Buka ménu utama

Sudan (resmina Républik Sudan) (Basa Arab: السودان ‎as-Sūdān.[1]) nyaéta nagara panglegana di Afrika. [2] Sudan diwatesan ku Mesir di béh kaler, Sagara Beureum di wetan kaler, Eritrea jeung Etiopia di béh wetan, Kenya jeung Uganda di wetan kidul, republik Demokratik Kongo jeung Republik Afrika Tengah di kulon kidul, Cad di béh kulon, sarta Libia di kulon kalereunnana. Sudan mangrupa nagara panglegana kasapuluh di dunya. Ngaran Sudan asalna tina Basa Arab Bilad-al-sudan, nu hartina "nagara nu hideung."[1]

جمهورية السودان
Jumhūriyyat as-Sūdān
Républik Sudan
Républik Sudan
Bandéra Sudan Lambang Sudan
Motto
"Al-Nasr Lana"  (Basa Arab)
"Kameunangan nyaeta nu Urang"
Lagu
نحن جند للہ جند الوطن  (Basa Arab)
Urang Pasukan Gusti sarta Lemah Cai Urang

Location of Sudan
Ibu kotaKhartoum
15°31′N 32°35′E
Kota panggedéna Omdurman
Basa resmi Arab jeung Inggris
Démonim Sudan
Pamaréntah Pamaréntahan Kesatuan Nasional (GONU)
 -  Presiden Abdel Fattah Abdelrahman Burhan
 -  Wakil Presiden Kahiji Vacant
 -  Wakil Presiden Kadua Vacant
Merdika
 -  ti Mesir jeung Karajaan Ngahiji
1 Januari 1956 
 -  Cai (%) 6
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2007 39,992,490 (ka-33)
 -  Sénsus 1993 24,940,683 
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $84.755 miliar (62nd)
 -  Per kapita $2,522 Green Arrow Up Darker.svg9.6% (ka-134)
HDI (2004) 0.516Green Arrow Up Darker.svg (ka-141-sedeng)
Mata uang Pound Sudan (SDG)
Zona wanci East Africa Time (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) teu dititenan (UTC+3)
TLD Internét .sd
Kode telepon +249

Basa resmiÉdit

 Tingali ogé: Basa Sudan.

Dumasar kana konstitusi 2005, basa resmi Sudan nyaéta Basa Arab jeung Inggris:[3]

Artikel 8:

  1. Sakabeh basa indigenous di Sudan mangrupakeun basa nasional nu kudu dihargaan, dimekarkeun tur dipromosikeun.
  2. Basa Arab mangrupakeunbasa nasional nu loba dipake di Sudan.
  3. basa Arab, minangka basa mayoritas dina tingkat nasional sarta Basa Inggris mangrupakeun basa pagawean resmi pamarentahan nasional sarta basa panganteur dina atikan luhur.
  4. Minangka tambahan kana Basa Arab jeung Inggris, legislatur ti tingkat pamarentahan sub nasional bisa make basa nasional sejenna minangka basa pagawean resmi tambahan dina tingkatannana.
  5. Ulah aya diskriminasi kana pamakean basa Arab jeung Inggris dina unggal tingkat pamarentahan atawa tahap pangatikan.


BudayaÉdit

 
Saurang lalaki falls into a trance nalika kariaan Sufi di Khartoum.

Dumasar perkiraan, Sudan lolobana pangeusina Muslim. Kurang leuwih 75% pangeusina ngagem Islam, sedengkeun kurang leuwih 15-20% pangeusina ngadaptar kana kapercayaan animisme atawa indigenous, sarta kurang lweuwih 5% pangeusina (ngumpul di pakidulan) ngagem Kristen. denominasi Kristen panggedéna nyaéta Garéja Katolik Roma, Garéja Épiskop Sudan, Garéja Présbiteri di Sudan katut Garéja Koptik Ortodok.

Panulis Sudan, seniman jeung panyanyiÉdit

AtikanÉdit

Tempo ogeÉdit

Citakan jeung rujukanÉdit

Tumbu luarÉdit