Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

M nyaéta hurup Latin modérn anu ke-13. Ngaranna em, dibaca [ɛm].

M
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Hiéroglif Mesir
"cai" 
Proto-Semitik
Mem 
Fénisia
Mem 
Yunani Kuna
mu 
Yunani Modérn
mu 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
M
n
  50px      

Wangun hurup M asalna ti hurup Fénisia Mem, ngaliwatan hurup Yunani Mu (Μ, μ). Hurup Mem Semitik kamungkinan badag melambangkan cai. Dipikanyaho bahawa masarakat Semit anu hirup di Mesir kira-kira 2000 SM mengadaptasi hiérogif "cai" anu mulanya melambangkan konsonan sengau rongga-gigi (/n/), alatan kecap Mesir pikeun "cai" berbunyi "n-t". Simbol éta dijadikeun hurup M dina basa Semitik, alatan kecap cai dina basa maranéhanana dimimitian jeung sada kasebut.

PamakéanÉdit

Hurup M melambangkan sada konsonan sengau dwibibir (m), boh dina basa klasik boh modérn. Dina Alfabet Fonetik Internasional, hurup M leutik melambangkan konsonan sengau dwibibir, sedengkeun variasi bentukna (ɱ) melambangkan konsonan sengau bibir-gigi. Kamus Basa Inggris Oxford (édisi kahiji) nyatakeun bahawa hurup 'm' kadangkala berbunyi vokal dina kecap kawas spasm sarta akhiran -ism. Dina istilah modérn, pamakéan kitu diuraikan minangka konsonan suku ([m̩]).

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup M
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Mike ––
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
M
Huruf leutik
m
Unicode U+004D U+006D
ASCII Désimal 77 108
Biner 01001101 01101101
EBCDIC 212 148

Tempo ogéÉdit