Béda révisi "Katuncar"

28 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: suntingan sumber
 
}}
 
'''Katuncar''' , '''ᮊᮒᮥᮑ᮪ᮎᮁ''' (''Coriandrum sativum)'') nyaéta ngaran [[tutuwuhan]] anu biasa hirup dina [[rungkun]].<ref name="Jonathan">{{Citation | last =Jonathan | first = Rigg| coauthors =Jonathan | year = 1862| title =A Dictionary of the Sunda Language of Java|page=209|location=Universitas Harvard| publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen|Url =https://books.google.co.id/books?id=1PIUAAAAYAAJ&pg=PA213&dq=KEHKEL&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwj7qpOVitnTAhWBO48KHXrzCD8Q6AEIQDAD#v=onepage&q=KEHKEL&f=false}}</ref><ref name="sumber ka hiji">[http://tanamanobat.org/217/ketumbar/ Ketumbar] {{id}} (Diakses ping 1 November 2011)</ref> [[Watang]]na [[kai]]an tur miboga [[akar]] [[tunggang]].<ref name="sumber ka hiji"/> [[Daun]]na daun ''majemuk'', [[warna]]na héjo semu bodas.<ref name="sumber ka hiji"/> [[Kembang]]na siga [[payung]], [[makuta]]na diwangun tina 5 daun [[makuta]], [[warna]]na bodas atawa beureum ngora.<ref name="sumber ka hiji"/> [[Buah]]na pasagi atawa buleud, [[warna]]na héjo saupama geus kolot jadi warna konéng semu coklat.<ref name="sumber ka hiji"/> [[Siki]]na buleud [[warna]]na coklat, ukuranana laleutik siga [[siki]] [[pedes]], tapi [[kulit]]na teu teuas.<ref name="sumber ka hiji"/><ref name="sumber ka dua">[http://kosmo.vivanews.com/news/read/18906-ketumbar Ketumbar] {{id}} (Diakses ping 1 November 2011)</ref> [[Siki]] katuncar ngandung ''saponin, flavonoida'' jeung ''tanin''.<ref name="sumber ka hiji"/> <br />
Katuncar asalna ti [[darat]]an [[tropis]] nyaéta [[Mediteranian]] jeung [[Asia]] tuluy sumebar ka [[Éropah]].<ref name="sumber ka dua"/> [[Siki]] katuncar nu seungit bisa nambahan rasa [[asakan]] tapi teu seukeut teuing dina [[létah]].<ref name="sumber ka dua"/> Katuncar biasana dipaké pikeun [[sambara]] [[goréngan]], contona goréng [[hayam]], [[empal]], [[gepuk]] [[daging]] [[sapi]], [[tahu]], [[témpé]], [[lauk]] sarta sajabana.<ref name="sumber ka dua"/> Ieu [[samara]] téh kacida kakoncarana dina [[asakan]] [[Asia]] séjénna kawas [[Thailand]] jeung [[Vietnam]], sarta [[India]].<ref name="sumber ka dua"/> Katuncar geus kakoncara ti rébuan taun sameméh masehi di [[Mesir]].<ref name="sumber ka dua"/> Di [[Éropa]], katuncar dipikawanoh ti jaman [[Romawi]] sarta [[Yunani]].<ref name="sumber ka dua"/> Dina [[asakan]] [[Éropah]] modérn, biasana katuncar dipaké pikeun [[sambara]] ''steak'' atawa beuleum [[daging]].<ref name="sumber ka dua"/> Sajaba minangka [[sambara]], katuncar ogé dimangpaatkeun minangka [[ramuan]] [[tradisional]].<ref name="sumber ka dua"/> Kandungan dina [[siki]] katuncar bisa ngubaran gangguan [[cerna]], [[panas dalam]], [[asup angin]], [[sariawan]], [[radang]] [[lambung]], [[seueul]] sarta ''haid'' nu henteu teratur.<ref name="sumber ka dua"/> Katuncar ogé bisa nambahan napsu dahar, ngalancarkeun [[ASI]], nyingkahan [[darah tinggi]], ogé nungkulan masalah ''disfungsi'' [[seksual]] lalaki.<ref name="sumber ka dua"/>
 
11.865

éditan