Tajug nu diwangun luhureun situ

Tajug nyaéta wangunan paranti umat muslim ngalaksanakeun ibadah (solat, ngaji, jeung sajabana), ukuranna leuwih leutik tur basajan tibatan masigit.[1]Utamana di pilemburan, tajug ogé jadi hiji tempat barudak dialajar ngaderes ngaji jeung agama, wanci pasosoré sabada baralik ti sakola.[2]

Gedé jeung leutikna tajug teu aya katangtuan, ilahar gedéna tajug disaluyukeun jeung gedé imah-imah anu aya disagigireuna.[3] Umpamana jama'ah éta tajug geus karasa heurin, biasana aya dua kamungkinan. Kahiji, nyieun deui tajug, kaduana ngagedéan deui ukuran tajugna.[3] Di jero tajug ngan aya dua rohangan, rohangan jama'ah jeung paimbaran paranti imam solat.[3]

Di daérah minang mah tajug téh sok dipaké ogé tempat saré lalaki nu geus sawawa anu masih kénéh lalagasan, kabeneran teu boga tempat misah di imah kolotna.[4]

Di daérah Jawa Kulon ogé loba kapanggih masigit jeung tajug, pikeun gambaran waé dina taun 1996 aya kana 21.038 wangunan masigit jeung 655.741 tajug.[5] Tajuk ilaharna kapanggih di pilemburan kalawan dina wangun nu kacida basajanna, malahan ngan bisa dipaké solat ku sababaraha urang wungkul.[5]Tajug téh perenahna di sisi sawah atawa kebon, sisi lembur atawa jalan liliwatan ka kampung séjén.[5] Tajug bisa diwangun ku jalan réréongan atawa ngahaja diwangun ku saurang baé nu mibanda taneuh tempat tajug diwangun.[5]


Dicutat tinaÉdit

  1. "Kamus Besar Bahasa Indonesia". KBBI. Diakses tanggal 2017-09-14. 
  2. -, Kanisius (2008). Ge(mer)lap Nasionalitas Postkolonial. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 9789792119817. 
  3. a b c BA, Rivai Abu, Ny. Wahyuningsih (1986). Arsitektur Tradisional Daerah Riau. Jakarta: Direktorat Jenderaéh Kebudayaan. 
  4. Van Klinken, Henk Schulte Nordholt, Gerry (2007). Politik lokal di Indonesia. Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Indonesia. ISBN 9789794616154. 
  5. a b c d Herayati, Nia Masnia, Titi Haryanti, Yetti (1993). Makanan: Wujud, Variasi dan Fungsinya Serta Cara Penyajiannya Pada Orang Sunda di Jawa Barat. Jakarta: Direktorat Jenderal Kebudayaan. ISBN 9789794616154.