Buka ménu utama

Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati

Ngadeg 8 April 1968
Jinis Perguruan Tinggi Negeri
Réktor Prof. Dr. H. Mahmud, M.Si.
Perenah Bandung, Jawa Kulon
Loka uinsgd.ac.id

Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati atawa kawentar UIN Bandung atawa sok ilahar disingget UIN SGD (saméméhna kasebat IAIN Sunan Gunung Djati), mangrupa hiji Universitas Islam lokasina di daérah Cibiru Bandung, Jawa Barat. Jujuluk UIN Bandung ku Sunan Gunung Djati nyaéta nami salah sawios Walisongo, tokoh nu nyebarkeun agama Islam di tanah Jawa, hususna di Jawa Kulon jeung Banten.

SajarahÉdit

Sajarah ngadegna IAIN (Institut Agama Islam Negeri) tanggal 8 April 1968 M/ 10 Muharram 1388 H dumasar SK Menteri Agama RI Nomer 56 Taun 1968. Atanapi kiwari janten UIN (Universitas Islam Negeri) Bandung dumasar Palaturan Présidén RI No. 57 Taun 2005, tanggal 10 Oktober 2005/ tanggal 6 Ramadhan 1426 H, IAIN robah statusna jadi UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Dimimitian dina taun 1967, tokoh masyarakat, alim ulama, jeung cendekiawan Muslim Jawa Barat anu dikokojoan ku K. H. Anwar Musaddad, K.H. A. Muiz, K.H. R. Sudja'i, jeung Arthata bari disatujuan KDH Jawa Barat, ngabentuk Panitia Perizinan ngadegna IAIN di Jawa Barat anu disahkeun ku Menteri Agama RI kalayan SK-MA No. 128 Taun 1967.

Satuluyna, dumasar SK Menteri Agama RI Nomer 56 Taun 1968, resmi ngadeg pikeun mimiti IAIN Sunan Gunung Djati Bandung. Muka 4 Fakultas: (1) Syari'ah, (2) Tarbiyah, (3) Ushuluddin di Bandung, dan (4) Tarbiyah di Garut.

Dina taun 1973, IAIN SDG Bandung pindah ka Jalan Tangkuban Perahu No. 14, taun 1974 IAIN SGD pindah deui ka Jalan Cipadung. Taun 1970, dina raraga rayonisasi, Fakultas Tarbiyah di Bogor jeung Fakultas Syari'ah di Sukabumi saméméhna nginduk ka IAIN Syarif Hidayatullah Jakarta digabungkeun ka Fakultas Induk di Bandung. Sedengkeun Fakultas Tarbiyah Cirebon anu nginduk ka IAIN Syarief Hidayatullah, tanggal 5 Maret 1976 nginduk ke IAIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Taun 1993, diadegkeun fakultas anyar, nyaéta Fakultas Dakwah jeung Fakultas Adab. Taun 1997, diadegkeun Program Pascasarjana, muka Program S.2 Pascasarjana.

Taun 1997, Kawijakan panataan sistem rayonisasi IAIN. Dumasar SK Présidén Nomer 11 Taun 1997 tanggal 21 Marét 1997 Fakultas Tarbiyah Cirebon jadi Sakola Luhur atawa Sekolah Tinggi Agama Islam (STAIN) Cirebon; kitu ogé Fakultas Syari'ah Serang jadi STAIN Serang.

Dumasar Palaturan Présidén RI No. 57 Taun 2005, tanggal 10 Oktober 2005/ tanggal 6 Romadon 1426 H, IAIN Sunan Gunung Djati robah statusna jadi UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

RéktorÉdit

Dugi ka kiwari, kapamingpinan réktor, nyaéta:

  1. Prof. K.H. Anwar Musaddad (1968 - 1972)
  2. Létkol H. Abjan Soelaéman (1972 - 1973)
  3. Drs. H. Solahuddin Sanusi (1973-1977)[1]
  4. Drs. H. Djauharuddin AR (1977 - 1986)
  5. Prof. Dr. H. Rachmat Djatnika (1986 - 1995)
  6. Prof. Dr. H. Endang Soetari Ad, M.Si. (1995 - 2003)
  7. Prof. Dr. H. Nanat Fatah Natsir, MS. (2003 - 2011)[2].
  8. Prof. Dr. H. Déddy Ismatullah, SH., M.Hum. (2012-2015)
  9. Prof. Dr. H. Mahmud, M.Si. (2015-2019)

TujuanÉdit

Tujuan UIN SGD Bandung nyaéta :

