Buka ménu utama
Jawér kotok
Hirup liar di Puerto Rico
Klasifikasi ilmiah
Génus: Plectranthus
Spésiés: scutellarioides
Sinonim[1]
  • Calchas acuminatus (Benth.) P.V.Heath
  • Calchas atropurpureus (Benth.) P.V.Heath
  • Calchas crispipilus (Merr.) P.V.Heath
  • Calchas scutellarioides (L.) P.V.Heath
  • Coleus acuminatus Benth.
  • Coleus atropurpureus Benth.
  • Coleus blancoi Benth.
  • Coleus blumei Benth.
  • Coleus crispipilus (Merr.) Merr.
  • Coleus formosanus Hayata
  • Coleus gaudichaudii Briq.
  • Coleus gibbsiae S.Moore
  • Coleus grandifolius Benth.
  • Coleus grandifolius Blanco nom. illeg.
  • Coleus hybridus Cobeau
  • Coleus × hybridus Voss
  • Coleus igolotorum Briq.
  • Coleus ingratus (Blume) Benth.
  • Coleus integrifolius Elmer
  • Coleus laciniatus (Blume) Benth.
  • Coleus multiflorus Benth.
  • Coleus pubescens Merr.
  • Coleus pumilus Blanco
  • Coleus rehneltianus A.Berger
  • Coleus savannicola K.Schum.
  • Coleus scutellarioides (L.) Benth.
  • Coleus secundiflorus Benth.
  • Coleus verschaffeltii Lem.
  • Coleus zschokkei Merr.
  • Germanea nudiflora Poir.
  • Majana acuminata (Benth.) Kuntze
  • Majana blancoi (Benth.) Kuntze
  • Majana grandifolia (Benth.) Kuntze
  • Majana multiflora (Benth.) Kuntze
  • Majana pumila (Blanco) Kuntze
  • Majana scutellariodes (L.) Kuntze
  • Majana secundiflora (Benth.) Kuntze
  • Ocimum peltatum Schweigg. ex Schrank
  • Ocimum scutellarioides L.
  • Perilla nankinensis Wender.
  • Plectranthus aromaticus Roxb.
  • Plectranthus blumei (Benth.) Launert
  • Plectranthus ingratus Blume
  • Plectranthus laciniatus Blume
  • Plectranthus nudiflorus (Poir.) Willd.
  • Plectranthus scutellarioides Blume nom. illeg.
  • Solenostemon blumei (Benth.) M.Gómez
  • Solenostemon scutellarioides (L.) Codd

Jawér kotok; Plectranthus nyaéta ngaran hiji pepelakan hias (papaés) asalna tina kulawarga Labiate, kalawan mibanda loba variétas aya kana 200 tisakuliah dunya.[2][3] Jangkungna bisa nepika 2 méter, kelir daun ilaharna beureum semu coklat kalawan sisina rérégéan.[3] Umurna teupati lila, mangsa dauna geus ngarangrangan ieu tangkal jadi katempo henteu nyari.[3] didaérah séjén ieu tangkal disebut ogé iler (Jawa), adong-adong (Palembang), ati-ati (Bugis), serewung (Minahasa).[4]

Jawér kotok asalna ti daérah Asia Tenggara, hirup kalawan subur palebah taneuh nu mibanda 1300 m tina beungeut cai laut (dpl).[5] Ieu tangkal sagigireun dipelak pikeun papaés ogé dimangpaatkeun pikeun ubar saperti nyeri ceuli, ambéyen, nyeri beuteung alatan bunghak, keputihan, jeung sajabana.[3][4] Cara ngarekahkeunna kawilang gampang, bisa tina siki ogé nancebkeun tangkalna beunang nyeték atawa neukteuk.[4] Miara tangkal jawér kotok kawilang gampil, taneuhna henteu perlu baseuh tapi ogé ulah garing teuing.[3] Tempatna negrak, cukup kasorot ku panon poé.[4]

Dicutat tinaÉdit

  1. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". Diakses tanggal June 19, 2014. 
  2. Kunsten en WetenschappenDiterbitkan, Bataviaasch Genootschap van (1862). Verhandelingen van het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, Volume 29. Batavia: Perpustakaan Negeri Bavarian. 
  3. a b c d e Mursito, Apt., M.Si. , Ir. Heru Prihmantoro, Drs. Bambang Mursito, Apt., M.Si. , Ir. Heru Prihmantoro (2011). Tanaman Hias Berkhasiat Obat. Depok: Penebar Swadaya Grup. 
  4. a b c d Wahyuni, Sri (2008). Seri Tumbuhan Obat Berpotensi Hias. Jakarta: Elex Media Komputindo. 
  5. AgroMedia, Redaksi (2007). Memanfaatkan Pekarangan untuk Taman Obat Keluarga. Batavia: AgroMedia.