Hampal
Hampal macrol 101016-7858 mp.JPG
Adungan, Hampala macrolepidota
ti susukan Pesaguan, Tumbang Titi, Ketapang
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
H. macrolepidota
Ngaran binomial
Hampala macrolepidota
Kuhl & van Hasselt in van Hasselt, 1823[1]
Sinonim
  • Capoëta macrolepidota Cuvier & Valenciennes, 1842[2]
  • Hampala macrolepidota Bleeker, 1860[3]
  • Barbus hampal Gunther, 1868

Hampal (Hampala macrolepidota) nyaéta lauk darat nu asalna tina kulawarga ‘’Cyprinidae’’. [4][5]Di Sumatra ieu lauk sok disebut ogé sebarau hutan, panjang awakna 1 inchi atawa 25 cm.[5][6] Ieu lauk tacan aya nu ngabudidayakeun, pikeun nyumponan pangabutuh lauk ieu masih kénéh ngandelkeun beubeunangan ngala ti wahangan.[5][7]


Ciri mandiriÉdit

Pangawakana panjang, lonyod sarta awakna ipis.[5] Dina palebah beuteung aya gurat kelirna kopi, manjang tina punduk nepi ka handapeun beuteung.[5] [6] Cécépétna mibanda kelir semu koneng, dina palebah puhu cécépét buntutna aya gurat hideung nu ngalangkang.[5] Karesepna ngakan lukut sarta lauk-lauk nu laleutik, sakapeung ogé nyerang lauk séjén. [8][5] Hirup dina cai hirup (ngalir) ngabring sabatur-batur, dina saabringan aya kana 50 sikina. [8] Sisitna bodas ngagurilap, cécépét palebah beuteungna semu beureum.[9] Loba kapanggih hirup di kamalir sawah, susukan leutik, atawa kulah. [8][9]


Dicutat tinaÉdit

  1. van Hasselt, J.C. 1823. Uittreksel uit een’ brief van den Heer J.C. van Hasselt, aan den Heer C.J. Temminck, geschreven uit Tjecande, Residentie Bantam, den 29sten December 1822. Algemeene Konst- en Letterbode, voor het jaar 1823, Deel II(35): 130-33.
  2. Cuvier, G. & A. Valenciennes. 1842. Histoire Naturelle des Poissons, to. XVI: 280. Paris :Chez F. G. Levrault.
  3. Bleeker, P. 1860. Ichthyologiae Archipelagi Indici Prodromus vol II Cyprini: 308. Bataviae: Typis Langei &soc. (terj. Ingg.)
  4. Shaharom, Faizah. Fish Parasites of Lake Kenyir, Peninsular Malaysia. University of amsteram2012: Penerbit UMT. ISBN 9789670524047. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  5. a b c d e f g Satyani Lesmana, Darti. Ensiklopedia Ikan Hias Air Tawar. Jakarta2015: Satyani Lesmana. ISBN 9789790026742. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  6. a b Cahyono, Ir. Bambang. Budi Daya Ikan Di Perairan Umum. Jakarta2012: Kanisius. ISBN 9789796729968. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  7. A. Costa-Pierce, Otto Soemarwoto, Barry. Reservoir Fisheries and Aquaculture Development for Resettlement in IndonesiaThe Fishes of the Indo-Australian Archipelago, Lieven Ferdinand de Beaufort. University of amsteram1990: Ganeca. ISBN 9789711022501. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  8. a b c Md Naim, Mardiana Idayu Ahmad, Darlina. Documenting Indigenous Knowledge In Science, Technology and Innovation (Penerbit USM). University sains Malaysia2012: Penerbit USM. ISBN 9789674612009. Diakses tanggal 8 Nopember 2019. 
  9. a b Carl Wilhelm Weber, Lieven Ferdinand de Beaufort, Max Wilhelm Carl Weber, Max. The Fishes of the Indo-australian Archipelago, Volume 1The Fishes of the Indo-Australian Archipelago, Lieven Ferdinand de Beaufort. University of amsteram1911: Ganeca. ISBN '- Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 8 Nopember 2019.