Buka ménu utama

Pengeboman atom hiroshima jeung nagasaki

Amérika Sarikat nurunkeun bom atom di kota Hiroshima jeung Nagasaki , Jepang, dina bulan Agustus 1945, tahap ahir Perang Dunya Kadua . Amérika Sarikat nurunkeun bom jeung idin ti Britania Raya salaku nyatakeun dina Traktat Quebec . Dua operasi Bom nu ditelasan sahenteuna 129.000 pangeusi nyaéta digunakeunana pakarang nuklir kali perang keur waktu mimiti jeung panungtung di sajarah.

Dina taun ahir Perang Dunya II, Sekutu disiapkeun pikeun ngajalankeun hiji invasi ka daratan Jepang janten biaya badag. Amérika Sarikat saméméh mawa kaluar kampanye bom nu ngaluluhlantakeun loba kota di Jepang. Perang di Éropa ieu réngsé sanggeus Jérman Nazi ditandatanganan dina alat tina pasrah kana 8 Méi 1945. Tapi Jepang nampik minuhan tungtutan Sekutu nyerah tanpa pamrih. Perang Pasifik terus. Babarengan Britania Raya jeung Cina , Amerika Serikat ménta pasukan jepang nyerah dina Deklarasi Potsdam tanggal Juli 26 1945 atanapi raray "ajakan sarta hébat karuksakan". Japan ngahareharekeun ultimatum.

Dina Juli 1945, di Project Manhattan diprakarsai ku Sekutu junun ngalakonan nguji ngeunaan bom atom di gurun New Mexico . Aranjeunna ngahasilkeun pakarang nuklir berdasarkeun dua rancangan dina bulan Agustus. Komposit Grup 509th ti Air Force Tentara AS dilengkepan jeung Boeing B-29 Superfortress Vérsi husus tina Silverplate sanggup mawa bom nuklir di Garapan dina Kapuloan Mariana .

6 Agustus, AS turun atom bom uranium tipe bedil ( Little Boy ) dina Hiroshima . Présidén AS Harry S. Truman ditanya Jepang nyerah 16 jam engké na masihan peringatan tina "ruruntuhan hujan ti hawa anu saacana di muka bumi". Tilu poé sanggeusna, dina Agustus 9 AS ngaragragkeun bom plutonium jenis implosion ( Fat Man ) dina Nagasaki . Dina dua nepi ka opat bulan kahiji sanggeus bom lumangsung, maéhan dampak 90000-146000 39000-80000 jalma di Hirosima jeung Nagasaki. kira satengah korban di tiap kota tiwas dina dinten munggaran. Dina bulan saterusna, loba urang tiwas kusabab éfék nundutan, panyakit radiasi , sarta tatu séjénna kalawan gering na kakurangan gizi. Dina duanana dayeuh, lolobana maot éta sipil najan aya hiji garnisun militér badag di Hiroshima.

Dina Agustus 15, genep poe sanggeus bom tina Nagasaki jeung Uni Soviét ngadéklarasikeun perang , Jepang ngadéklarasikeun pasrah ka Sekutu. September 2, anu Jepang nandatanganan dina alat tina pasrah yen réngsé Perang Dunya II otomatis. Pangaruh bom ieu ngalawan pasrah tur etika alesan Jepang masih didebat kiwari.[1]

Pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki
Bagian ti Perang Pasifik, Perang Dunia II
300px|alt=Two aerial photos of atomic bomb mushroom clouds, over two Japanese cities in 1945.
Awan jamur bom atom di langit Hiroshima (kiri) dan Nagasaki (kanan)
Tanggal 6 Agustus dan 9 Agustus 1945
Lokasi Hiroshima dan Nagasaki, Jepang
Hasil Sekutu menang
Nu perang
Citakan:Country data Amerika Serikat
Flag of Britania Raya Britania Raya
Citakan:Country data Kekaisaran Jepang
Komandan
Amérika Sarikat William S. Parsons
Amérika Sarikat Paul W. Tibbets, Jr.
Empire of Japan Shunroku Hata
Korban
20 tahanan perang A.S., Belanda, Britania tewas Hiroshima:
  • 20.000+ tentara tewas
  • 70.000–146.000 warga sipil tewas

Nagasaki:

  • 39.000–80.000 tewas

Total: 129.000–246.000+ tewas

RujukanÉdit