Kabupatén Lampung Tengah

Kabupatén Lampung Tengah nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Lampung, anu puseur dayeuhna di Gunung Sugih. Ieu kabupatén miboga lega 4.789,82 km pasagi sarta dieusian ku 1.239.096 jiwa (taun 2015). Lampung Tengah mangrupa salah sahiji kabupatén anu kakurung darat (‘’land lock’’) di Propinsi Lampung.ieu kabupatén perenahna 57,85 kilometer ti Kota Bandar Lampung.

Kabupatén Lampung Tengah
Tugu Di Gunung Sugih, Kabupaten Lampung Tengah
Lokasi Lampung Kabupaten Lampung Tengah.svg
Peta lokasi Kabupatén Lampung Tengah di Lampung
Koordinat: 104°35’ - 105°50’ BT
4°30” - 4°15’ LS
Propinsi Lampung
Dasar hukum UU No. 6 Tahun 1945
Tanggal diresmikeun 21 Juni 1945.
Puseur dayeuh Metro (1957-1999)
Gunung Sugih (1999-Sekarang).
Pamaréntahan
-Bupati Loekman Djoyosoemarto
APBD
-DAU Rp1.053.232.762.000,-(2017)[1]
Lega 4.789,82 km2
Pangeusi
-Total 1.483.935 jiwa (2015)[2]
-Kepadatan 309,81 jiwa/km2
Démografi
-Agama Islam 74,41%
Hindu 20,74%
Kristen Protéstan 2,33%
Katolik 1,65%
Buddha 0,87%[3]
-Kode area telepon 0725
Pembagian administratif
-Kacamatan 28
-Kalurahan 10
-Désa 297
Simbol has daerah
Ramat loka http://www.lampungtengahkab.go.id

SajarahÉdit

Kabupatén ieu baheulana mangrupa kabupaén kadua panglegana di Lampung , nepi ka lumakuna Undang-undang Nomer 12 taun 1999 anu mekarkeun kabupatén ieu jadi babaraha wewengkon, saperti kabupatén Lampung Wétan jeung Kota Métro. Lolobana pangeusi di wewengkon ieu nyaéta urang Jawa, tuluy disusul ku urang Sunda. Mayoritas agama anu diagem nyaéta Islam.

Babagian administratipÉdit

Kabupatén Lampung Tengah miboga 28 kacamatan, di antarana: [4] dan pemekaran kecamatan terakhir yaitu kecamatan Putra Rumbia[5]

  1. Gunung Sugih (puseur dayeuh)
  2. Bumi Ratu Nuban
  3. Seputih Agung
  4. Way Pengubuan
  5. Bandar Mataram
  6. Pubian
  7. Selagai Lingga
  8. Anak Tuha
  9. Kota Gajah
  10. Bumi Nabung
  11. Way Seputih
  12. Bandar Surabaya
  13. Terbanggi Besar
  14. Seputih Mataram
  15. Rumbia
  16. Seputih Surabaya
  17. Trimurjo
  18. Padang Ratu
  19. Bangun Rejo
  20. Kali Rejo
  21. Terusan Nunyai

PemerintahanÉdit

Daftar bupatiÉdit

 Artikel utama: Daftar Bupati Lampung Tengah.

Daftar Bupati Lampung Tengah

No. Bupati Périodeu
1
Burhanuddin Amin
1945–1948
2
Zainabun Djajanegara
1948–1952
3
R Syahri Djajoyoabdinegoro
1952–1957
4
Syamsudin V. Djajamarga
1958–1959
5
Mohpian Caropeboka
1959–1960
6
Hasan Basri Darmawijaya
1961–1967
7
R. A. Oemar Kadir
1967–1972
8
Zainal Arifin Waluyo
1972–1973
9
S Prawinegara
1973–1978
10
R Soekirno
1978–1985
(Plh)
Subekti Jayanegara
1985–1985
11
Suwardi Ramli
1985–1995
12
Herman Sanusi
1995–2000
13
Andy Achmad Sampurna Jaya
2000–2009
14
A. Pairin
2009–2015
15
Mustafa 2015–2018
16
Loekman Djoyosoemarto 2018–kiwari

Tingali ogéÉdit

Lampung

RujukanÉdit