Buka ménu utama

Parobahan

m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: sakitar → sabudeureun (2)
 
===Dinasti Munggaran===
[[Dinasti Xia]] mangrupa dinasti munggaran,<ref name=CRO>{{cite web |author= Diario del Pueblo |publisher= People.com.cn |url= http://spanish.people.com.cn/refran/breve.htm |title= Breve cronología histórica de China |accessdate= 5/7/2015}}</ref> tapi can pernah kabukti sacara konkrit da nu ayana ngan saukur catetan sastrana wungkul.<ref name=XIA>{{cite web |publisher= Arte Historia.jcyl.es |url= http://www.artehistoria.jcyl.es/civilizaciones/contextos/2827.htm |title= Las dinastías Xia y Shang (China) |accessdate= 5/7/2015}}</ref> Dumasar rujukan dina téks-téks kuna ieu, diperkirakeun yén [[Dinasti Xia]] geus maréntah sakitarsabudeureun taun [[2205 SM]], anu nujul kana tilu kaisar: [[Fu Xi]], [[Shen Nong]] jeung [[Huang Di]].<ref name=XIA/> Dina mangsa saméméh dinasti ieu ngadeg, kakawasaan pangluhurna mah nyaéta mangsa transisi gagantian kakawasaan antara Dinasti [[Dinasti Xia|Xia]] jeung [[Dinasti Yi|Yi]].
 
Dinasti munggaran Tiongkok anu ninggalkeun tapak sajarah mah nyaéta [[Dinasti Shang]], anu mertahankeun sistem féodal saru di tungtung walungan Huáng Hé' antara [[abad ka-17 SM]] nepi ka [[abad ka-11 SM]]. Sanajan kitu, mimitina mah [[Dinasti Shang]] téh maréntah di Propinsi Shandong kidul<ref name=CRO/> anu masih mangrupa daérah rawa kénéh dina mangsa harita mah, nepikakeun kakuatanna jadi leuwih gedé batan séké sélér nu aya di wewengkon wétan, anu sok disebut séké sélér yi.<ref name=CRO/> Raja Tang, dianggap minangka raja anu luhung ku élmu jembar ku panalar sarta wijaksana dina mingpin [[Dinasti Shang]], ibukota karajaanna dipuseurkeun di wewengkon [[Erligang]].<ref name=CRO/>
 
[[File:The Great Wall of China at Jinshanling.jpg|thumb|300px|left|<center>Témbok badag Tiongkok, anu diwangun ku dinasti-dinasti sacara tuluy-tumuluy leuwih ti 2.000 taun pikeun ngaraksa tina serangan para pangjajah Xiongnu Mongolia jeung Manchuria.</center>]]
Dina pangawasaan [[Dinasti Tang]] jeung [[Dinasti Song]], téknologi jeung budaya Tiongkok nepi kana jaman kaemasanna. [[Dinasti Tang]] tetep ngawasa nepi ka pertengahan [[abad ka-8]], nalika pangberontakan An Shi ngancurkeun kasejahteraan kakaisaran. [[Dinasti Song]] nyaéta pamaréntahan munggaran di dunya anu nyetak tagihan sarta ngaberlakukeun kawijakan pikeun ngawangun tentara anu permanén.<ref name="memuseum"/> Antara [[abad ka-10]] nepi ka [[abad ka-11]], pangeusi Tiongkok jadi dua kali lipet nyaéta sakitarsabudeureun 100 yuta jiwa, sawaréhna mah éta téh balukar tina tarékah lelegaan pamelakan paré di daérah tengah jeung kulon, sarta ngareuahna hasil panén. Salila pamaréntahan [[Dinasti Song]] loba hasil anu karasa di antarana dina widang filsafat jeung seni, saham ogé paniagaan sarta karya seni. Hiji kabinangkitan Konfusianisme ogé bijil dina nyanghareupan tumuwuhna paham Buddhisme salila pamaréntahan [[Dinasti Tang]].<ref name="memuseum"/>
 
[[File:La cité interdite 0244.JPG|thumb|<center>Istana kakaisaran Tiongkok ti pertengahan Dinasti Ming (abad ka-15)</center>]]
18.163

éditan