Béda révisi "Pasantrén"

5 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
m
 
=== Étimologi ===
Istilah pasantrén téh asalna tina kecap “pa-santri-an”. Kecap “santri” hartina murid dina [[basa Sunda]] atawa [[basa Jawa]]. Ana pon istilah “pondok” asalna tina {{Lang-ar|فندقا}} anu hartina pamondokan atawa tempat meuting. Husus di wewengkon [[Acéh]], pasantrén téh disebutna dayah. Pasantrén biasana dipupuhuan ku saurang [[Kyai|ajengan]]. Pikeun ngatur hirup kumbuh di pondok pasantrén, ajengan nunjuk saurang santri senior pikeun ngatur adi-adi kelasna, maranéhna biasa disebut lurah pondok. Tujuan para santri dipisahkeun ti kolot jeung kulawargana nyaéta sangkan maranéhna diajar hirup mandiri sakalian sangkan bisa ngaronjatkeun hubungan jeung ajengan ogé jeung [[Alloh SWT.]]
 
Ceuk sawangan lian, pasantrén asalna tina kecap pa-santri-an anu hartina tempatna para santri. Kecap santri sorangan asalna tina kecap “cantrik” (Sunda:[[Catrik]]) ([[Basa Sangsakerta]], atawa mungkin [[basa Kawi]]) anu hartina jelema anu teu weléh nuturkeun guru, anu satuluyna dikembangkeun ku Paguron Taman Siswa kana sistem kobong anu disebut “pawiyatan” (Sunda: Pawiatan). Istilah santri ogé kapanggih dina [[basa Tamil]], anu hartina guru ngaji. Ana pon [[C.C Berg]] mah boga sawangan yén éta istilah téh asalna tina istilah “shastri”, anu dina [[basa India]] mah hartina jelema anu nyaho buku-buku suci agama [[Hindu]] atawa saurang sarjana ahli kitab suci agama [[Hindu]]. Sakapeung sok dianggap minangka gabungan kecap ''saint'' (manusa hadé) jeung rarangkén ''tra'' (resep nulungan), jadi kecap pasantrén hartina bisa jadi tempat pangatikan jalma-jalma hadé.<ref>Fatah, H Rohadi Abdul, Taufik, M Tata, Bisri, Abdul Mukti. ''Rekontruksi Pesantren Masa Depan'', (Jakarta Utara: PT. Listafariska Putra, 2005), hal. 11</ref>
Pondok pasantrén nyaéta lembaga pendidikan [[Islam]] pangkolotna anu mangrupa produk budaya Indonésia. Ayana pasantrén di Indonésia dimimitian ti saprak Islam asup ka ieu nagri kalawan ngadopsi sistem pangatikan kaagamaan anu sabenerna geus lila mekar saacan kadatangan Islam. Minangka lembaga pangatikan anu geus ngakar di ieu nagri, pondok pasantrén boga pangaruh anu gedé kana lalampahan sajarah bangsa.
 
Di Indonésia réa pasantrén anu ngan saukur ngabeungbeuratan ka para santrina ku biaya anu murah, sok sanajan aya sababaraha pasantrén modérn anu ngabeungbeuratan ku waragad anu leuwih mahal. Sanajan kitu, saupama dibandingkeun jeung sababaraha institusi pangatikan lian anu sajenis mah, pasantrén modérn téh jauh leuwih murah. Organisasi massa (ormas) Islam anu paling réa boga pasantrén téh nyaéta [[Nhadlatul Ulama]] (NU). Ormas Islam lianna anu ogé boga loba pasantrén nyaéta [[Al-Washliyah]] jeung [[Hidayatullah]].
 
==Jenis pasantrén==
Aya ogé pasantrén anu ngajarkeun pangatikan umum, anu proséntaseu atikanana réa kénéh élmu-élmu pangatikan agama Islam ti batan élmu umum (matématika, fisika jrrd). Anu kieu sok mindeng disebut minangka pondok pasantrén modérn, jeung umumna mah tetep nekenkeun ajén-ajén tina kabasajanan, kaihlasan, kamandirian, jeung ngadali diri. Dina pasantrén anu matéri atikanana campuran antara pangatikan élmu formal jeung élmu agama Islam mah para santri téh dialajarna siga di sakola umum baé atawa di [[madrasah]]. Pasantrén campuran pikeun tingkat [[SMP]] kadang-kadang ogé dipikawanoh minangka [[Madrasah Tsanawiyah]], ana pon pikeun tingkat [[SMA]] mah ngaranna [[Madrasah Aliyah]]. Tapi bédana pasantrén jeung madrasah mah aya dina sistemna. Ari pasantrén mah santrina dikobongkeun, ari madrasah mah henteu.
 
Iwal ti éta ogé aya pondok pasantrén induk anu oga cabang di wewengkon lia, jeung biasana dikokolakeun ku alumni éta pasantrén induk. Contona baé, Pondok Pasantrén Modérn Darussalam [[Gontor]] anu perenahna di [[Ponorogo]], [[Jawa Wétan]] boga cabang pondok alumni, di antarana:
*[[Pondok Modérn Arrisalah]] di [[Slahung]] anu dipupuhuan ku KH Ma’sum Yusuf.
*[[Pondok Modérn Assalam Sukabumi]] di [[Sukabumi]] Jawa Kulon anu dipupuhuan ku K. Badrusyamsi, M.Pd.
*[[Prof. Nurkholish Madjid]] manten ([[Rektor Universitas Paramadina]])
*[[Dr. Din Syamsuddin]] (Sekretaris Umum [[Majelis Ulama Indonesia]] (MUI).
*[[KH. Abdurrahman Wahid]], salah saurang ajengan kasohor, nyaéta manten [[Presiden Republik Indonesia]]. Anjeunna putra [[KH. Wahid Hasyim]], saurang ajengan anu ogé inohong pergerakan kamerdekaan Indonésia jeung kugsi dua kali ngajabat Menteri Agama di Indonésia. Sawatara akina nyaéta [[KH. Hasyim Asy'ari]], saurang pahlawan nasional Indonésia jeung nu ngadegkeun [[Nahdlatul Ulama]], salah sahiji organisasi Islam panggedéna di Indonésia.
 
==Tingali ogé==
*(Indonésia) [[PPMI Assalaam]] - Solo Indonésia. Pupuhu PPMI Assalaam période 2007-2010, Drs. H. Ma'ruf Rohmat, nyaéta alumni[[Gontor]].
*[[Al Mu'min]] - pasantrén di [[Ngruki]] anu kawentar alatan pupuhuna, [[Abu Bakar Ba'asyir]] dituduh ilubiung dina konspirasi [[Bom Bali 2002]].
*[[Pasantrén Hidayatullah]]