Lubang
Anguillarostratakils.jpg
Anguilla rostrata
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Anguilliformes
Subordo

Anguilloidei
Nemichthyoidei
Congroidei
Synaphobranchoidei
Lihat teks.

Lubang; Sidat; Anguillanyaéta hiji sato cai wujudna kawas belut ngan mibanda cécépét. [1][2]

Ciri mandiriÉdit

Lubang hirup di cai bisa disebut unik alatan wujudna kawas belut. Jalma anu teu apaleun tur kakara nempo lubang, pasti nyebutna belut. Padahal, struktur awak jeung morfologi lubang béda jeung belut.[2]

SajarahÉdit

Saprak jaman baheula, lubang geus dipikawanoh minangka kadaharan méwah/katuangan kumna bangsawan atawa raja utamana mangsa abad ka-7, komo deui masyarakat Jepang lubang téh diolah jadi tuangeun anu disayagikeun dina jamuan Istiméwa. Kiwari, dibarung ku mekarna zaman sagigireun dipiwanoh ngeunah rasana, jalma mingkin nyaho ogé hasiat tina daging lubang anu ngajadikeun loba anu mikaresep kana olahan lubang.[2] Negara-negara di kawasan Asia Wétan saperti Jepang, Koréa, Taiwan nepika China mangrupa nagara anu pang lobana ngadahar daging lubang. Daging lubang dipikawanoh boga rasa gurih. Mangsa dibeuleum, gajihna baris ngaluarkeun seungit anu matak ngahudangkeun rasa lapar.[2]

MorfologiÉdit

Morfologi jeung Klasifikasi lubang kaasup kana kulawarga Anguillidae anu ogé mangrupa kulawarga belut. Katurug-turug pangawakanna sarimbag jeung belut. Di sababaraha daérah lubang mibanda sebutan anu béda: moa (Betawi), sugii atawa sogili atawa masapi (Sulawesi). Pelus Jawa, dan ikan lubang (Sunda).[2]

Tubuh sidat cenderung memanjang, dilapisi sisik kecil dan sirip di kedua Orang awam sisinya. sering mengiranya bagian kecil di dekat kepala sidat tersebut adalah telinga. Namun, sebenarnya itu adalah sirip sidat. Sisik sidat sangat unik karena membentuk pole mozaik menyerupai dari bilik bambu, Sirip di enyaman bagian anus menyatu den membentuk jari-jan yang terlihat lemah. Jumlah sirip pada dada mencapai 14 18 jari jari sirip.[2]

Bagian tukang belut diwarnaan warna coklat poék sareng beuteungna konéng dugi ka pérak. Belut tiasa nyandak oksigén langsung tina hawa. Spésiés ieu ngambekan ngagunakeun sakabéh bagian kulitna.Belut mangrupa sato nokturnal, anu leuwih aktif peuting, sedengkeun beurang leuwih nyumput di tempat teduh.[2]

Awak belut pisan fléksibel sareng ditutupan ku jinis leuleur anu fungsina salaku mékanisme pertahanan ngalawan prédator alami. Ieu ogé ngabalukarkeun belut hésé pisan dicekel. Pikeun nyekel belut merlukeun kasabaran. Nyepengan belut dilakukeun ku cara ngeukeup hulu jeung buntutna, tuluy diangkat.[2]

SpésiésÉdit

Di Sakuliah dunya, lubang mibanda 18 spésié, Tapi, anu hirup di Indonésia ngan aya genep spésiés. [2] Dihandap ieu genep spésiés anu hirup di Indonésia, kalawan ciri-cirina:

  1. Anguilla marmorata, Kulit lemes sareng borontok hideung, Héjo ngora sareng deui tonggongna aya gurat coklat
  2. Anguilla bicolor, Kulit lemes kalayan warna coklat atawa kulawu tonggongna rada héjo jeung beuteungna bodas
  3. Anguilla celebesensisKulitna kulawu jeung belang/borontok
  4. Anguilla borneoensis Awakna bodas caang.
  5. Anguilla ancertais Kulitna kulawu poék (leuwih poék ti Anguilla celebesensis) jeung borontok.
  6. Anguilla mauritania, Awakna borontok leuwih poék tibata jeung spésiés séjén. [2]

Diantara jinis sidat anu parantos dijelaskeun di luhur,Anguilla bicolor sareng Anguilla marmorata mangrupikeun spésiés anu paling seueur dibudidayakeun di Indonésia. Anguilia bicolor loba sumebar di sakuliah Acéh, basisir kidul Pulo Jawa nepi ka Sumbawa . Samentara éta, marmorate Anguilla kapanggih di Papua, Sulawesi, jeung Ternate.[2]

Malah aya hiji deui jenis belut anu geus dibudidayakeun di Indonésia nyaéta Anguilla borneoensis anu kapanggih di Kalimantan. Sanajan kitu, spésiés belut ieu geus méh tumpur, matakna ayana kiwari dilestarikeun sarta ditangtayungan tina ngala lubang dina jumlah loba. Ngan lubang ukuran konsumsi nu dimeunangkeun sarta jumlahna anu ditangtukeun.[2]

HabitatÉdit

Lubang sacara alami bisa hirup dina dua rupa cai (uyah jeung anta). Tapi sacara umum, daur hirup lubang lolobana aya dina cai anta. Hambalan larvaTulisan déngdék nepi ka sawawa diséépkeun di walungan, sedengkeun lubang sawawa goned bakal ka cai anu salinitas luhur pikeun baranahan. Fase anakan atawa larva endog anu megar bakal balik deui ka wewengkon hulu ngaliwatan muara susukan.[2]

Sidat umumna tiasa adaptasi di daérah anu suhu lingkungan. 12-31" C, sedengkeun dina suhu nu leuwih handap sarta 12 C henteu morontod. Lubang hirup di cai kalawan kandungan uyah lumayan bisa ditolérir-salinitas-dina cai 0-35 ppm. Salinitas jeung tingkat turbidity mangrupa paraméter paling mangaruhan dina jumlah Elver di hiji wewengkon Elver resep habitat kalawan salinitas saeutik sareng turbidity luhur.[2]

Undakan kahirupanÉdit

Lubang ngaliwatan opat tahap tumuwuhna.

  1. Larva belut disebut belut kaca. Awakna lega siga daun sareng transparan. Sanggeus ngukur kira-kira 12 cm disebut
  2. elver. Salajengna, janten sagedé ramo kalayan panjang awak Kurang leuwih 40 cm.
  3. Fingerevimg lajeng jadi
  4. Luban.[1]

Luban hirup dina dua rupa cai. Tahap larva nepi ka deukeut sawawa hirup di walungan. Sakali mun geus sawasa ka laut jero pikeun baranahan. Saterasna, jentik-jentik menang mijah dibawa ku palina cai ka basisir sareng ka arah laut .[1]


Dicutat tinaÉdit

  1. a b c Suitha, A.Pi, Akhmad Suhaeri, I Made; Denuttigeplanten (2008). Budi Daya Sidat. Library Newyork Botanical Garden: AgroMedia. p. 3 ~ 7. ISBN 9789790061903. 
  2. a b c d e f g h i j k l m n Roy, Ruslan; Denuttigeplanten (2013). Denuttigeplanten. Library Newyork Botanical Garden: AgroMedia. p. 5 ~ 7. ISBN 9789790064713. 
 



Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan