Pandémi koronavirus 2019 di Indonésia

Pandémi koronavirus di Indonésia mimiti kapanggih di tanggal 2 Maret 2020 nalika 2 urang Dépok anu miboga gejala flu, positip beunang ieu sasalad, sabada salah sahijina papanggih jeung urang Jepang anu diduga népa ka manéhna.[1]

Pandémi COVID-19 di Indonésia
COVID-19 Outbreak Cases in Indonesia (Density).svg
Peta propinsi di Indonésia kalawan kasus COVID-19 kakonfirmasi nepi ka 27 Méi 2020
██ 1–9 kasus kakonfirmasi██ 10–99 kasus kakonfirmasi██ 100–499 kasus kakonfirmasi██ 500–999 kasus kakonfirmasi██ ≥1,000 kasus kakonfirmasi
PanyakitCOVID-19
Galur VirusSARS-CoV-2
LokasiIndonesia
Kasus munggaranDépok, Jawa Kulon
Tanggal mimiti aya2 Maret 2020
AsalJepang
Kasus kakonfirmasi9.096
Kasus pulih1.151
Tilar dunya
765
Teritori
34 ti 34 propinsi
Situs web resmi

www.covid19.go.id
covid19.bnpb.go.id
covid19.kemkes.go.id
Salengkepna...

Bot WhatsApp resmi
+6281133399000

Pendaftaran Rélawan
deskrelawanpb.bnpb.go.id/covid-19

Per tanggal 27 April 2020, kacatet geus aya 9.096 kasus positip virus korona, 765 urang tiwas, sarta 1.151 urang cageur.[2][3][4]

MimitiÉdit

Mimitina, di tanggal 14 Pébruari 2020, hiji wanoja 31 taun papanggih jeung hiji warga nagara Jepang anu datang ka Indonésia di hiji réstoran. Nalika urang Jepang éta geus ninggalkeun Indonésia tuluy ka Malaysia, di Malaysia manéhna positip virus korona. Tuluy manéhna ngabaran wanoja éta anu di Indonésia. Wanoja éta ngalaman gejala-gejala anu mirip jeung gejala virus korona. Manéhna tuluy boga inisiatip ka rumah sakit pikeun dirawat sarta dipariksa. Ibuna, 64 taun, milu ngarawat manéhna, anu tuluy diduga katépaan ti dinya. Saenggeus kitu, di tanggal 2 Maret 2020, dumasar hasil laboratorium, duanana dinyatakeun positip beunang virus korona.[1][5][6] Sanajan kitu, duanana ahirna bisa cageur tina éta sasalad.[7]

Saenggeus kitu, pamaréntah tuluy ngalakukeun tracking di réstoran éta. Tuluy kapanggih pasén nomer 3 jeung 4 anu katépaan virus sarta kabeneran aya di réstoran éta.[1]

Sumebarna virusÉdit

Per tanggal 22 April 2020, geus aya 7.418 kasus anu sumebar di 34 propinsi di Indonésia. Kasus panglobana aya di Propinsi DKI Jakarta anu nepi ka 3.260 kasus, disusul ku Jawa Kulon jeung Jawa Wétan.[8][4]

Sebaran kasus COVID-19 di Indonesia[4]
Provinsi Kasus positif Cageur Pupus Ramatloka resmi[lower-alpha 1]
7.418 913 635
Acéh 7 4 1 covid19.acehprov.go.id
Bali 150 42 3 infocorona.baliprov.go.id
Banten 341 17 35 infocorona.bantenprov.go.id
Bengkulu 8 1 1 bengkuluprov.go.id
DKI Jakarta 3.260 286 298 corona.jakarta.go.id
DI Yogyakarta 72 30 7 corona.jogjaprov.go.id
Gorontalo 7 0 1 dinkes.gorontaloprov.go.id
Jambi 13 1 0 covid19.jambikota.go.id
Jawa Kulon 756 75 68 pikobar.jabarprov.go.id
Jawa Tengah 449 51 44 corona.jatengprov.go.id
Jawa Wétan 603 100 56 checkupcovid19.jatimprov.go.id
Kalimantan Kulon 27 7 3 covid19.kalbarprov.go.id
Kalimantan Kidul 98 9 6 corona.kalselprov.go.id
Kalimantan Tengah 67 9 4 corona.kalteng.go.id
Kalimantan Wétan 68 11 1 covid19.kaltimprov.go.id
Kalimantan Kalér 77 2 1 humas.kaltaraprov.go.id
Kapuloan Bangka Belitung 8 2 1 covid19.babelprov.go.id
Kapuloan Riau 81 8 8 corona.kepriprov.go.id
Lampung 27 10 5 geoportal.lampungprov.go.id/corona dinkes.lampungprov.go.id/covid19
Maluku 17 10 0 corona.malukuprov.go.id
Maluku Kalér 4 2 0 malutprov.go.id/tag/satgas-covid
Nusa Tenggara Kulon 93 11 4 corona.ntbprov.go.id
Nusa Tenggara Wétan 1 0 0 nttprov.go.id/2018/index.php/data-covid-19-provinsi-ntt
Papua 118 28 6 papua.go.id/view-detail-berita-7183/update-covid-19-di-papua-26-maret-positif-corona-7-kasus-4-di-kota-jayapura.html
Papua Kulon 7 0 1 dinkes.papuabaratprov.go.id/artikel/perkembangan-covid19-di-provinsi-papua-barat
Riau 35 9 4 corona.riau.go.id
Sumatra Kulon 76 13 7 corona.sumbarprov.go.id
Sumatra Kidul 89 5 3 corona.sumselprov.go.id
Sumatra Kalér 84 13 9 covid19.sumutprov.go.id
Sulawesi Kulon 7 1 1 dinkes.sulbarprov.go.id
Sulawesi Kidul 374 73 30 covid19.sulselprov.go.id
Sulawesi Tengah 27 3 3 dinkes.sultengprov.go.id/category/covid-19
Sulawesi Kidul Wétan 37 4 2 dinkes.sultraprov.go.id
Sulawesi Kalér 20 5 3 corona.sulutprov.go.id
Can dipikanyaho 27 0 0
  1. Ramatloka resmi nu ditampilkeun nyaéta ramatloka pamaréntah provinsi.

DampakÉdit

Kawijakan social distancing jeung physical distancingÉdit

Di tanggal 15 Maret, Pamaréntah Pusat méré pépéling ka masarakat pikeun ngalakukeun social distancing (jaga jarak sosial) pikeun nyegah sumebarna COVID-19. Masarakat dipépéling pikeun gawé jeung diajar di imah baé, sangkan teu kaluar imah. Pausahaan-pausahaan dianjurkeun pikeun ngaliburkeun pagawéna. Pikeun ténggat waktuna, Pamaréntah Pusat nyerahkeun ka Pamaréntah Daérah, boh gubernur, boh bupati/wali kota.[9][10]

Tuluy di tanggal 23 Maret, Pamaréntah ngagenti istilah social distancing ku istilah physical distancing (jaga jarak pisik). Masarakat dipépélingan pikeun jaga jarak minimal saméter nalika di tempat umum, saperti di stasion, halteu, jeung sajabana.[11] Ieu kawijakan sarua kénéh jeung social distancing, pédah ngagenti ngaranna wungkul.[12]

AtikanÉdit

Épékna, babaraha daérah ngaliburkeun sakola sangkan siswa henteu kaluar imah sarta ngayakeun kegiatan belajar mengajar (KBM) jarak jauh.[13][14] Salian ti éta, loba universitas anu ngalaksanakeun KBM jarak jauh.[15]

Sangkan nyegah sumebarna virus leuwih parah, palaksanaan Ujian Nasional (UN) tingkat SMA, SMP, sarta SD di taun 2020 bedo dilaksanakeun.[16][17][18] Salian ti éta, palaksanaan UTBK SBMPTN 2020 ogé diundur.[19][20]

