Wawacan Umar Maya nyaéta hiji naskah anu medal hiji carita ngeunaan kahirupan Umarmaya (Senopati nagara Arab), bojona (Dewi Bestari), katut dua urang putrana (Umar Sa'ad jeung Umar Sa'id).[1] Diusir ku Raja Amir Hamzah balukar disangka ngaleungitkeun pusaka karajaan, dina ieu wawacan mintonkeun hiji lalakon ngeunaan pahlawan Islam.[1][2][3]

Ringkesan Naskah édit

Kacaritakeun Amir Hamzah ngusir Umarmaya ti istana karajaan ku lantaran Umarmaya talobéh nunda jimat anu ngabalukarkeun jimat leungit, Umarmaya sajeroning pangumbaraan néangan pusaka beuki tunggara kusabab bojo tur anakna leungit teuing ka mana.[3]

Umarmaya ngojay meuntas laut nepika méh béakeun tanaga ampir pinanggih jeung ajal, untungna aya pitulung ti Ratu Ragamala anu satuluyna ieu ratu jadi pamajikanna.[3]Cukang lantaran pituduh ti Ratu Ragamala, Umarmaya jadi nyaho saha numaling jimat tayalian ku Raja Ayaban anu perenahna.[3] Kitu deui anak jeung kaayaan anak jeung bojona ogé aya di éta karajaan hirup dina kabagjaan sok sanajan aya dina ancaman.[3]

Kadieunakeun Umarmaya bisa nyokot deui éta jimat sarta ngéléhkeun sakabéh musuhna, antukna Umarmaya bisa balik deui ka nagarana kalayan hirup bagja riung mungpulung jeung anak bojona.[4]

Dicutat tina édit

  1. a b Suhardi Ekajati, Edi; Undang A. Darsa (1999). Jawa Barat, koleksi lima lembaga Volume 5 dari Katalog induk naskah-naskah nusantara, T. E. Behrend. Bandung: Yayasan Obor Indonesia, École française d'Extrême-Orient. p. 234. ISBN 9789794613313. 
  2. Ruhaliah, Ruhaliah; - (2018). Wawacan: Sebuah Genre Sastra Sunda. Bandung: Dunia Pustaka Jaya. p. 189. 
  3. a b c d e Ahmad Darsa, Undang; Anne Erlyane, Aam Masduki, Tjetjep Rosmana (1992). Wawacan Gandasari. Jakarta: Direktorat Jenderal Kebudayaan. p. 74. ISBN 9789794194966. 
  4. Ruhaliah, Ruhaliah; FAKULTAS PENDIDIKAN BAHASA DAN SENI UNIVERSITAS PENDIDIKAN INDONESIA BANDUNG (2007). CERITA WAWACAN AMIR HAMZAH DALAM KHAZANAH SASTRA SUNDA (PDF). Bandung: Upi. p. 22. 


Daptar Naskah Wawaacan
Wawacan Amongsari jeung Lembusari - Wawacan Umar Maya - Wawacan Pranatana Istri ka Carogé - Wawacan Muslimin-Muslimat - Wawacan Sulanjana - Wawacan Panji Wulung - Wawacan Adat Ngurus Orok - Wawacan Angling Darma - Wawacan Indra Putra - Wawacan Aji Saka - Wawacan Damarwulan - Wawacan Gandasari - Wawacan Ratu - Wawacan Batara Rama - Wawacan Rusiah nu Kasép - Wawacan Rengganis - Wawacan Mintaraga - Wawacan Iman, Ëlmu reujeung Amal - Wawacan Purnama Alam