1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

14 Pébruari nyaéta poé ka-45 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 320 poé (321 dina taun kabisat).

KajadianÉdit

  • 1655 – Indian Mapuche mesatkeun serangan ka Spanyol di Chili, ngamimitian pangbarontakan Mapuche taun 1655.
  • 1779James Cook ditelasan ku urang pribumi Hawaii di deukeut Kealakekua di Kapuloan Hawaii.
  • 1876Alexander Graham Bell ngajukeun patén pikeun telepon, kitu ogé Elisha Gray.
  • 1879Perang Pasifik pejah nalika Tentara Chili nempatan darmaga Bolivia di Kota Antofagasta.
  • 1900 – Pasukan Inggris ngamimitian Patempuran Tugela Heights minangka hiji usaha pikeun kaluar tina pangepungan Ladysmith.
  • 1912 – Angkatan Laut AS medalkeun kapal selam tanaga diesel munggaranna.
  • 1919Perang Polandia-Soviét dimimitian.
  • 1924The Computing-Tabulating-Recording Company ganti ngaran jadi International Business Machines Corporation (IBM).
  • 1929 – Poé Pangbantéan Saint Valentine: Tujuh jalma, genep diantarana ti gangster musuhna géng Al Capone, ditelasan di Chicago.
  • 1942 – Patempuran Pasir Panjang jadi cukang lantaran muragna Singapur ka Jepang.
  • 1943Perang Dunia II: Kampanye Tunisia: Pasukan Panzer Kalima Jénderal Hans-Jürgen von Arnim  mesatkeun serangan ka posisi-posisi Sakutu di Tunisia.
  • 1944 – Perang Dunia II: Kapal selam Karajaan Inggris nilemkeun kapal selam Itali nu dikontrol ku Jérman di Selat Malaka.
  • 1945 – Présidén Franklin D. Roosevelt  masamoan jeung Raja Ibnu Saud ti Arab Saudi saluhureun kapal USS Quincy, sacara rasmi ngamimitian hubungan diplomatik antara AS jeung Arab.
  • 1961 – Unsur kimia ka-103, Lawrencium, mimiti disintésa di Universitas California.
  • 1979 – Di Kabul, Milisi Setami Milli nyulik duta besar Amérika keur Afghanistan, Adolph Dubs nu tuluy ditelasan nalika lumangsung tétémbakan antara para panyulik jeung pulisi.
  • 1989 – Union Carbide satuju kana pamayaran sajumlah $470 juta ka pamaréntah India pikeun karusakan nu diakibatkeun ku bencana Bhopal.
  • 1990 – Salapan puluh dua urang maraot nalika Pasawat Indian Airlines 605 murag di Bangalore, India.
  • 1998 – Hiji karéta téngker tubrukan jeung hiji karéta cepet di Yaoundé, Kamerun, ngabahékeun béngsin. Saurang jalma nu nyiukan béngsinna ngabalukarkeun beledugan tohaga nu nandasa 120 urang.
  • 2005 – Di Béirut, 22 jalma, kaasup manten perdana menteri Rafik Hariri, maraot nalika hiji bom TNT nu beuratna 1.000 kilo diseungeut waktu konpoy mobil Hariri nuju ka kota éta.
  • 2005 – Tujuh jalma palastra sarta 151 lianna tatu nalika sarangkéan pangeboman ku milisi nu dikira pakait jeung Al Qaida narajang Makati, Kota Davao jeung Kota Jéndral Santos di Philipina.
  • 2005 – YouTube dipedalkeun ku sakumpulan mahasiswa manten pagawé PayPal, antukna jadi ramatloka babagi vidéo panggedéna di dunia sarta sumber utama pikeun vidéo viral.
  • 2008 – Saurang jalma basanjata tumbak témbak di hiji ruang kuliah di Universitas DeKalb County, Illinois, ngakibatkeun genep maraot (kaasup manéhna) sarta 21 urang cidera.
  • 2011 – Minangka bagéan tina Arab Spring, perlawanan di Bahrain dimimitian ku hiji “Poé Amarah”.
  • 2018Jacob Zuma mundur tina kaprésidénan Afrika Kidul.
  • 2018 – Panémbakan di Sakola Lanjutan Luhur Marjory Stoneman Douglas di aréa pakotaan Miami nu mangrupakeun salah sahiji rajapati pangtohagana ku maraotna 17 jalma sarta 15 cidera.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Valentin

Tumbu luarÉdit

https://en.wikipedia.org/wiki/February_14