Tasawuf (Basa Arab: تصوف‎), ogé katelah sufisme (Basa Arab: صوفية‎),[1] nyaéta ajaran mistis dina Islam, nu dicirikeun ku filsafat, ibadah ritual, jeung lembaga atikan husus,[2] anu parantos lami kabentuk dina sajarah kamekaran Islam.[3][4] Tasawuf tiasa dianggap salaku bentuk sareng kristalisasi utami tina prakték mistik dina dunya Islam.[5] Para palaku tasawuf tiasa disebat "sufi".[5]

Dina sajarahna, ajaran tasawuf dibagi kana tarékat-tarékat anu ngagaduhan guru-guru (kalayan gelar wali atanapi mursyid).[6] Sacara umum, garis rundayan élmuna diklaim ngahontal ka Nabi Muhammad[6] ngalangkungan Ali bin Abi Tolib, kajantenan Naqsyabandiyah anu ngalangkungan Abu Bakar.[7]

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. Qamar-ul Huda (2003), Striving for Divine Union: Spiritual Exercises for Suhraward Sufis, RoutledgeCurzon, pp. 1–4, ISBN 9781135788438 
  2. Knysh, Alexander D., “Ṣūfism and the Qurʾān”, in: Encyclopaedia of the Qurʾān, General Editor: Jane Dammen McAuliffe, Georgetown University, Washington DC.
  3. Bandingkeun: Nasr, Seyyed Hossein (2007). Chittick, William C., ed. The Essential Seyyed Hossein Nasr. The perennial philosophy series. Bloomington, Indiana: World Wisdom, Inc. p. 74. ISBN 9781933316383. Diakses tanggal 2017-06-24. Sufisme mangrupikeun diménsi ésotérik atanapi jero dina Islam [...] ésotérisme Islam, kumaha ogé [...] henteu diwatesan ku Sufisme [...] tapi maniféstasi sareng kristalisasi anu pangpentingna sareng utami dina ésotérisme Islam tiasa dipendakan dina Sufisme. 
  4. Shah 1964–2014, p. 30. "Numutkeun ka Idries Shah, Sufisme parantos aya ti saprak Adam and sareng inti tina sadaya agama, monotéisme atanapi henteu." Tingali filsafat perenial.
  5. a b Massington, L. (2012). "Taṣawwuf". Encyclopaedia of Islam (2nd). Ed. P. Bearman. Brill. DOI:10.1163/1573-3912_islam_COM_1188. 
  6. a b "tariqa | Islam". Britannica.com. (2014-02-04). 
  7. Salahudin, Asep (2013-12-18). Abah Anom: Wali Fenomenal Abad 21 & Ajarannya (dalam Indonesian). Noura Books. ISBN 978-602-1606-06-3.