Kabupatén Lampung Wétan

Kabupatén Lampung Wétan nyaéta salah sahiji kabupaten di Provinsi Lampung, Indonesia. Ibukota Kabupatén Lampung Wétan aya di Sukadana[1]. Kabupaten ieu ngagaduhan lega 2.064,4 km², anu dieusi ku 300.703 pangeusi[2].

Kabupatén Lampung Wétan
Lambang Kabupaten Lampung Timur.png

Lambang Kabupatén Lampung Wétan
{{{foto}}}

{{{caption}}}
{{{peta}}}

Peta lokasi Kabupatén Lampung Wétan
Motto Bumei Tuwah Bepadan
Propinsi Lampung
Ibukota Sukadana
Lega Wilayah 2.064,4 km²
Kordinat {{{kordinat}}}
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
300,703
189 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
24
264 désa
Dasar hukum {{{dasar hukum}}}
Tanggal {{{tanggal}}}
Bupati Zaiful Bokhari
Wakil Bupati -
Kode aréa 0725
DAU Rp 1.081.165.467.000, (2017)

Ramatloka: lampungtimurkab.go.id

SajarahÉdit

Pamaréntahan WalandaÉdit

Di jaman pamaréntahan Walanda, wilayah Kabupatén Lampung Wétan mangrupa Onder Afdeling Sukadana anu dilungguhan ku hiji Controleur ti Walanda. Pelaksanaan pamaréntahan ieu dibantu ku hiji Demang pribumi. Onder Afdeling Sukadana dibagi ka sababaraha distrik anu dilungguhan ku hiji asistén Demang anu ngabantosan Demang maréntah pesirah. Masing-masing distrik di Onder Afdeling Sukadana ngagaduhan sababaraha marga, nyaéta:

Onder Distrik SukadanaÉdit

  1. Marga Sukadana
  2. Marga Tiga
  3. Marga Nuban
  4. Marga Unyai Way Seputih

Onder Distrik Labuhan MaringgaiÉdit

  1. Marga Melinting
  2. Marga Sekampung Ilir
  3. Marga Sekampung Udik
  4. Marga Subing Labuhan

Onder Distrik Gunung SugihÉdit

  1. Marga Unyi
  2. Marga Subing
  3. Marga Anak Tuha
  4. Marga Pubian

Pamaréntahan JepangÉdit

Wilayah Kabupaten Lampung Tengah pada Pemerintahan Jepang kaasup wilayah Bun Shu Metro anu kabagi dina sababaraha Bun Shu, marga, jeung kampung. Bun Shu dilungguhan ku Bun Shu Cho, marga ku marga Cho, jeung kampung dilungguhan ku képala kampung.

Kamérdekaan IndonesiaÉdit

Saatos Indonésia mérdeka ogé berlakuna aturan peralihan Pasal 2 UUD 1945, Bun Shu Metro ganti ngaran jadi Kabupatén Lampung Tengah anu dilungguhan ku Bupati Burhanuddin, anu ngajabat ti taun 1945-1948. Di taun 1946-1947, jumlah marga di Kabupatén Lampung Tengah nambahan jadi dua marga, nyaéta Marga Terusan Unyai jeung Selagai Lingga.

Pamaréntahan NegeriÉdit

Di awal taun 1953, pamaréntahan Marga bentukna diganti jadi pamaréntahan Negeri anu dilungguhan ku hiji kepala Negeri jeung Dewan Negeri. Kepala Negeri dipilih ku Dewan Negeri jeung Kepala Kampong. Dina mangsa ieu, Kabupatén Lampung Tengah dibagi jadi 9 Negeri, nyaéta:

  1. Negeri Pekalongan (pusat pamaréntahan di Pekalongan)
  2. Negeri Tribawono (pusat pamaréntahan di Banar Joyo)
  3. Negeri Sekampung (pusat pamaréntahan di Sumbergede)
  4. Negeri Sukadana (pusat pamaréntahan di Sukadana)
  5. Negeri Labuhan Maringgai (pusat pamaréntahan di Labuhan Maringgai)

Ku margi sistem pamaréntahan Negeri teu saluyu jeung pamaréntah Kecamatan, sistem pamaréntahan Negeri dihapuskeun secara bertahap dina taun 1972 ku cara teu ngangkat Kepala Negeri anu masa jabatanna anggeus. Kebijakan ieu diambil ku Gubernur Kepala Daérah Tingkat I Lampung. Hak ogé kewajiban Kepala Negeri dipindahkeun ka pamaréntahan Kecamatan.

Pasca Pamaréntahan NegeriÉdit

Dina raraga ngabantuan pangwangunan jeung pelayanan masyarakat Kabupaten Daérah Tingkat II Lampung Tengah, pamaréntah ngabentuk wilayah kerja pembantu Bupati Lampung Tengah wilayah Timur, anu ngawengku 10 kecamatan, nyaéta Kecamatan Metro Kibang, Batanghari, Sekampung, Jabung, Labuhan Maringgai, Way Jepara, Sukadana, Pekalongan, Raman Utara, jeung Purbolinggo. Dina taun 1999, 10 kecamatan anu asup ka Wilayah Pembantu Bupati Kabupaten Lampung Tengah di Sukadana jadi Kabupatén Lampung Wétan anu miboga 10 kecamatan définitif jeung 13 kecamatan pembantu.

