Kota New York

kota panggedéna di Amérika Sarikat
(dialihkeun ti New York City)

Kota New York (New York City atawa NYC), biasa disebut New York hungkul, nyaéta kota nu boga pangeusi panglobana di Amérika Sarikat. Boga pangeusi nu dikira-kira sajumlah 8.336.817 dina taun 2019 jeung kasebar dina lega wewengkon 302.6 square miles (784 km2), Kota New York ogé jadi kota géde pangpadetna di Amérika Sarikat.[11] Perenahna di ujung kidul Nagara bagéan New York, ieu kota jadi puseur wewengkon métropolitan New York, wewengkon métropolitan panggedéna di dunya dumasar ka lega kota.[12] Miboga pangeusi hampir 20 juta jelema dina wewengkon statistik métropolitan jeung kira-kira miboga pangeusi 23 juta jelema dina wewengkon statistik gabungan, ieu kota jadi salah sahiji mégakota nu boga pangeusi panglobana di dunya. Kota New York disebut-sebut salaku puseur dayeuh kabudayaan, finansial, jeung média, mangaruhan pisan dina hal komérsial,[13] hiburan, panalungtikan, téknologi, pendidikan, politik, wisata, seni, mode, jeung olahraga. Jadi tempat Markas Gedé Pasarikatan Bangsa-Bangsa,[14] New York mangrupa puseur penting pikeun diplomasi internasional.[15][16]

New York
Langit Lower Manhattan
Pamandangan Central Park
Unisphere, patung globe logam nu gedé
Sasak Brooklyn
Times Square
Patung Liberty
Gedong Markas Gedé Pasarikatan Bangsa-Bangsa, di hareupna aya loba bandéra
Basisir Pulo Coney nu ramé ku jalma, di tukangna aya kapal féri jeung karéta luncur
Bandéra New York
Bandéra
Ségel resmi New York
Ségel
Logo resmi New York
Logo hurup
Ngaran jujuluk: 
Peta interaktif nu ngagambarkan Kota New York
New York is located in New York
New York
New York
Perenahna di jero nagara bagéan New York
New York is located in the United States
New York
New York
Perenahna di jero Amérika Sarikat
New York is located in North America
New York
New York
Perenahna di jero Amérika Kalér
Koordinat: 40°42′46″N 74°00′22″W / 40.712740°N 74.005974°W / 40.712740; -74.005974Koordinat: 40°42′46″N 74°00′22″W / 40.712740°N 74.005974°W / 40.712740; -74.005974[1]
NagaraAmérika Sarikat
Nagara bagéanNew York
WewengkonAtlantik Tengah
County konstituén (borough)Bronx (Bronx)
Kings (Brooklyn)
New York (Manhattan)
Queens (Queens)
Richmond (Pulo Staten)
Koloni historisNew Netherland
Provinsi New York
Ditetapkeun1624
Konsolidasi1898
Panghormatan kaJames, Dipati York
Pamaréntahan
 • TipeWalikota–Déwan
 • BadanDéwan Kota New York
 • WalikotaBill de Blasio (D)
Lega
 • Total468,19 sq mi (1.212,60 km2)
 • Taneuh300,37 sq mi (777,95 km2)
 • Cai167,82 sq mi (434,65 km2)
 • Métro
13.318 sq mi (34,490 km2)
Luhurna33 ft (10 m)
Pangeusi
 • Total8.175.133
 • Kira-kira 
(2019)[7]
8.336.817
 • Réngkingka-1 di A.S.
 • Kapadetan27.755,25/sq mi (10.716,36/km2)
 • MSA (2018)
19,979,477[4] (ka−1)
 • CSA (2018)
22,679,948[5] (ka−1)
DémonimNew Yorker
Zona wanciUTC−05:00 (EST)
 • Usum Panas (DST)UTC−04:00 (EDT)
Kode ZIP
100xx–104xx, 11004–05, 111xx–114xx, 116xx
Kode wewengkon212/646/332, 718/347/929, 917
Kode FIPS36-51000
GNIS ID975772
Bandar udara utamaBandara JFK
Bandara Newark Liberty
Bandara LaGuardia
Bandara Islip
Bandara White Plains
Bandara Stewart
Karéta api komuterLIRR, Metro-North, NJ Transit
Angkutan gancangMTA New York City Subway logo.svg NYCS-bull-trans-SIR-Std.svg PATH.svg
GDP (Kota, 2019)$884 miliar[8] (ka-1)
GMP (Métro, 2020)$1.67 triliun[9] (ka-1)
Borough pangleganaQueens (109 square miles (280 km2))
Borough nu boga pangeusi panglobanaBrooklyn (pakiraan 2019: 2.559.903)[10]
Borough nu boga GDP panggedéna (2019)Manhattan ($635,3 miliar)[8]
RamatlokaNYC.gov

