Monolit mangrupa hiji wangunan alami (géologis) atawa jieunan (téknologi), kawas gunung, nu kasusun ti batuan tunggal nu gedé. Formasi atawa wangunan ieu biasana muncul ku lantaran érosi jeung biasana kajieun ti batuan métamorf nu kacida teuasna. Kecap ieu asalna ti basa Yunani μονόλιϑος (monolithos) nu diturunan ti μόνος ("hiji" atawa "sorangan") jeung λίϑος ("batu").

Gunung Augustus, monolit nu panggedéna di Marcapada.

Monolit nu panggedéna di Marcapada ayeuna nyaéta:

  1. Gunung Augustus, Australia
  2. La Peña de Bernal, Méksiko
  3. Stone Mountain, Amérika Sarikat

Tempo ogéÉdit