Buka ménu utama

Monosakarida nyaéta karbohidrat na wujud gula basajan.

Monosakarida, kawas disakarida, sipatna amis, leyur na cai sarta kristalin.

Monosakarida digolongkeun dumasar jumlah atom karbon nu dikandungna (triosa, tetrosa, pentosa, héxosa, jeung héptosa) sarta dumasar gugus aktifna, aldehid atawa keton. Kombinasina bisa jadi rupa-rupa, misalna aldohéxosa, ketotriosa.

Salajengna, unggal atom karbon nu boga gugus hidroksil (iwal nu tungtung) sipatna optik aktif, antukna bisa aya sababaraha karbohidrat nu struktur dasarna sarua. Misal, galaktosa kaasup aldohéxosa, tapi mibanda sipat béda ti glukosa sabab susunan atom-atomna béda.

Conto séjénna:

Eusi

Sipat fisikÉdit

Lolobana teu warnaan, padet kristalin (amis).

StrukturÉdit

 
Fruktosa, salasahiji monoskarida, nurutkeun proyéksi Haworth.

Iwal ti sabagian leutik nu béda, (misalna déoxiribosa atawa gula amino), monosakarida mibanda rumus kimia umum:

(CH2O)n

Monosakarida ngandung boh gugus fungsi keton atawa aldehid.

Struktur siklikÉdit

Cara umum pikeun mintonkeun struktur siklik monosakarida nyaéta ku proyéksi Haworth.

IsomérismeÉdit

Sistim D,L biasana digunakeun.

Tata ngaranÉdit

Monosakarida nu ngandung hiji gugus aldehid digolongkeun kana aldosa, sedengkeun nu ngandung gugus keton digolongkeun kana ketosa.

RéaksiÉdit

  1. Ngabentuk asétal.

Tempo ogéÉdit

Tumbu kaluarÉdit