Buka ménu utama

Universitas Islam Nusantara

(dialihkeun ti Uninus)

SajarahÉdit

UNINUS ngadeg dina kaping 30 November 1959 kalayan ngaran Universitas Nahdlatul Ulama (UNNU). Ngadegna UNNU di Indonésia téh mangrupa wujud cita-cita para ulama nu kahimpun di Keluarga Besar Ahli Sunnah Waljamaah jeung umat Islam umumna.[1]

Uninus munggaran dipupuhuan ku Rektor Prof. Dr. Achmad Sanusi, S.H., M.P.A. Kalungguhanna aya dina papayung Yayasan Universitas Nahdlatul Ulama nu diasuh ku K.H. Idham Khalid, K.H Subhan Z.E (Alm.), K.H. Achsien (Alm.), K.H. Habib Utsman Al-Aydarus (Alm.), jeung réngrénganna, nu di pupuhuan ku K.H.E.Z Muttaqien (Alm.).[1] Dina ngalarapkeun Tridharma, ti munggaran Uninus ngadeg nganut ka sistem terpadu, ku sabab éta, fakultas nu munggaran dibuka téh nyaéta Fakultas Hukum jeung Fakultas Ekonomi.[1]

ku lantaran Fakultas Hukum jeung Fakultas Ekonomi kacida mekarna, tanggal 18 September 1963, ijazah kadua fakultas éta diajénan sarua jeung ijazah ti Paguron Luhur Nagri.[1] Tapi dina taun 1965-1966 loba masalah nu mangaruhan sakabéh masarakat, kitu deui mangaruhan widang pangatikan.[1] Kagiatan kampus jeung tridharmana teu bisa deui dijalankeun sakumaha biasana ku sabab sakabéh pangurus universitas kapanggil pikeun babarengan nahankeun kalumangsungan hirup bangsa jeung nagara.[1] Sanggeus bérés masalah politik jeung sosial taun 1965-1966, sakabéh pangurus UNNU babarengan jeung pangurus akademika ti paguron luhur lainna, saperti Akademi Pendidikan Agama Islam, Universitas Ibnu Khaldun, Universitas Muhammadiyah Bandung, sapakat pikeun ngagabung (merger).[1] Tina hasil kasapakatan éta, Universitas Islam Nusantara mimiti ngadeg dina papayung Yayasan Islam Nusantara (Uninus). Gumelarna Uninus dirojong ku Al Mukarom H. Dr. Idham Khalid salaku Pupuhu Umum Pengurus Besar Nahdatul Ulama jeung Menteri Pendidikan jeung Kabudayaan di waktu harita.[1] Diakuna status éta, nuluykeun status UNNU saperti nu aya dina surat tanggal 30 Agustus 1969.[1] Sanggeus robah ngaran, Uninus dipupuhuan ku Drs. Sukrama Wiraputra salaku Rektor, dibantos ku Drs. Abin Syamsuddin Makmun, MA., Drs. Ibrahim A Effendi, Achmad Roestandi, S.H., jeung K.H.R. Sudja’i salaku nu ngabantos Rektor.[1] Sadengkeun Yayasan Universitas Islam Nusantara salaku Badan Hukum Pembina dipupuhuan ku Prof. Dr. H. Ahmad Sanusi, S.H., M.P.A. jeung Tb. Drajat Martha (Alm.).[1]

FakultasÉdit

Uninus kiwari ngawengku 7 Fakultas nu mayungan sababaraha Jurusan jeung Program Studi, di antarana:[1]

Fakultas Ekonomi (FKON)Édit

Fakultas Hukum (FKUM)Édit

Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan (FKIP)Édit

Jurusan Ilmu PendidikanÉdit

  • Program Studi Pendidikan Luar Biasa
  • Program Studi Pendidikan Luar Sekolah

Jurusan Pendidikan Bahasa dan SeniÉdit

Jurusan Pendidikan Matematika dan IPAÉdit

Jurusan Pendidikan IPSÉdit

Jurusan Pendidikan Anak Usia DiniÉdit

Fakultas Teknik (FTEK)Édit

Jurusan Teknik ElektroÉdit

Jurusan Teknik IndustriÉdit

Jurusan Teknik InformatikaÉdit

Fakultas Pertanian (Faperta)Édit

Program Studi AgroteknologiÉdit

  • Jurusan Budidaya Pertanian (Agronomi)
  • Jurusan Ilmu Hama dan Penyakit Tanaman (Proteksi Tanaman)
  • Jurusan Budidaya Pertanian (Agronomi)
  • Jurusan Ilmu Hama dan Penyakit Tanaman (Proteksi Tanaman)

