Buka ménu utama
Merak
Merak India
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Galliformes
Kulawarga: Phasianidae
Génus: Pavo, Afropavo
spesies

P. cristatus
P. muticus
Afropavo congensis

Merak nyaéta kulawarga Pavo Cristatus sarta bisa kapanggih di leuweung. Populasi Merak Biru sumebar di leuweung kabuka kalayan padang jukut di India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal sarta Bhutan. Saméméhna spésiés ieu kapanggih ogé di Bangladésh, tapi ayeuna kamungkinan badag geus punah di ditu.[1] Kecap merak sabenerna ngarujuk kana manuk jalu (peafowls), sedengkeun bikang nyaéta peahens, sarta anu ngora nyaéta peachicks.[1]

Manuk merak nyaéta salah sahiji jenis manuk pangbadagna. Maranéhanana ngirut perhatian jelema di sakumna dunya. Manuk megah ieu henteu pindah. Merak utamana dibagi jadi tilu katégori anu pangumumna di antara maranéhanana nyaéta merak biru, merak héjo, jeung merak bodas. Sabot loba jelema ngadéngé ngeunaan merak, hal kahiji anu terlintas dina pikiran nyaéta kelir anu éndah ti bulu manuk ieu. Biru, héjo, emas, sarta panampilan anu kasampak kawas panon, pas di tengah sawatara bulu, nyaéta kaleuwihan ti manuk ieu.[1]

Maranéhanana ogé mibanda lambang, atawa makuta, di luhur sirah, nungajadikeun maranéhanana kasampak leuwih anggun. Pamatuk manuk-manuk merak mibanda rata-rata panjang hiji inci.[1]

Manuk bikang ukuranana leuwih leutik ti manuk jalu. Bulu-buluna henteu hérang, boga warna coklat kahéjo-héjoan kalayan gurat-gurat hideung sarta tanpa dipapaésan bulu panutup buntut. Manuk ngora kawas merak awéwé.[1]

Merak jalu nyaéta ngawayuh spésiés, miboga pasangan leuwih ti hiji. Dina usum berbiak, manuk jalu mamérkeun bulu buntutna di hareup manuk awéwé. Bulu-bulu panutup buntut dibuka nyieun kipas kalayan bintik ngawangun panon boga warna biru. Manuk awéwé biasana megarkeun tilu nepi ka genep butir endog.[1]

Mitologi MerakÉdit

Merak nyaéta omnivora, dahar jukut, siki-sikian, oray sarta kadal leutik ogé. Di India, manuk merak anu patali mitologi Yunani ieu ‘eyespots’ éta disebutkeun minangka panon ratus Argos buta. Sabot usum hujan datang, merak, nari dina hujan, ngirut kabéh kalayan bulu anu élegan, nyieun tampilan anu spéktakuler.[2]

Pituin Asia, merak anu ayeuna bisa kapanggih di ampir saban benua, kaasup Asia, Afrika, Amérika Kalér sarta Éropa. Maranéhanana geus dipulasara di loba bagian ti bagian-bagian. Saméméhna merak dibiakkeun pikeun kadaharan tapi ayeuna geus dilarang di India. buntut merak awéwé bisa miboga endog ngan sakali sataun, atawa sawatara kali sataun. Merak awéwé baris nyimpen endog leuwih loba, leuwih mindeng, jadi jauhkeun kana sarta aktivitas di kira-kira sarang, lamun hayang mibanda merak anu menetaskan endog ogé.[2]

Sabuntut merak awéwé baris ninggalkeun sarang lamun manéhna ngarasa yén loba teuing kaributan anu lumangsung. Ogé, inget yén sarang endog baris jadi metot pikeun sato kawas rakun sarta musang. Hiji rakun bisa ngancurkeun sarang merak awéwé sarta endogna dina waktu anu pohara singget.[2]

RujukanÉdit

  1. a b c d e f (id)[1](diakses tanggal 3 november 2011)
  2. a b c (id)[2](diakses tanggal 4 november 2011)