Pamaréntahan Kabupatén Lampung WétanÉdit

Kabupatén Lampung Wétan dibentuk numutkeun Undang-Undang No. 12 Tahun 1999 ngeunaan Pembentukan Kabupaten Daerah Tingkat II Way Kanan, Kabupaten Daerah Tingkat II Lampung Timur dan Kotamadya Daerah Tingkat II Metro, anu diresmikeun dina kaping 27 April 1999. Kabupatén Lampung Wétan ngagaduhan 10 kecamatan définitif, 13 kecamatan pembantu, sareng 232 lembur[3].

GéografisÉdit

Batas WilayahÉdit

Secara géografis, Kabupatén Lampung Wétan aya di posisi 105°15' - 106°20' BT, sareng 4°37' - 5°37' LS, anu ngagaduhan lega kirang leuwih 5,325.03 km², kinten-kinten 15% ti wilayah Lampung[1]. Batas wilayah Kabupatén Lampung Wétan:

  • Di kalér, Kabupatén Lampung Wétan ngagaduhan batas sareng Kabupatén Lampung Téngah (Kécamatan Rumbia, Seputih Surabaya, sareng Seputih Banyak), sareng Kabupatén Tulang Bawang (Kécamatan Menggala)
  • Di wétan, batasna saréng Laut Jawa
  • Di kidul, aya Kabupatén Lampung Kidul (Kécamatan Tanjung Bintang, Ketibung, Palas, sareng Sidomulyo)
  • Di kulon, aya Kabupatén Lampung Téngah (Kécamatan Bantul, Métro Raya Kota, Métro, sareng Kécamatan Seputih Raman)

TopografiÉdit

Tina topgrafina, Kabupatén Lampung Wétan dibagi dina lima wilayah, nyaéta:

  • Daérah pabukitan nepi gunung di Kecamatan Jabung, Sukadana, Sekampung Udik, sareng Labuhan Maringgai.
  • Daérah berombak, anu ngagaduhan tinggi 500 - 2000 meter diluhur permukaan laut.
  • Daérah dataran aluvial ti basisir kidul sungai Way Seputih nepi Way Pengubuan, anu ngagaduhan tinggi 25 - 75 meter diluhureun permukaan laut.
  • Daérah rawa pasang surut (0,5 - 1 meter diluhureun permukaan laut)
  • Daérah aliran sungai Seputih, Sekampung, sareng Way Jepara.

DémografiÉdit

Numutkeun data ti Badan Pusat Statistik (BPS) Kabupatén Lampung Wétan dina taun 2018, pangeusi di Kabupatén Lampung Wétan tiap kecamatan ditunjukkeun dina tabel di handap[2].

Pangeusi Kabupatén Lampung Wétan
Kacamatan Jumlah

(jiwa)

Laju Pertumbuhan Pangeusi

2010-2018

(%)

Kapadetan Pangeusi

per km2

(2018)

Balik Bukit 37.080 1,05 219,96
Sukau 20.841 0,63 95,56
Lumbok Seminung 6.701 0,06 298,48
Belalau 12.312 0,73 58,05
Sekincau 18.122 0,82 158,07
Suoh 18.005 0,58 107,60
Batu Brak 12.942 0,32 49,93
Pagar Dewa 19.800 0,38 181,73
Batu Ketulis 14.663 0,91 146,41
Bandar Negeri Suoh 26.573 1,10 162,39
Sumber Jaya 23.440 0,75 123,40
Way Tenong 32.744 1,29 295,52
Gedung Surian 15.054 1,29 181,90
Kebun Tebu 20.233 1,65 1.484,64
Air Hitam 11.878 0,82 160,70
Total 300.703 12,36 145,66

PariwisataÉdit

Kabupatén Lampung Wétan ngagaduhan sababaraha tempat wisata, salah sahijina Taman Nasional Way Kambas [4]. Taman Nasional Way Kambas nyaéta salah sahiji kawasan pelestarian alam anu ngagaduhan fungsi ngalindungan sababaraha spesies langka saperti tapir, gajah Sumatera, rusa sambar, kijang, maung Sumatera, ogé badak Sumatera[5].

 
Gajah di Taman Nasional Way Kambas


ReferensiÉdit

  1. a b TIMUR, KABUPATEN LAMPUNG. "sejarah | KABUPATEN LAMPUNG TIMUR". lampungtimurkab.go.id. Diakses tanggal 2019-10-19. 
  2. a b Kabupaten Lampung Barat Dalam Angka. Badan Pusat Statistik Kabupaten Lampung Barat. 2019. pp. 1, 25–79. 
  3. TIMUR, KABUPATEN LAMPUNG. "aspek | KABUPATEN LAMPUNG TIMUR". lampungtimurkab.go.id. Diakses tanggal 2019-11-30. 
  4. "Kabupaten Lampung Timur". pariwisatalampung.com (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-11-30. 
  5. Admin. "Sejarah Taman Nasional Way Kambas". waykambas.org (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-11-30.