Marcapada

planét katilu dina Sistim Tatasurya
Marcapada
Gambar warna Marcapada sakumaha nu katempo ti Apollo 17

Klik gambar pikeun dadaranana

Ciri fisik
Radius katulistiwa 6,378.14 km
Radius kutub 6,356.78 km
Rarata radius 6,371.3 km
Kuriling ékuatorial 40,075 km
Volume 1.0832×1012 km³
Masa 5.9737×1024 kg
Kapadetan 5.515 g/cm³
Lega ambul 510,065,700 km²
Gravitasi ambul ékuatorial 9.766 m/s², or 1 gee
Escape velocity 11,180 m/s
Période rotasi sidereal 23.934 hours
Equatorial inclination to orbit 23.45°
Hawa ambul
min méan max
185 K 287 K 331 K
Tekenan ambul 1 bar
Karakteristik orbit
Jarak rarata ti Panonpoé 149,597,890 km (1.000 A.U.)
Perihelion (pangdeukeutna) 147,100,000 km
Aphelion (pangjauhna) 152,100,000 km
Période orbit sidereal 365.25636 poé (1.0000174 Taun Julian)
Kagancangan orbit rarata 29,785.9 m/s
Ésentrisitas orbit 0.01671022
Inklinasi orbit kana Ecliptic 0.00005°
Kuriling orbit 924,375,700 km
Satelit 1 (Bulan), tempo ogé 3753 Cruithne
Satelitna Panonpoé
Atmospheric constituents
Nitrogén 77%
Oksigén 21%
Argon 1%
Karbon dioksida

Saab cai

trace

Marcapada (ᮙᮁᮎᮕᮓ), ogé disebut Bumi (ᮘᮥᮙᮤ) , (Ing. earth, atawa Terra), mangrupa planét tempat manusa hirup, planét katilu luareun Panonpoé. Marcapada mangrupa hiji-hijina planét téréstrial di Surya Mandala, sarta hiji-hijina planét nu mibanda kahirupan, sahanteuna kitu nu dipikanyaho élmu modérn. Planét ieu mibanda hiji satelit alam, bulan, nu kabentuk watara 4,5 milyar taun ka tukang. Biosfir Bumi sacara lalaunan beuki lila ngarobah atmosfir jeung kondisi fisik dasar séjénna, anu ngakibatkeun kembangbiakna organisme sarta kawangunna lapisan ozon, anu bareng jeung médan mahnit Marcapada ngahalangan radiasi surya nu pibahayaeun jeung ngawidian mahluk hirup mikroskopis ambéh terus kembang biak kalawan aman di daratan. Sifat fisik, sajarah géologi, jeung orbit Bumi ngakibatkeun kahirupan bisa terus laksana.

Litosfir Marcapada kabagi jadi sawatara ségmén kaku, atawa lémpéng téhtonik, anu ngalaman unggutan/gerakan di kabéh permukaan Marcapada salila yutaan tahun. Leuwih ti 70% permukaan Marcapada dilimpudan/ditutupan ku cai, jeung sésana diwangun ku buana jeung pulo-pulo anu miboga loba pisan situ jeung sumber cai séjénna anu jadi bahan jang ngajieun Hidrosfir. Kutub Bumi sawaréhna kalimpudan ku és; és padet di Antartika jeung és sagara/laut di és kutub. Intérior Marcapada aktif kénéh nepi ka ayeuna, jeung miboga inti jero anu diwangun ku beusi padet, sedengkeun inti luarna mangrupa fluida anu mikacipta médan mahnit, jeung lapisan kandel anu rélatif padet dina bagéan mantél.

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

Surya Mandala
Panonpoé - Mérkurius - Vénus - Marcapada (Bulan) - Mars - Beubeur astéroid - Jupiter
Saturnus - Uranus - Néptunus - Pluto - Beubeur Kuiper - Scattered disc - Awan Oort
Baca ogé objék astronomi jeung daptar objék surya mandala, disusun dumasar radius atawa massana.