Kadmium nyaéta unsur kimia anu lambangna Cd sarta nomer atom 48. Logamna hipu, kelir bodas semu pérak, sacara kimia sarupa jeung logam stabil lianna dina golongan 12, séng jeung raksa. Siga séng, kaayaan oksidasina +2 dina kalolobaan sanyawana, jeung siga raksa, boga titik lééh leuwih handap tibatan logam alihan dina golongan 3 nepi ka 11. Kadmium jeung baturna di golongan 12 sering teu dianggap logam transisi, kusabab kulit éléktron d atawa f-na teu kaeusi sawarbh boh dina bentuk murnina kaayaan oksidasi umumna. Kadar kadmium dina kulit Bumi nyaéta antara 0,1 n.k. 0,5 bagéan per juta (ppm). Ieu logam kapanggih taun 1817 sacara simultan ku Stromeyer jeung Hermann, duanana di Jerman, salaku 'kokotor' dina séng karbonat .

Cadmium,  48Cd
Cadmium-crystal bar.jpg
Sifat umum
Ngaran, simbolcadmium, Cd
Pasampakanhawuk métalik
Cadmium dina tabél périodik
Hydrogen Helium
Lithium Beryllium Boron Carbon Nitrogen Oxygen Fluorine Neon
Sodium Magnesium Aluminium Silicon Phosphorus Sulfur Chlorine Argon
Potassium Calcium Scandium Titanium Vanadium Chromium Manganese Iron Cobalt Nickel Copper Zinc Gallium Germanium Arsenic Selenium Bromine Krypton
Rubidium Strontium Yttrium Zirconium Niobium Molybdenum Technetium Ruthenium Rhodium Palladium Silver Cadmium Indium Tin Antimony Tellurium Iodine Xenon
Caesium Barium Lanthanum Cerium Praseodymium Neodymium Promethium Samarium Europium Gadolinium Terbium Dysprosium Holmium Erbium Thulium Ytterbium Lutetium Hafnium Tantalum Tungsten Rhenium Osmium Iridium Platinum Gold Mercury (element) Thallium Lead Bismuth Polonium Astatine Radon
Francium Radium Actinium Thorium Protactinium Uranium Neptunium Plutonium Americium Curium Berkelium Californium Einsteinium Fermium Mendelevium Nobelium Lawrencium Rutherfordium Dubnium Seaborgium Bohrium Hassium Meitnerium Darmstadtium Roentgenium Copernicium Nihonium Flerovium Moscovium Livermorium Tennessine Oganesson
Zn

Cd

Hg
salakacadmiumindium
Nomer atom (Z)48
Golongan, blokgroup 12, blok-d
Périodeuperiode 5
Katégori unsur alternatively considered a transition metal
Beurat atom standar (Ar)
Konfigurasi éléktron{{{electron configuration}}}
per kelopak
2, 8, 18, 18, 2
Sipat fisika
Titik leyur594.22 K ​(321.07 °C, ​609.93 °F)
Titik golak1040 K ​(767 °C, ​1413 °F)
Kapadetan ngadeukeutan s.k.8.65 g/cm3
sabot cair, dina t.l.7.996 g/cm3
Kalor paleyuran6.21 kJ/mol
Kalor panyaaban99.87 kJ/mol
Kapasitas kalor molar26.020 J/(mol·K)
Tekenan saab
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
at T (K) 530 583 654 745 867 1040
Sipat atom
ÉléktronégativitasSkala Pauling: 1.69
Énérgi ionisasike-1: 867.8 kJ/mol
ke-2: 1631.4 kJ/mol
ke-3: 3616 kJ/mol
Ramo-ramo atomempiris: 151 pm
Ramo-ramo kovalén144±9 pm
Jari-jari van der Waals158 pm
Lain-lain
Struktur kristalhexagonal close-packed (hcp)
Struktur kristal Hexagonal close packed pikeun cadmium
Akselérasi sora batang ringan2310 m/s (suhu 20 °C)
Ékspansi kalor30.8 µm/(m·K) (suhu 25 °C)
Konduktivitas térmal96.6 W/(m·K)
Résistivitas listrik72.7 nΩ·m (at 22 °C)
Arah mahnétdiamagnétik[1]
Modulus Young50 GPa
Modulus Shear19 GPa
Modulus Bulk42 GPa
Rasio Poisson0.30
Skala Mohs2.0
Skala Brinell203–220 MPa
Nomor CAS7440-43-9
Sejarah
Pamanggihan jeung isolasi kahijiKarl Samuel Leberecht Hermann jeung Friedrich Stromeyer (1817)
Asal ngaranFriedrich Stromeyer (1817)
Isotop cadmium pangstabilna
Citakan:Infobox element/isotopes header
| rujukan | dina Wikidata

Baca ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. Lide, D. R., ed. (2005). "Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds". CRC Handbook of Chemistry and Physics (PDF) (86th ed.). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5.