RujukanÉdit

  1. "US Gazetteer files: 2010, 2000, and 1990". Biro Sénsus Amérika Sarikat. 12 Pébruari 2011. Diakses tanggal 23 April 2011. 
  2. "2019 U.S. Gazetteer Files". Biro Sénsus Amérika Sarikat. Diakses tanggal 27 Juli 2020. 
  3. "US Board on Geographic Names". Survéy Géologi Amérika Sarikat. 23 Juni 2018. Diakses tanggal 31 Januari 2018.  Search for feature ID 975772.
  4. "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2017—Metropolitan Statistical Area; and for Puerto Rico—2017 Population Estimates". Biro Sénsus Amérika Sarikat. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 13, 2020. Diakses tanggal 24 Maret 2018. 
  5. "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2018—Combined Statistical Area; and for Puerto Rico—2017 Population Estimates". Biro Sénsus Amérika Sarikat. Diakses tanggal 27 April 2018. 
  6. Community Facts for New York City, Biro Sénsus Amérika Sarikat. Diakses tanggal 26 Méi 2017.
  7. "Population and Housing Unit Estimates". Diakses tanggal 21 Méi 2020. 
  8. a b Gross Domestic Product by County, 2019, Biro Analisis Ékonomi, released December 9, 2020. Accessed December 9, 2020.
  9. "U.S. metro areas—ranked by Gross Metropolitan Product (GMP) 2020 | Statistic". Statista. Diakses tanggal 31 Méi 2019. 
  10. "State & County QuickFacts—Kings County (Brooklyn Borough), New York". United States Census Bureau. Diarsipkan dari versi asli tanggal February 17, 2016. Diakses tanggal 16 Méi 2020. 
  11. "U.S. Census Bureau QuickFacts: New York City". Sénsus Amérika Sarikat. Diakses tanggal 16 Méi 2020. 
  12. "World Urban Areas" (PDF). Demographia. 2018. Diakses tanggal 27 Maret 2018. .
  13. "Top 8 Cities by GDP: China vs. The U.S.". Business Insider, Inc. 31 Juli 2011. Diakses tanggal 1 Juli 2018. For instance, Shanghai, the largest Chinese city with the highest economic production, and a fast-growing global financial hub, is far from matching or surpassing New York, the largest city in the U.S. and the economic and financial super center of the world. "New York City: The Financial Capital of the World". Pando Logic. 8 Oktober 2015. Diakses tanggal 1 Juli 2018. 
  14. "United Nations Visitation Services". United Nations Visitor Centre. Diarsipkan dari versi asli tanggal March 14, 2017. Diakses tanggal 9 Februari 2017. The Headquarters of the United Nations is located in New York City, along the East River. When you pass through the gates of the United Nations visitors' entrance, you enter an international territory. This 18-acre site does not belong to just one country, but to all countries that have joined the Organization; currently, the United Nations has 193 Member States. 
  15. "NYC Mayor's Office for International Affairs". The City of New York. Diarsipkan dari versi asli tanggal June 16, 2015. Diakses tanggal June 24, 2015. 
  16. "Digital Diplomacy Coalition". Digital Diplomacy Coalition, New York. Diakses tanggal 11 Agustus 2018. Established in 2014, DDC New York has partnered with the United Nations, major tech and social media companies, multiple governments, and NGOs to bring unique programs to the area community. 

Bacaan lanjuteunÉdit

Tutumbu luarÉdit

Saméméhna
Trenton, New Jersey
Puseur dayeuh
Amérika Sarikat

1785–1791
Sanggeusna
Philadelphia, Pennsylvania