ÉkonomiÉdit

Mentri Kauangan Sri Mulyani, nyatakeun yén dampak virus korona kana ékonomi bakal leuwih kompléks tibatan krisis anu kajadian di taun 1997-1998 sarta 2008-2009. Aktivitas ékonomi kaganggu ku sabab lolobana masarakat caricing di imahna séwang-séwangan. Salian ti éta, babaraha pausahaan ngalakukeun Pemutusan Hubungan Kerja (PHK) ka para pagawéna.[21] Angka tumuwuhna ékonomi di Indonésia ira-kiar bakal nurun nepi ka 2.3 persén, malahan mah kamungkinan bisa nepi ka négatip 0,4 persén.[22][23]

PariwisataÉdit

Ku sabab ayana ieu sasalad, babaraha tempat wisata ditarutup, tuluy tempat wisata anu masih kénéh maruka sarepi, balukarna hotél-hotél ditarutup sarta para pagawéna dirumahkan.[24][25]

Tingali ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. a b c Media, Kompas Cyber. "Kronologi dan Urutan Munculnya 6 Orang Positif Virus Corona di Indonesia". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  2. Media, Kompas Cyber. "UPDATE: Tambah 218, Total Ada 2.491 Kasus Covid-19 di Indonesia". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  3. "Update Corona 6 April: 2.491 Kasus, 209 Meninggal, 192 Sembuh". nasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  4. a b c "Situasi Virus Corona". COVID19.go.id. 21 Maret 2020. Diakses tanggal 21 Maret 2020. 
  5. "Kasus Pertama, Dua Orang di Indonesia Positif Terinfeksi Virus Corona". www.nu.or.id (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  6. Bernie, Andrian Pratama Taher & Mohammad. "Kronologi Penularan Pasien Positif Corona COVID-19 di Indonesia". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  7. "Pasien Pertama Virus Corona di Indonesia Sembuh dan Bisa Keluar RS - Katadata.co.id". katadata.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  8. Media, Kompas Cyber. "2.491 Orang Positif Covid-19 di Indonesia, Ini Rincian Kasus di 32 Provinsi". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-06. 
  9. "Bukan Lockdown, Ini Kebijakan Presiden Jokowi Terkait Pencegahan Covid-19". suara.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  10. Media, Kompas Cyber. "Panduan Mencegah Virus Corona dengan Social Distancing, Apa Itu?". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  11. Taher, Andrian Pratama. "Pemerintah Ubah Istilah Social Distancing Jadi Physical Distancing". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  12. Liputan6.com. "Mahfud Md: Physical Distancing Bukan Kebijakan Baru, Hanya Ubah Istilah". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  13. "Sekolah Diliburkan, Anies Minta Guru Mengajar dari Rumah". nasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  14. "Sekolah Diliburkan Hingga 1 April". SUMEKS.CO (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  15. "Sekolah, universitas meniadakan kelas di tengah wabah virus corona" (dalam bahasa id). BBC News Indonesia. 2020-03-17. https://www.bbc.com/indonesia/indonesia-51769074. Diakses pada 2020-04-07 
  16. Asmara, Chandra Gian. "Sah! Jokowi Putuskan UN 2020 Dibatalkan". news (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  17. Dharmastuti, Hestiana. "Permintaan Maaf Mendikbud Nadiem saat UN Dibatalkan". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  18. Media, Kompas Cyber. "UN Dibatalkan, Nadiem Minta Maaf dan Apresiasi Siswa SMK". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  19. "UTBK SBMPTN 2020 Ditunda Dampak Wabah Corona". nasional (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  20. Chaterine, Rahel Narda. "Pandemi Corona, LTMPT Tunda UTBK SBMPTN 2020". detiknews (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  21. "Sri Mulyani Sebut Dampak Virus Corona Melebihi Krisis 1998". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  22. "Sri Mulyani: Dampak Virus Corona Berat ke Perekonomian". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  23. "Sri Mulyani: Skenario Terburuk Ekonomi RI Minus 0,4 Persen". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  24. "Efek Corona, 1.316 Karyawan Hotel di Lombok Dirumahkan". ekonomi (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-04-07. 
  25. Liputan6.com. "Sektor Pariwisata Nyaris Tumbang Akibat Corona Covid-19, Menparekraf Masih Siapkan Solusi". liputan6.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-04-07.