Kawah Darajat perenahna aya di Désa Padawaas, Kacamatan Pasirwangi, Kabupatén Garut.[1] Mangrupa bagéan tina barisan gunung Papandayan nu miboga sawatara gunung aktif kalawan 2 jumlah kawah.[2] Sanajan kitu ieu daérah miboga 24 sumur kawah minangka sumber panas bumi nu kiwari dijadikeun Pembangkit Listrik Tenaga Panas Bumi (PLTP) Darajat.[1][2]

Sabudeureun Kawah Darajat ditingali ti Darajat Pass

Aya tilu sumur kawah nu dijieun jadi PLTP, nyaéta Darajat I, Darajat II, jeung Darajat III.[1] Ieu kawah padeukeut jeung Kawah Kamojang, wates antara Garut jeung Bandung.[1] Kiwari PLTP Darajat dikokolakeun ku Amoseas Indonesia Inc, anak perusahaan Chevron Texaco nu mangrupa pionir dina proyék pengelolaan panas bumi.[1][3] Amoséas gawé bareng jeung PT Pertamina sarta PT Perusahaan Listrik Negara (PLN) ngaliwatan anak perusahaanana, Indonesia Power.[1] Sedengkeun status kepemilikan lahan dicekel ku PT Perhutani.[3]
Salian ti dijadikeun PLTP, Kawah Darajat ogé jadi objék wisata nu sakurilingna dipapaés ku pagunungan jeung kebon-kebon nu kacida éndahna.[3] Di daérah Kawah Darajat urang bisa ngalakukeun tracking, ningali alam nu éndah sarta panalungtikan gunung api.[3] Lamun urang hayang datang ka Kawah Darajat, urang kudu miboga izin heula ti pihak Amoséas, lantaran daérah ieu mangrupa daérah industri.[3]. Di daérah Darajat, aya ogé tempat wisata salian ti kawah nyaéta cipanas nu mindeng dipaké ngojay.[3]

Wates administrasi kawah DarajatÉdit

  • Kalér: Désa Padawaas
  • Kulon: Daérah cagar alam
  • Kidul: Désa Sarimukti
  • Wétan: Désa Padawaas

ReferensiÉdit

  1. a b c d e f Suhardiman,Budi&Darpan.2007.Seputar Garut.Garut:Komunitas Srimanganti (id)
  2. a b Kawah Darajat (Diakses tanggal 24 Oktober 2011) (id)
  3. a b c d e f Wisata Darajat (Diakses tanggal 24 Oktober 2011) (id)