Taiwan: Béda antarrépisi

24 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (wikidata interwiki)
Tidak ada ringkasan suntingan
 
|additional info = Cat: Persentase populasi nyaéta ka total populasi pulo.
}}
'''Taiwan''' ([[Hanzi tradisional]]:[[wikt:臺灣|臺灣]] atawa [[wikt:台灣|台灣]]; [[Hanzi basajan]]:[[wikt:台湾|台湾]]; [[Hanyu Pinyin]]: TáIWāN; [[Tongyong Pinyin]]:TáIWAN; [[Wade-giles]]: T'ai²-wan¹; [[Basa Taiwan|Taiwan]] ([[basa Hokkien|Hokkien]]): TâI-OâN/Tāi-oân (saméméhna 大灣/台員/大員/台圓/大圓/台窩灣)) nyaéta hiji [[pulo]] di [[Asia Wétan]]. "Taiwan" mindeng ogé dipaké pikeun ngarujuk ka wewengkon anu diparéntah ku [[Republik Tiongkok|'''Republik Tiongkok''']] sarta ogé ka Républik Tiongkok éta sorangan, anu maréntah Pulo Taiwan, [[Pulo Orchid]], sarta [[Pulo Héjo]] di [[Samudera Pasifik|Pasifik]] palebah basisir Taiwan, [[Kabupatén Penghu|Kapuloan Penghu]] di [[Gupitan Taiwan]], sarta [[Kabupatén Kinmen|Kinmen]] sarta [[Kapuloan Matsu]] palebah basisir [[Fujian]], [[Tiongkok Daratan]]. Jumplukan pulo Taiwan sarta Penghu (henteu kaasup kotamadya puseur [[Taipei]] sarta [[Kaohsiung]]) sacara resmi diparéntah minangka [[Propinsi Taiwan]], tapi dina praktékna ampir sakumna kakawasaan pamaréntahan dipigawé dina tingkat nasional sarta lokal (kotamadya/kabupatén).
 
Taiwan ayeuna ogé diklaim ku [[Republik Rahayat Tiongkok]] (RRT) sanajan RRT henteu kungsi ngawasa Taiwan atawa satupun wewengkon Républik Tiongkok ayeuna anu mindeng dirujuk minangka "Taiwan". RRT mendasarkan klaimnya kalawan boga pamadegan yén RRT mangrupa penerus Républik Tiongkok saprak 1949, sarta Républik Tiongkok geus maréntah Taiwan salila 4 taunti 1945 nepi ka 1949.{{cite ramat|url= http://www.gwytb.gov.cn:8088/detail.asp?table=WhitePaper&title=White%20Papers%20On%20Taiwan%20Issue&m_id=4|title=The One-china Principle and the Taiwan Issue|accessdate=2008-08-02|publisher=Taiwan Affairs Office and the Information Office of the State Council of the People's Republic of China|date=2000-02-21}}
3.732

éditan