Ki ambang atawa kayambang (Salvinia molesta) nyaéta tutuwuhan anu hirupna ngambang luhureun cai.[1] Kaasup kana kulawarga paku-pakuan anu asalna tina genus Salvinia.[1] Loba kapanggih hirup ngambang di sawah, situ, balong, sakapeung katempo ogé di susukan anu kabawa palid ti sawah.[2][3]

Ki ambang Aya dua rupa, anu ngabedakeunna taya lian ti daunna.[1] Anu ka hiji daunna semu buleud, ngampar luhureun cai, kelirna héjo (Mibanda klorofil), kalawan luhurna dilimpudan ku bulu-bulu semua bodas.[4] Ieu anu ngabantu daun ki ambang salawasna garing tur bisa ngambang luhureun cai.[1] Anu ka dua daunna di jero cai wangunna ceplés kawas akarna, henteu mibanda klorofil, gunana sarua jeung akar.[1] Taya lian pikeun nyerep hara anu aya di jero cai.[1] Anu teu apal mah ieu téh disangka akarna.[3] Sarua jeung paku-pakuan anu Séjéna, ki ambang ogé henteu mibanda kembang.[1][4] Ki ambang ogé mibanda sipat ''heterospor'', mibanda dua tempat ''spora'': ''makrospora'' nu engkéna pijadieun ''protalus'' bikang tur ''mikrospora'' anu engkena pijadieun ''protalus'' jaluna.

KagunaanÉdit

Ki ambang mah henteu mibanda kagungan ekonomi anu gedé, kajaba dikumpulkeun pikeun dijieun gemuk (humus), sakapeung dijieun pepelakan hias pikeun balong anu aya di buruan atawa ogé aquarium.[1] Ki ambang mah gancang pisan ngarekahan, umpama hidup di balong atawa situ tara kungsi lila sok minuhan nepika nutupan beungeut cai.[2] Aya hiji papatah malayu cenah "biduk berlalu, ki ambang bertaut", pihartieuna sabada gangguan anu ngaliwat, tanwandé kaayaan pasti balik deui tenang kawas sasari.[1] Sawaréh lauk malahan kaganggu hirupna mangsa ki ambang minuhan beungeut cai, utamana lauk tawés.[2] ku lantaran hésé ngambekan jeung karagok ku akarna anu ngagarantung.[2]

Ki ambang loba mibanda kalium dina wangun kalium klorida jeung kalium sulfat ogé zat pait anu baris leyur kana cai, di tempat manéhna hirup.[3] Ki ambang dimangpaatkeun pikeun gemuk pepelakan ogé minangka gaganti mulsa anu ditunda disagigireun pepelakan, sangkan taneuhna henteu gancang garing.[2][3] Tapi sagigireun ti éta, ki ambang ogé bisa dimangpaatkeun pikeun ubar.[1] Cai godogan daun ki ambang dipercaya bisa ngubaran batuk anu dibarengan ku getih, diabétés, sfilish, ogé bisa ngubaran bunghak alatan asup angin.[1] Malahan panalungtikan anu kungsi diayakeun ku BPPT Jambi, ki ambang téh bisa jadi salah sahiji bahan pikeun nyieun bio gas.[5]

Dicutat tinaÉdit

  1. a b c d e f g h i j k Suraya, Nor (2008). 1001 Misteri Alam. Selangor: Buku Prima. ISBN 9789833669592. 
  2. a b c d e Pengetahuan, Ilmu (1982). Sari karangan Indonesia, Volume 1. University of California: Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia. p. 34.  Diaksés Ping 26 Séptémber 2017
  3. a b c d Chooi Ong, Hean (2006). Tanaman hiasan: khasiat makanan & ubatan Siri terapi alami. Selangor: Utusan Publications. ISBN 9789676118929. 
  4. a b Zapino, Tomi (1982). Sari karangan Indonesia, Volume 1. Jakarta: Penerbit Andi. p. 12. ISBN 9789792913972.  Diakses Ping 26 September 2017
  5. Energi, Pertambangan (2007). Empat puluh tahun peranan pertambangan dan energi Indonesia. Universitas Michigan: Departemen Pertambangan dan Energi. p. 412.  Diaksés Ping 26 Séptémber 2017