Abu Abdullah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani as-Sabti, atawa katelah al-Idrisi /ælɪˈdrs/ ( Basa Arab: أبو عبد الله محمد الإدريسي القرطبي الحسني السبتي‎; Latin: Dreses; 1100 - 1165), nyaéta urang Arab Maroko [1] [2] ahli geografis muslim, kartograper jeung Egiptolog anu cicing di Palérmo, Sisilia di karaton Raja Roger II, sanggeus nyirorotna Islam Kidul Italia . Muhammad al-Idrisi lahir di Ceuta, jadi kagolong ti Almurafid. Anjeunna nyieun Tabula Rogeriana, salah sahiji peta dunya abad anu pangmajuna.

Muhammad al-Idrisi
Estatua de Al-Idrisi bajo el baluarte de los Mallorquines, Ceuta (5).jpg
Statue of al-Idrisi in Ceuta
LahirCitakan:Birth year
Ceuta, Moroccan Almoravid dynasty (present-day Spanish enclave claimed by Morocco)
Tilar1165 (yuswa 64–65)
Ceuta, Moroccan Almohad Caliphate (present-day Spanish enclave claimed by Morocco)
WidangGeographer, writer, scientist, cartographer
Dipikawanoh lantaranTabula Rogeriana

Al-Idrisi ngalalana nepi ka Portugal, Pyrenees, basisir Atlantik Prancis, Hungaria, sareng Jórvík (ayeuna katelah York).

Tabula RogerianaÉdit

 
Tabula Rogeriana, digambar ku al-Idrisi pikeun Roger II tina Sisilia taun 1154, salah sahiji peta dunya abad anu pangmajuna. Konsolidasi modérn, digabungkeun tina 70-kaca, dibalikkeun kusabab aslina mah nangtung ngidul.
 
Peta dunya Al-Idrisi tina 'Alî ibn Hasan al-Hûfî al-Qâsimî's salinan 1456. Numutkeun Pabukon Nasional Prancis, "Sapuluh salinan Kitab Rujar atawa Tabula Rogeriana aya di dunya kiwari. Tina sapuluh éta, anu genep mangrupa peta bunder dunya anu henteu disebut dina téks al-Idrisi". Tulisan aslina taun 1154.

Nuzhatul MusytaqÉdit

Marengan petana, al-Idrisi nulis kompilasi émbaran géograpis anu dijudulan Kitab nuzhatul musytaq fikhtiraq al-'afaq. Judulna ditarjamahkeun jadi The book of pleasant journeys into faraway lands atawa The pleasure of him who longs to cross the horizons. Ieu kitab geus disalin kana salapan naskah, tujuh di antarana ngandung peta.[3]

Publikasi jeung tarjamahanÉdit

Téks anu ringkes medal di Roma taun 1592 kalayan judul: De geographia universali atawa Kitāb Nuzhat al-mushtāq fī dhikr al-amṣār wa-al-aqṭār wa-al-buldān wa-al-juzur wa-al-madā' in wa-al-āfāq.[4] [5] Ieu minangka salasahiji buku arab anu munggaran dicitak. Tarjamahan munggaran anu asli tina basa Arab kana basa Latin.

GaleriÉdit

RujukanÉdit

  1. Jean-Charles, Ducène (March 2018). "al-Idrīsī, Abū ʿAbdallāh" (dalam bahasa en). Encyclopaedia of Islam, THREE. http://referenceworks.brillonline.com/entries/encyclopaedia-of-islam-3/al-idrisi-abu-abdallah-COM_32372?s.num=0&s.f.s2_parent=s.f.book.encyclopaedia-of-islam-3&s.q=al-Idr%C4%ABs%C4%AB+arab. 
  2. "Ash-Sharīf al-Idrīsī | Arab geographer". Encyclopedia Britannica. 
  3. Ducène, Jean-Charles (2011). "Les coordonnées géographiques de la carte manuscrite d'al-Idrisi". Der Islam 86: 271–285. 
  4. Ahmad 1960.
  5. Al-Idrisi 1592.

SumberÉdit

Tutumbu kaluarÉdit