1. Nyiapkeun generasi anu ngabogaan karakteristik teguh iman, mulya akhlak, jembar élmu, tur singer gawé.

2. Ngembangkeun panalungtikan, boh élmu agama ogé umum.

3. Nyebarkeun élmu agama jeung élmu umum dina raraga kasajahteraan masyarakat.

FakultasÉdit

Fakultas Adab & Humaniora

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Sajarah jeung Peradaban Islam (501)
  • 2. Jurusan Basa jeung Sastra Arab (502)
  • 3. Jurusan Basa jeung Sastra Inggris (504)

Program Diploma-3

  • 1. D3 Tarjamah Basa Inggris

Fakultas Dakwah & Komunikasi

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Bimbingan dan Konséling Islam (401)
  • 2. Jurusan Komunikasi dan Penyiaran Islam (402)
  • 3. Jurusan Manajemén Dakwah (403)
  • 4. Jurusan Pangembangan Masyarakat Islam (404)
  • 5. Jurusan Ilmu Komunikasi Prodi Jurnalistik (405)
  • 6. Jurusan Ilmu Komunikasi Prodi Hubungan Masyarakat (406)

Fakultas Syariah & Hukum

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Ahwal Syakhsiyah (301)
  • 2. Jurusan Muamalah (302)
  • 3. Jurusan Siyasah (303)
  • 4. Jurusan Perbandingan Madhab jeung Hukum (304)
  • 5. Jurusan élmu Hukum (305)
  • 6. Jurusan Hukum Pidana Islam (306)
  • 7. Manajemén Kauangan Syari'ah (307)

Fakultas Tarbiyah & Keguruan

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Manajemén Pangatikan Islam (201)
  • 2. Jurusan Pangatikan Agama Islam (202)
  • 3. Jurusan Pangatikan Bahasa Arab (203)
  • 4. Jurusan Pangatikan Bahasa Inggris (204)
  • 5. Jurusan Pangatikan Matematika (205)
  • 6. Jurusan Pangatikan Biologi (206)
  • 7. Jurusan Pangatikan Fisika (207)
  • 8. Jurusan Pangatikan Kimia (208)
  • 9. Jurusan Pangatikan Guru MI (209)

Program Akta IV

  • Pangatikan Proféssional Kaguruan mangrupa hiji program anu satata jeung Diploma-1 pikeun lulusan non Kapangatikan.

Fakultas Ushuluddin

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Akidah Filsafat (101)
  • 2. Jurusan Perbandingan Agama (102)
  • 3. Jurusan Tafsir
  • 4. Jurusan Hadits
  • 5. Jurusan Tasawuf jeung Psikoterapi (104)

Fakultas Psikologi

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Psikologi

Fakultas Sains & Téknologi

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Téknik Informatika (701)
  • 2. Jurusan Agrotéknologi (702)
  • 3. Jurusan Matematika (703)
  • 4. Jurusan Biologi (704)
  • 5. Jurusan Fisika (705)
  • 6. Jurusan Kimia (706)
  • 7. Jurusan Téknik éléktro (707)

Fakultas Ilmu Sosial, Politik & Ekonomi

Program Strata-1

  • 1. Jurusan Sosiologi
  • 2. Jurusan State Administration
  • 3. Jurusan Management

Program MagisterÉdit

  • 1. Konséntrasi Ulumul Qur'an
  • 2. Konséntrasi Ulumul Hadits
  • 3. Konséntrasi Filsafat jeung Pamikiran Islam
  • 4. Konséntrasi Hukum jeung Pranata Sosial Islam
  • 5. Konséntrasi élmu Pangatikan Islam
  • 6. Konséntrasi Pangatikan Agama Islam
  • 7. Konséntrasi Studi Masarakat Islam
  • 8. Konséntrasi ékonomi Islam
  • 9. Konséntrasi Basa Arab
  • 10. Konséntrasi élmu Dakwah
  • 11. Konséntrasi Perbandingan Agama

Program DoktorÉdit

  • 1. Hukum Islam
  • 2. Pangatikan Islam
  • 3. Perbandingan Agama (saméméhna Religious Studies [RS])
  • 4. Filsafat Agama

RujukanÉdit

  1. http://www.uinsgd.ac.id/front/arsip/page/kampus/profil-para-rektor
  2. ^^yang diangkat minangka Réktor dumasar SK Présiden RI Nomor 244/M/tahun 2003 tanggal 1 Désémber 2003

PranalaÉdit