Péptida (tina Yunani kuna πεπτός, ti πέσσειν) nyaéta ranté pondok asam amino anu disambungkeun ku beungkeut péptida . [1] Ranté anu kurang ti dua puluh asam amino disebut oligopéptida, sarta ngawengku dipéptida, tripéptida, jeung tetrapéptida.

Hiji tetrapeptida (conto Val - Gly - Ser - Ala). Kelir héjo nandakeun tungtung amino ( <span id="mwEw" style="color:green;"><b id="mwFA">L-palin</b></span> ), anapon tungtung karboksil ditandaan biru ( L-alanin ).

Polipéptida nyaéta ranté péptida anu leuwih panjang, sinambung, tanpa cagak.[2] Ku lantaran kitu, péptida kaasup kana kelas polimér biologis jeung oligomér, sarupa jeung asam nukléat, oligosakarida, polisakarida, jeung sajabana.

Polipéptida anu ngandung leuwih ti 50 asam amino katelah protéin . [2] [3] Protéin diwangun ku hiji atawa leuwih polipéptida nu disusun dina cara biologis pungsional, osok kabeungkeut ligan kayaning koénzim jeung kopaktor, atawa protéin séjén atawa makromolekul séjén kayaning DNA atawa RNA, atawa rakitan makromolekul anu pajeujeut. [4]

Asam amino nu geus diasupkeun kana péptida disebut résidu. Molekul cai dileupaskeun nalika formasi unggal beungkeut amida.[5] Kabéh péptida iwal péptida siklik boga N-terminal (gugus amina) jeung C-terminal (gugus karboksil) résidu dina tungtung péptida (sakumaha ditémbongkeun keur tétrapéptida dina gambar).

KelasÉdit

Aya sababaraha jinis péptida anu digolongkeun dumasar kana sumber jeung pungsina. Kelompok péptida ngawengku péptida tutuwuhan, péptida baktéri/antibiotik, péptida supa, péptida invertebrata, péptida ampibi/kulit, péptida peurah, péptida kangker/antikangker, péptida paksin, péptida imun/radang, péptida otak, péptida éndokrin, péptida ingestif, péptida cerna, péptida kardiovaskular, péptida ginjal, péptida pernapasan, péptida opiat, péptida neurotropik, jeung péptida getih-otak. [6]

Sababaraha péptida ribosom bakal ngalaman proteolisis. Ieu fungsi, ilaharna dina organisme luhur, salaku hormon jeung molekul signaling. Sababaraha mikroba ngahasilkeun péptida salaku antibiotik, sarupaning mikrosin jeung baktériosin. [7]

Sintésis kimiaÉdit

 
Sintésis péptida fase padet dina résin amida maké asam amino anu dikilungan Fmoc -α- amina.

Péptida ribosomal

Péptida antimikrobialÉdit

  • Kulawarga magainin
  • kulawarga sékropin
  • kulawarga katélisidin
  • kulawarga defénsin

Péptida TahikininÉdit

  • Bahan P
  • Kassinin
  • Neurokinin A
  • Élédoisin
  • Neurokinin B

Péptida peujit vasoaktifÉdit

  • VIP (PHM27)
  • PACAP
  • Péptida PHI 27
  • GHRH 1-24
  • glukagon
  • Sekrétin

Péptida polipéptida pankréasÉdit

  • NPY
  • PYY
  • APP
  • PPY

Péptida opioidÉdit

  • Péptida proopiomélanokortin (POMC)
  • Pentapéptida énkepalin
  • Péptida prodinorpin

Péptida kalsitoninÉdit

  • Kalsitonin
  • Amilin
  • AGG01

RujukanÉdit

  1. Hamley, I. W. (September 2020). introduction to Peptide Science. Wiley. ISBN 9781119698173. 
  2. a b Saladin, K. (13 January 2011). Anatomy & physiology: the unity of form and function (6th ed.). McGraw-Hill. p. 67. ISBN 9780073378251.  Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "Saladin" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  3. "What are peptides". Zealand Pharma A/S. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2019-04-29. 
  4. Ardejani, Maziar S.; Orner, Brendan P. (2013-05-03). "Obey the Peptide Assembly Rules". Science 340 (6132): 561–562. Bibcode 2013Sci...340..561A. doi:10.1126/science.1237708. ISSN 0036-8075. PMID 23641105. 
  5. IUPAC. "amino-acid residue in a polypeptide". Compendium of Chemical Terminology édisi Internét. .
  6. Abba J. Kastin, ed. (2013). Handbook of Biologically Active Peptides (2nd ed.). ISBN 978-0-12-385095-9. 
  7. "Microcins, gene-encoded antibacterial peptides from enterobacteria". Natural Product Reports 24 (4): 708–34. August 2007. doi:10.1039/b516237h. PMID 17653356.