Fakultas Ilmu Komunikasi (FIKOM)Édit

Jurusan Ilmu KomunikasiÉdit

  • Program Studi Jurnalistik
  • Program Studi Hubungan Masyarakat (Humas)

Jurusan Ilmu Perpustakaan & InformasiÉdit

Fakultas Agama Islam (FAI)Édit

  • Jurusan Pendidikan Agama Islam (PAI)
  • Jurusan Perbankan Syariah
  • Jurusan Komunikasi Penyiaran Islam (KPI)
  • Jurusan Pendidikan Guru MI

Salian ti Program Strata 1 (S1), Universitas Islam Nusantara ogé ngabina Program Pasca Sarjana (PPs) S2/S3. PPs Universitas Islam Nusantara ngabina program magister (S2).

Program Pasca sarjanaÉdit

Program Studi Magister Manajemen Pendidikan miboga tilu konsentrasi, nyaéta:Édit

  • Manajemen Pendidikan Luar Sekolah
  • Manajemen Pendidikan Luar Biasa
  • Manajemen Sistem Pendidikan.

Program Studi Magister Hukum BisnisÉdit

Program Studi Magister Pendidikan Agama IslamÉdit

Program Doktor Ilmu Pendidikan Konsentrasi Manajemen Pendidikan.Édit

Sakabéh jurusan nu aya di Uninus geus ka areditasi ku BAN PT.

Unit kagiatan mahasiswa jeung komunitas kampusÉdit

UKMÉdit

  • Uninus Footbal Club (UFC)
  • Nusantara Basketball Club (NBC)
  • Kelompok Pecinta Alam "GIRIRAYA"
  • Uninus Volley Ball Club (UVC)
  • Uninus Badminton Club (UBC)
  • Tae Kwon Do
  • Pagar Nusa (Pencak Silat)
  • Koperasi Mahasiswa (KOPMA)
  • Club of Photography Nusantara
  • Pramuka
  • Kumpulan Remaja Masjid Al-Ikhlas (Kurma)
  • Ikramul Qur'an Uninus (IQ Uninus)
  • Komunitas Pers Mahasiswa (KPM)
  • SNEFO

Komunitas séjénÉdit

  • Himpunan Pengusaha Muda Indonesia Perguruan Tinggi Uninus (Hipmi PT Uninus)
  • Paduan Suara Mahasiswa Uninus (PSM) "Shawtyna"
  • Seni Hadroh An-Nahdiyah
  • Téater Nusantara 32
  • Lingkung Seni Morfologi II
  • Nihonnus

FasilitasÉdit

  • Gedung Rektorat jeung Dekan
  • Gedung Perpustakaan Pusat jeung Fakultas
  • Aula serba guna
  • Gedung Téater
  • Laboratorium
  • Masjid Al Ikhlas
  • Sarana Olahraga (Lapangan Futsal, Basket)
  • Kantin, Warnet, Kopma & Bank BRI
  • Guest House
  • Radio FM "RC"
  • Wi-fi
  • Wall Climbing
  • Tempat Parkir

AlumniÉdit

Dada Rosada, Mantan Walikota Bandung2003-2013

Tubagus Lily Hambali Hasan, Mantan Bupati Purwakarta2003-2008

Hudarni Rani, Mantan Gubernur Bangka Belitung2002-2007

Dadang M. Nasser, Bupati Kabupaten Bandung 2010-Sekarang

Djajang Nurjaman, Pelatih Persib Bandung

Santo Kadarusman, PR & ME PT. Hartono Istana Teknologi Polytron

Réngking universitasÉdit

  • Réngking 75 ti sakabéh Paguron Luhur (Nagri jeung Swasta ) di Indonésia
  • Réngking 12 ti sakabéh Paguron luhur (Nagri jeung Swasta ) di Jawa Barat
  • Réngking 10 Paguron Luhur Agama Islam (Nagri jeung Swasta) 

RujukanÉdit

  1. a b c d e f g h i j k l m "Universitas Islam Nusantara Universitas Islam Nusantara". uninus.ac.id (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-03. 
  2. "Lokasi Universitas Islam Nusantara". uninus.ac.id (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-03.