Wihara di Chiang Mai, Thailand

Wihara nyaéta tempat ibadah agama Budha.[1] Kecap wihara asalna ti basa Pali (basa India Kuno) anu hartina tempat cicing atawa tempat puja bhakti (Gunawan, 2000:1).[2] Wihara ogé bisa dihartikeun minangka biara Budha atawa tempat pasamoan para biarawan Budha.[2]

FungsiÉdit

Wihara miboga fungsi minangka tempat ngalakukeun puja bakti, tempat pembabaran, penghayatan sarta pangamalan dhamma (ajaran agama Budha), minangka tempat latihan meditasi dina usaha ngaréalisasikeun pancén suci sarta minangka tempat cicingna para bhikku jeung samanera.[2]

PeranÉdit

Wihara miboga peran minangka puseur kagiatan kaagamaan anu diharepkeun bisa ngaronjatkeun moral sarta budi pekerti luhur dina kahirupan agama pikeun umat Budha, ngadidik, sarta ngabalukarkeun kasadaran dina neuleuman dhamma dina umat Budha sarta masarakat umum sangkan bisa leuwih alus dina bermasarakat (Gunawan, 2000:52).[2]

FasilitasÉdit

 
Poé waisak di Wihara, Kuala lumpur

Fasilitas nu aya di jero Wihara nyaéta:[2]

  1. Patung Budha, patung ieu miboga genep wangun jeung harti anu béda, di antarana:[2]
    • Vitarka Mudra hartina biantara.
    • Dharmacakra Mudra hartina muter roda ajaran Budha.
    • Dhyani Mudra hartina tapa.
    • Abhayana Mudra hartina teu sieun.
    • Bhumisparsa Mudrahartina ngahiji jeung alam atawa bumi.
    • Vara Mudra hartina béréhan (John, 1990 : 54-55).[2]
  2. Kitab Suci Tripitaka, diteundeun digigireun patung budha.[2]
  3. Lilin, nu miboga harti minangka lambang ti dhamma jeung vinaya (kitab nu eusina aturan para bhikku) nu nyaangan batin jeung ngusir kasieun.[2]
  4. Dupa, nu miboga harti minangka lambang seungitna kahadéan.[2]
  5. Kembang, miboga harti minangka lambang kaéndahan jeung teu kekalna ti sakabéh nu aya di alam dunya.[2]
  6. Cai, miboga harti minangka lambang soméah.[2]
  7. Genta nu fungsina pikeun tanda waktu kabaktian.[2]
  8. Bel nu fungsina pikeun ngabuka waktu kabaktian.[2]
  9. Bungbuahan minangka sasajén.[2]
 



RujukanÉdit

  1. Definisi (Diakses tanggl 17 November 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o Arti Wihara (Diakses tanggal 17 November 2011)