Buka ménu utama


Selasar Sunaryo nyaéta galéri seni anu perenahna di bagian kalér Bandung, Jawa Kulon. Selasar Sunaryo diwangun ku Sunaryo, seniman kontemporer sakaligus urut dosen seni rupa Institut Téknologi Bandung sarta diresmikeun dina poé Saptu, 5 Séptember 1998. Galéri seni ieu boga sipat nirlaba.Setiawan, Hawe; Hujatnikajennong, Agung (2008), Dedikasi Hiji Dékadeu, Bandung: Yayasan Selasar Sunaryo, ISBN 978-979-18373-0-9 

Awalna ngan mintonkeun karya Sunaryo, tapi saterusna nyadiaan sagala rupa karya seniman séjénna, utamana ti seni kontemporer.

Profil SunaryoÉdit

 Artikel utama: Sunaryo (seniman).

Sunaryo nyaéta salah sahiji seniman Indonésia, manéhna lahir di Banyumas tanggal 15 Méi 1943, anak kadua ti tujuh duduluran. Sagala carita kasuksesannya dina dunya seni dimimitian ti hiji sabak (pakakas tulis dijieun tina batu ngawangun papan ipis pikeun ditulis), anu tinggaleun di kelasna sabot manéhna diuk di kelas 1 SD. Manéhna nyokot sabaknya, sabot éta manéhna manggihan di tukang panto hiji gambar tetempoan. Éta pisan lukisan kahiji anu masih karekam dina ingetan nepi ka kiwari.

Sawaktu leutikna manéhna hirup pipindahan ka sagala rupa dayeuh babarengan mamangna anu digawé minangka kapala kantor panyuluhan perburuhan. Kelas 2 SD manéhna pindah ka Tegal, kelas 3 SD manéhna pindah ka Solo, sarta Purwokerto waktu manéhna kelas 5 SD, di dieu manéhna mimiti sumanget ngagambar. Sawaktu SMP manéhna aktip dina dunya kasenian, sarta sabot SMA manéhna sakola di SMA bruderan, Purwokerto. Di dieu manéhna mimiti diwanohkeun kalawan instrumen biola ku saurang bruder, ti dieu saterusna manéhna mikaresep musik klasik.

Pangalaman penting di SMA ieu téh waktu Sanggar Awi ngayakeun pameran di Purwokerto. Manéhna kataji baris sapuan koas garihal dina lukisan. Ti dieu manéhna mimiti kaobsesi pikeun asup sakola luhur seni rupa. Pilihanana waktu éta téh ITB, mangka manéhna indit ka Semarang pikeun nuturkeun ujian asup.

Di Semarang manéhna netep di tempat barayana anu saurang pulisi. Kalawan mawa cet cai sarta koas leutik injeman, manéhna indit ka tempat ujian. Kalawan sagala pengorbanan anu geus manéhna sorang, pamustunganana manéhna junun ditarima di ITB dina taun1962. Mangsa atikan di ITB manéhna pungkaskeun dina taun1969. Dina taun1975 manéhna indit ka Cina, Italia, pikeun ngulik téknik marmer. Sanggeus balik ti ditu manéhna mitembeyan niti karir minangka saurang seniman.

Sajarah NgadegÉdit

Selasar Seni Sunaryo diadegkeun dina taun1997, diresmikeun ku Diréktur Jenderal Kabudayaan Edi Sedyawati, ngawakilan Menteri Atikan sarta Kabudayaan Juwono Sudarsono. Cacak geus dimimitian pangwangunanana saprak taun1997, tapi lumangsung krisis moneter 1998 anu ngabalukarkeun pangwangunan selasar ieu sempet kaeureunkeun.

Karya seniÉdit

Selasar Sunaryo Artspace ngagelar karya-karya Sunaryo sarta sawatara seniman sémah. Karya Sunaryo fokus dina instalasi-instalasi multimedia ku kituna sanggup nandéan alpukah anu hésé diungkabkeun lamun ngan ngaliwatan gurat atawa volume. Sacara gurat badag, karya-karya Sunaryo digolongkan dina tilu wewengkon pengungkapkan: sosial, religius, sarta pengolahan bahan lokal.

Katajina Sunaryo kanu widang sosial mecenghul utamana kira-kira taun1990-an. Karya sosialna ieu henteu sok mangrupa kritik, tapi ogé empati ka pasualan-pasualan sosial anu lumangsung di masarakat sakuriling, contona ngait parobahan lingkungan hirup anu sakapeung ngahariwangkeun. Loba lukisannya anu ngungkabkeun hal ieu, contona lukisan anu dijudulan Absurdity of the Land, Lost Comfort in My Village, sarta There is no Green Land Anymore.

Pangungkapan kadua nyaéta anu patali jeung pangalaman religius. Aya waktu Sunaryo ditewak ku pangalaman transendental, di mana manéhna ngalaman kekosongan sarta kasimpéan anu jero. Pangalaman ieu kaungkab antara séjén dina patung dijudulan Kai, Batu, sarta Cai, lukisan Lalampahan menuju-mu atawa salah sahiji anu pang populerna, lukisan Thawaf.

Pengungkapan katilu nyaéta pengungkapan anu ngokolakeun bahan-bahan lokal macem pamakéan karung, anyaman, serat awi, kelir-kelir taneuh sarta kapur. Témana sorangan bisa sosial atawa religius. Conto anu kaceluk nyaéta Lauk sarta Bubu sarta Hardware the Time Traveled.

AlamatÉdit

Selasar Sunaryo berlokasi di Bukit Pakar Wétan, benerna di wewengkon Désa Ciburial, Kabupatén Bandung. Pikeun ngahontal lokasi Selasar Seni Sunaryo, sadia sagala rupa armada transportasi umum ti penjuru dayeuh Bandung, alus éta Angkot, atawa Taksi. Pikeun nu datang anu ngagunakeun angkutan dayeuh, trayek anu ngaliwatan Selasar Sunaryo nyaéta Trayek angkutan dayeuh jurusan Ciroyom – Ciburial. Aksés angkutan umum ieu ogé ngaliwatan Jalan Dago (Ir. H. Juanda) anu mangrupa jalan utama penghubung antara puseur Dayeuh Bandung sarta tapel wates di wewengkon kalér Bandung.

RéférénsiÉdit

Tumbu luarÉdit