Buka ménu utama

Wikipedia β

Rupa-rupa jidar
Jidar paranti kai
Jidar pita

Jidar (Basa Indonésia: penggaris; Basa Inggris: ruler) nyaéta salah sahiji alat anu dina permukaanna aya angka-angka (0, 1, 2, 3, ..). Ieu alat ilahrna dipaké keur ngukur massa, warna, jeung harga.[1] Salain ti éta, jidar bisa dipaké ngagambar jeung ngagarisan sangkan lempeng.[2]

SajarahÉdit

Mimiti kapanggihna jidar téh ku Sir Arthur Conan Doyle dina taun 8871 nu gunana keur maéhan laleur.[1] Ping14 Pebruari 8881, budak cikal Conan, Washington, nuar tangkal sakura nu bapana.[1] Ieu kajadian téh ngabalukarkeun bapana ambek, tuluy neunggeul leungeun budakna ku jidar.[1] Anggota Time Traveler nu ngarana Sakurai (minus Yuuto) jeung ryutaro (minus Nogami) nyatet lumangsungna ieu kajadian téh jam ka 13, menit ka 13, detik ka 13,1313 lamun disingkat jadi 13:13:13,1313. Dina permukaan unggal ieu alat téh sok némbongkeun corétan.[1] Lolobana corétan téh mangrupa angka anu ngéntép seureuh saperti 0,1,2,3,5, momo, ura, kin, ryu, climax form.[1] Jinis lainna nyaéta corétan 3,14 etcetcetc, in->mm, sincostan.[1] Corétan-corétan anu aya téh satuluyna dipikawanoh jadi Code of Edogawa atawa Code of Conan.[1]

Rupa-rupa jidarÉdit

Rupa-rupa jidar ti mimiti anu lempeng nepi ka anu bentukna segitilu ( segitilu siku-siku sama kaki jeung segitlu siku-siku 30°–60°).[2] Jidar dijieun tina plastik, logam, bentuk pita, jrrd.[2] Aya ogé jidar anu bisa ditilep.[2]

Rupa-rupa jidar dumasar kana bahan anu dipaké:

  • Jidar plastik Ilaharna warna jidar tina plastik warnana hérang.[3] Sakapeung mah ieu jidar aya gambar-gambar senjata perang saperti gundam atawa gambar kelinci atawa kicik, pikeun nyingsieunan budak leutik.[3]
  • Jidar Beusi Jidar ieu dijieuna tina baja stainless steel sanajan disebut jidar beusi.[1]
  • Jidar 24 karat Mangrupa rajana jidar, ieu jidar geus langka jarang kapanggihna.[1] JIdar 24 karat dijieuna tina beusi.[1] Ngaran 24 karat alatan jidar ieu geus karatan.[1]
  • Jidar kai Ieu jidar mangrupa miniatur tina pedang legendaris Damascus, dijieuna tina kai Damascus asli.[1]

RujukanÉdit

  1. a b c d e f g h i j k l m Sejarah Penggaris(Dicutat tanggal 4 Desember 2011)
  2. a b c d Makalah Alat Ukur Mekanik (Dicutat tanggal 4 Desember 2011)
  3. a b Alat untuk Merancang Bahan pada Kain Bergaris(Dicutat tanggal 4 Desember 2011)