Buka ménu utama
Pikeun kagunaan séjén tina Riyadh, tempo Riyadh (disambiguasi).

Riyadh (Basa Arab: الرياض‎ dialihaksarakeun Ar Riyāḍ dilapalkeun [ʔɑrːiˈjɑːdˤ]) nyaéta ibu kota jeung kota panggedéna di Saudi Arabia. Riyadh ogé nyaéta ibu kota ti Propinsi Riyadh, sarta kaasup kana wewengkon baheula Najd jeung Al-Yamama. Kota ieu aya di bagian tengah Semenanjung Arab dina hiji plato nu gedé, sarta miboga populasi kira-kira 5.254.560 jiwa. Kota ieu dibagi kana 15 distrik kota (~kacamatan), di handapeun Kotamadya Riyadh nu diluluguan ku Walikota Riyadh, sarta Otoritas Pamekaran Riyadh, nu diluluguan ku Gubernur Propinsi Riyadh. Riyadh miboga universitas putri nu panggedéna sadunya, Universitas Putri Nora binti Abdurrahman.[1].

Riyadh

الرياض
Ar Riyāḍ
Riyadh Skyline New.jpg
Lambang Riyadh
Lambang
NagaraBandéra Arab Saudi Saudi Arabia
PropinsiPropinsi Riyadh
Pamaréntahan
 • WalikotaAbdul Aziz ibn 'Ayyaf Al Muqrin
 • Émir PropinsiPangéran Sattam bin Abdul Aziz
Lega
 • Kota
1.000 km2 (400 sq mi)
 • Métro
1.815 km2 (701 sq mi)
Luhurna
612 m (2,008 ft)
Pangeusi
 (2010)[rujukan?]
 • Kota5.254.560
 • Kapadetan3.024/km2 (7.833/sq mi)
 • Métro
6.800.000
 Perkiraan Otoritas Pamekaran Riyadh
Zona wanciUTC+3 (EAT)
 • Usum Panas (DST)UTC+3 (EAT)
Kode pos
(5 digit)
Kode wewengkon+966-1
Ramatlokawww.arriyadh.com

AngkutanÉdit

Bandar UdaraÉdit

Bandar Udara Internasional Raja Khalid (IATA: RUH), mangrupa bandar udara utama Riyadh, aya kirang langkung 35 kilométer kaléreun puseur kota.

JalanÉdit

Riyadh miboga sistem jalan modéren. Jalan Lingkar Wétan ngahubungkeun bagian kidul jeung kalér Riyadh, samentara Jalan Lingkar Kalér ngahubungkeun bagian wétan jeung kulon. Jalan Raja Fahd ngaliwatan puseur kota ti kalér ka kidul, sajajar jeung Jalan Lingkar Wétan. Jalan Makkah, ngaliwatan puseur kota ti wétan ka kulon.

KarétaÉdit

Badan Karéta Api Saudi Arabia ngoperasikeun 2 rupa jalur nu béda pikeun karéta panumpang jeung karéta barang antara Riyadh jeung Dammam liwat Hofuf, jeung Haradh.

Angkutan umumÉdit

PT Saudi Arabian Public Transport (SAPTCO), jaringan beus nasional, ngoperasikeun angkutan panumpang ka sababaraha kota jeung nagara tatangga.

Hiji rancangan jaringan métro kalawan 6 jalur enggeus disatujuan.[2]

Tingali ogéÉdit

Catetan jeung rujukanÉdit

Tumbu kaluarÉdit

    Tingali ogé Riyadh di Wikivoyage

Citakan:Ibu kota di Asia