut DVB(-T,-S,-C), sabab sakabéhna mangrupa enkapsulasi aliran (stréam) data MPEG, nu diliwatkeun kana dekoder, sarta kaluar jadi data vidéo nu teu dikompres, nu bisa jadi definisi luhur. Data vidéo ieu tuluy dienkode jadi TMDS keur transmisi digital ngaliwatan HDMI. HDMI ogé ngarojong audio digital 8 kanal nu henteu dikompres. Dimimitian ku versi 1.2, kiwari HDMI ngarojong tepi ka 8 saluran audio sa-bit. Sa-bit audio kiwari dipaké dina CD Super Audio.

Konektor HDMI Tipe A standar boga 19 pin, sedengkeun versi nu resolusina leuwih luhur disebut Tipe B, geus didefinisikeun, sanajan can ilahar dipaké oge. Tipe B boga 29 pin, bisa mawa saluran vidéo nu dimekarkeun pikeun dipaké jeung pidangan resolusi luhur. Tipe-B dirancang keur ngarojong resolusi nu leuwih luhur ti 1080p.

HDMI Tipe A cocog ka nu saméméhna jeung Digital Visual Interface (DVI-D) tumbu nyorangan (single-link) nu dipaké dina monitor komputer jeung kartu grafik modéren. Ieu hartina sumber DVI bisa ngajalankeun monitor HDMI, atawa sabalikna, ku cara maké adaptor atawa kabel nu cocog, ngan fitur audio jeung kadali jarak jauh HDMI-na mah moal bisa. Minangka tambahan, tanpa rojongan keur High-Bandwidth Digital Content Protection (HDCP) dina dua bagianana, kualitas katut resolusi vidéona bisa dihaja diturunkeun ku sumber sinyalna pikeun nyegah pamaké lamun hayang nempo, komo deui lamun hayang ngarékam eusi larangan (restricted content). (Nalika ampir sakabéh konéksi HDMI ngarojong HDCP, loba konéksi DVI mah henteu.) HDMI Tipe B cocog ka nu saméméhna kawas DVI tumbu ganda.

Nu ngadegkeun HDMI kasup pabrik éléktronika konsumén Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic/National/Quasar), Philips, Sony, Thomson (RCA), Toshiba, jeung Silicon Image. Digital Content Protection, LLC (cabangna Intel) nyadiakeun HDCP keur HDMI. Minangka tambahan, HDMI boga rojongan ti produser-produser gambar meta Fox, Universal, Warner Bros., jeung Disney, katut operator sistim DirecTV jeung EchoStar (Dish Network), ogé CableLabs jeung Samsung.

Eusi

SpesifikasiÉdit

Saluran TMDSÉdit

  • Mawa audio, vidéo jeung data tambahan.
  • métodeu pasinyalan: saméméhna dumasar kana spesifikasi DVI 1.0. Single-link (HDMI Tipe A) atawa dual-link (HDMI Tipe B).
  • Vidéo pixel rate: 25 MHz tepi ka 340 MHz (Type A, dumasak kana 1.3) atawa tepi ka 330 MHz (Type B, dumasar kana 1.2A). Format vidéo kalayan laju sahandapeun 25 MHz (contona 13.5 MHz keur 480i/NTSC) ditransmisikeun maké skema repetisi piksel. Tepi ka 48 bit per piksel bisa dikirim, tanpa merhatikeun lajuna.   Supports 1080p60 [1].
  • Enkoding piksel: RGB 4:4:4, YCbCr 4:4:4 (8-16 bit per komponen); YCbCr 4:2:2 (12 bit per komponen)
  • Laju sampel audio: 32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz, 88.2 kHz, 96 kHz, 176.4 kHz, 192 kHz.
  • Saluran audio: tepi ka 8.

Saluran DDCÉdit

  • Ngidinan sumber keur nginterogasi kamampuh pakakas tujuan.
  • Pasinyalan I²C kalawan clock 100 kHz.
  • Struktur data E-EDID dumasar kana Céa-861D katut VESA Enhanced EDID (V1.3).

Saluran Consumer Electronics Control (CEC) (opsional pikeun diterapkeun, wiring-na mah kudu)Édit

  • maké protokol AV Link standar industri
  • dipaké keur fungsi kadali jarak jauh.
  • Beus serial sakawat bulak-blik (one-wire bidirectional).
  • Didefiniikeun dina Spesifikasi HDMI 1.0, diupdate dina HDMI 1.2A.

Proteksi EusiÉdit

KonéktorÉdit

Nomer suku (ditempo dina soket):

 

Panetepan Pin Konéktor Tipe A
Pin Panetepan Sinyal Pin Panetepan Sinyal
1 TMDS Data2+ 2 TMDS Data2 Shield
3 TMDS Data2– 4 TMDS Data1+
5 TMDS Data1 Shield 6 TMDS Data1–
7 TMDS Data0+ 8 TMDS Data0 Shield
9 TMDS Data0– 10 TMDS Clock+
11 TMDS Clock Shield 12 TMDS Clock–
13 CEC 14 Reserved (N.C. on device)
15 SCL 16 SDA
17 DDC/CEC Ground 18 +5 V Power
19 Hot Plug Detect

VersiÉdit

HDMI 1.1Édit

Dirili bulan Mei 2004.

HDMI 1.2Édit

Dirilis Agustus 2005.

  • Ngarojong saloba-lobana 8 saluran One Bit Audio, dipaké dina Super Audio CD.
  • Sayagana konektor HDMI Tipe A keur sumber PC.
  • Kabisa sumber PC pikeun maké rohangan kelir RGB asli bari mertahankeun pilihan keur ngarojong rohangan kelir CE YCbCr.
  • Minangka sarat keur HDMI 1.2 jeung pidangan sanggeusna pikeun ngarojong sumber tegangan leutik (low-voltage source).

HDMI 1.2aÉdit

Dirilis Desember 2005.

  • Sagemblengna nangtukeun fitur Consumer Electronic Control (CEC), set parentah, jeung tes kacocogan CEC (CEC comliance tet)

HDMI 1.3Édit

Dirilis 22 Juni 2006.[1][2]

  Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
  • Ngaronjatkeun rubak pita tumbu tunggal tepi ka 340 Mhz (10.2 Gbps)

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

Tumbu luarÉdit