Buka ménu utama

Kota Padang minangka dayeuh nu perenahna aya di propinsi Sumatera Kulon. Iwal ti éta, Kota Padang minangka puseur dayeuh pamaréntahan propinsi Sumatera Kulon. Kalawan jumlah masarakat 1.000.096 Kota Padang disebut puseur kamekaran wilayah métropolitan Palapa.[1]

Kota Padang
Logo Padang.svg

Lambang Kota Padang
{{{foto}}}

{{{caption}}}
Lokasi Sumatra Barat Kota Padang.svg

Peta lokasi Kota Padang
Motto Padang Kota Tercinta
Propinsi Sumatera Kulon
Ibukota
Lega Wilayah 649.96 km2
Kordinat 00044'00"-01008'35"LS 100005'05"-100034'09"BT
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
1.000.096(20014)
jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
11
104
Dasar hukum
Tanggal 7 Agustus 1669
Walikota Mahyeldi Ansharullah
{{{kapala daerah1}}} {{{nami kapala daerah1}}}
Kode aréa +62751
DAU Rp. 233.830.000.000 (2003)

Ramatloka: www.padang.go.id

Sajarah Kota PadangÉdit

Kota Padang nyaéta salah sahiji dayeuh pangkolotna di babasisir kulon Sumatera di Basisir Hindia. Mimitina (saméméh abad ka-17) Kota Padang dicicingan ku pamayang, patani uyah jeung padagang. Mangsa harita, Padang bisa disebut lain dayeuh penting ku sabab arus paniagaan urang Minang ngarah ka basisir wétan ngaliwatan walungan-walungan gedé. Nalika Selat Malaka teu aman mangsa harita, ditambah ku lobana bajak laut jeung perang, paniagaan pindah ka basisir beulah kulon Sumatera. Bangsa Acéh disebut kelompok munggaran datang sanggeus Malaka dikawasaan ku Portugis di tungtung abad ka-16. Ti dinya basisir Tiku, Pariaman jeung Inderapura nu dikawasaan ku raja ngora wakil Pagaruyung robah jadi palabuan-palabuan penting sabab posisina nu deukeut jeung sumber-sumber komodiri saperti lada, cengkéh, pala jeung emas.[2]

Sabada Walanda datang nyirian Padang sabab muharana nu alus jeung badag sarta hawana masih alus, Walanda ngalakukeun sababaraha cara sangkan bisa meunangkeun Kota Padang. Taun 1660 Kota Padang bisa dikawasaan ku Walanda ngaliwatan pajangjian jeung raja-raja ngora ti Pagaruyung. Taun 1667 Walanda nyieun Loji anu pungsina salaku gudang ogé tangki pikeun dikawasaan alamna kalawan alesan kaamanan. Nalika kaping 20 Mei 1785 Walanda netepkeun Padang salaku puseur pamaréntahan jeung paniagaan di Sumatera Kulon. Kota Padang leuwih ramé sanggeus ayana palabuan Teluk Bayur, Semen jeung Tambang Batubara (di Sawahlunto), sarta jalur karéta api. Milangkala Kota Padang nyaéta kaping 7 Agustus nyoko kana penyerbuan gedé-gedéan ka Loji Walanda di Kepalo Koto Batang Arau nu didasaran ku sumanget patriotisme jeung rasa kadeudeuh ka lemah cai pikeun ngusir kumpeni di Nusantara.[2]

Oriéntasi WilayahÉdit

Sacara géografis, Kota Padang aya di koordinat 00o44'00"-01o08'35"LS jeung 100o05'05"-00o34'09"BT. Kalawan lega wilayahna 649.96 km2. Wates-wates Kota Padang baris didadarkeun saperti ieu di handap:[1]

Kacamatan anu padet pangeusi nyaéta Kacamatan Padang timur, Padang Barat, Padang Utara anu topografi wilayahna datar sarta loba fasilitas umum jeung sosial, infrastruktur pangrojong saperti jalan, sanitasi, drainaseu, listrik, télékomunikasi jeung sajabana. Kota Padang diliwatan ku lima walungan gedé jeung 16 walungan leutik. Iwal ti éta, Kota Padang boga pulo nu jumlahna 19 pulo.[2]

PamaréntahanÉdit

Sacara administrasi, ti taun 1999 aya parobahan ngeunaan jumlah wilayah anu mimitina 194 kalurahan jadi 104 kalurahan.[3][4] Ngaliwatan undang-undang éta tuluy diganti ku Undang-undang nomor 32 taun 2004 ngeunaan Pemerintahan Daérah, istilah daérah tingkat II kotamadya diganti ku istilah Kota hungkul.[2]

Jumlah pagawé anu aya di lingkungan pamaréntah Kota Padang taun 2013 kacatet 12.749 urang anu lolobana lulusan sarjana (40,51%) dituturkeun ku pagawé lulusan Diploma (28,54%) sarta SMA (24,39%).[2]

Penduduk jeung Kacamatan[2]Édit

No. Kacamatan Ibukota

kacamatan

Penduduk taun 2009 Penduduk taun 2013
1 Bungus Teluk Kabung Pasar Laban 24.417 23.858
2 Lubuk Kilangan Bandar Buat 44.552 51.847
3 Lubuk Begalung Lubuk Begalung 109.793 113.217
4 Padang Selatan Mata Air 64.458 58.780
5 Padang Timur Simpang Haru 88.510 78.789
6 Padang Barat Purus 62.010 45.781
7 Padang Utara Lolong Belanti 77.509 70.051
8 Nanggalo Surau Gadang 59.851 59.137
9 Kuranji Pasar Ambacang 123.771 135.787
10 Pauh Pasar Baru 54.846 64.864
11 Koto Tengah Lubuk Buaya 166.033 174.567

Ngaran Walikota Padang kalawan Mangsa Periodeu[2]Édit

No Ngaran Walikota Periodeu
1 Abu Bakar Jaar, SH 1945-1946
2 Bagindo Aziz Chan 1946-1947
3 Said Rasad 30 April 1947
4 Dr. A. Hakim 1947-1949
5 Dr. Rasidin 1949-1956
6 B Dt. Pado Panghulu 1956-1958
7 Z. A St Pangeran 1958-1966
8 Drs. Azhari 1966-1967
9 Drs. Akhiroel Yahya 1967-1971
10 Drs. Hasan Basri Durin 1971-1983
11 Syahrul Udjud, SH 1983-1993
12 Drs. Zuiyen Rais, MS 1993-2003
13 Drs. H Fauzi Bahar, M.Si 2004-2014

RujukanÉdit

  1. a b http://ciptakarya.pu.go.id/v3/. Diaksés kaping 09 April 2015
  2. a b c d e f g BPS Kota Padang.2014.Padang Dalam Angka 2014. BPS Kota padang. ISBN 978-602-70961-0-3 ISSN: 0215-3769
  3. Peraturan Pemerintah Republik Indonesia No. 17 Tahun 1980 tentang Perubahan Batas Wilayah Kotamadya Daerah Tingkat II Padang.
  4. Undang-undang Nomor 2 taun 1999