Bajing taneuh (gurat opat)
Chipmunk India 1.jpg
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Lariscus
Spésiés:
L. hosei
Sinonim

Sciurus hosei

Bajing taneuh; Lariscus hosei; Bajing tanah bergaris empat (id) nyaéta hiji sato endemis Kalimantan anu asalna tina kulawarga Sciuridae .[2] [3] Bajing taneuh kagolongkeun kana Mammalia atawa sato anu ngalahirkeun anak.[4] Dimana tempat hirupna/habitat ruksak, populasi bajing ieu pasti bakal tumpur.[2] Ieu sato masih kénéh sa ordo jeung beurit: Rodentia taya lian hewan pengerat.[3] Kelasna Sciuridae tina genus Lariscus.[2][5]

Tempat hirupÉdit

Bajing taneuh kapanggih hirup di wewengkon Serawak, Sabah, jeung Kalimantan .[2] Hirup di jero leuweung, dina tempat anu perenahna sabudeureun 1000 méter di luhureun beungeut cai laut .[2] Hirup di tropis garing jeung leuweung subtopis.[2] Sagigireun kapanggih di Indonésia jeung Malaysia, ogé kapanggih di Thailand.[2][5]

Bajing taneuh kagolongkeun sato anu diriksa kalumangsungan hirupna/dilindungi, alatan geus kawilang langka .[2] Lobana leuweung anu dibabad dijieun lahan perkebunan anu ngabalukarkeun habitat asli bajing taneuh jadi ruksak.[2] Dimana habitatna ruksak, populasi bajing taneuh ogé bakal ruksak tur tumpur.[2][5]

Ciri mandiriÉdit

Bajing taneuh wujudna sarua jeung bajing séjéna, anu ngabédakeun taya lian ayana gurat-gurat anu jumlahna opat dina tonggongna.[6] Kelir buluna coklat dina palebah beuteungna rada oranye.[7] Bajing taneuh jangkungna 189 mm sedengkeun anu jaluna 181 mm.[7] Beurat rata-rata bajing taneuh kurang leuwih 215 gram.[7]


RujukanÉdit

  1. Duckworth, J. W.; Hedges, S. (2008). "Lariscus hosei". The IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2008: e.T11304A3268557. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T11304A3268557.en. http://www.iucnredlist.org/details/11304/0. Diakses pada 12 January 2018. 
  2. a b c d e f g h i j "Lariscus hosei". IUCN Red List. Diakses tanggal 9 Mei 2014. 
  3. a b "Four Striped Ground Squirrel". Inatural List. Diakses tanggal 9 Mei 2014. 
  4. "Lariscus-hosei". ITIS Report. Diakses tanggal 9 Mei 2014. 
  5. a b c W. Thorington, Jr., John L. Koprowski, Michael A. Steele, James F. Whatton, Richard (2012). Squirrels of the World. Jakarta: JHU Perss. p. 169. ISBN 9781421408682. Diakses tanggal (disungsi – 7 Maret 2021). 
  6. "Four-striped Ground Squirrel (Lariscus hosei)". Igo Terra. Diakses tanggal 9 Mei 2014. 
  7. a b c "Squirrels of the World". JHU Press. Diakses tanggal 9 Mei 2014.