Buka ménu utama


Tolombong, aseupan, jeung anuliana keur didagangkeun

Tolombong téh nyaéta parabot rumah tangga anu dijieun tina anyaman tangkal awi beunang meulahan tur diipiskeun[1], ilaharna dipaké paranti ngawadahan paré, hui, jukut, dahareun, jeung réa-réa deui [2], mangsana dibawa tolombong téh biasana dikélék, disuhun, jeung ditanggung [3].

PedaranÉdit

 
Keur nyieun tolombong

Tolombong mangrupa pakakas anu remen dipaké pikeun kahirupan sapopoé utamana mangsana usum panén[4], baheula méh unggal imah mibanda tolombong leuwih ti hiji meulina kawilang gampang ku jalan nukeur keun tolombong tinu dagang (biasana anu dagang nguriling bari ngabengkot naggung) jeung tilu kulak béas [5]. Biwir tolombong buleud sakurilingna diwengku sangkan leuwih kuat, palebah awakna buleud rata jeung biwir luhur sedengkeun beulah handapna masagi juruna aya opat, tolombong jangkung kurang leuwih tilu jeungkal leungeun kolot [6]. Aya deui anu wangunna sarua jeung tolombong ngan pédah leuwih gedé ukurana anu katelah ngarana telebug[7].

KagunaanÉdit

Tolombong téh loba pisan guna jeung mangpaatna, umpamana dipaké ngawadahan dahareun mangsa arék dibawa/dipindahkeun katempat séjén, saperti dagangkeuneun, nganteuran dahareun keur anu digarawé disawah atawa dikebon (mupundutan), ngawadahan hasil panèn saméméh dijual, jeung sajabana [8], Teu saeutik ogé tolombong dipaké ngiderkeun dagangan [9], tolombong ogé bisa dipaké wadah paranti neundeun atawa ngunjalan barang-barang séjéna [10][11],

Tutumbu kaluarÉdit

Dicutat tinaÉdit