Buka ménu utama

Wikipedia β

Papua Nugini (Tok Pisin: Papua Niugini), resmina Nagara Indepénden Papua Nugini, mangrupa hiji nagara di Oséania, ngawasaan beulah wétan ti pulo Papua jeung raloba pulo. Nagara ieu aya di Samudra Pasifik kidul-kulon, dina hiji wewengkon nu kadéfinisi ti abad ka-19 salaku Mélanésia. Ibu kotana nyaéta Port Moresby.

Independen Stet bilong Papua Niugini
Independent State of Papua New Guinea
Nagara Indepénden Papua Nugini
Bandéra Papua Nugini
Motto
Unity in diversity[1]
Lagu
O Arise, All You Sons[2]
Location of Papua Nugini
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port Moresby
9°30′S 147°07′E
Basa resmi Inggris, Tok Pisin, Hiri Motu[3]
Démonim Papua New Guinean
Pamaréntah Démokrasi parleménter jeung Monarki konstitusional
 -  Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jéndral Michael Ogio
 -  Perdana Mentri Peter O'Neill
Kamerdikaan
 -  ti Australia 16 Séptémber 1975 
Aréa
 -  Total 462.840 km² (ka-54)
178.703 mil² 
 -  Cai (%) 2
Populasi
 -  Perkiraan  2011 6.187.591[4] (ka-106)
 -  Sénsus 2000 5.190.783 
 -  Kapadetan 13,37 /km² (ka-201)
34,62 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $14,947 milyar[5] 
 -  Per kapita $2.300[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $9,668 milyar[5] 
 -  Per kapita $1.488[5] 
Gini? (1996) 50,9 (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,431 (handap) (ka-140)
Mata uang Kina (PGK)
Zona wanci AEST (UTC+10)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+10)
TLD Internét .pg
Kode telepon +675

Eusi

Babagian administratifÉdit

Papua Nugini dibagi kana opat région, nu sanés babagian administratif primér tapi lumayan signifikan dina raloba widang pamaréntahan, komérsial, jeung aktivitas lian.

Nagara ieu miboga 20 babagian tingkat propinsi: 18 propinsi, Région Otonom Bougainville, jeung Distrik Nasional Ibu Kota. Masing-masing propinsi dibagi deui kana hiji (atawa leuwih) distrik, nu dina giliranna dibagi deui kana hiji (atawa leuwih) Aréa Tingkat Pamaréntahan Lokal.

Propinsi[6] mangrupa babagian administratif primér nagara. Pamaréntahan propinsi mangrupa cabang ti pamaréntahan nasional – Papua Nugini sanés hiji féderasi propinsi. Babagian tingkat propinsi nyaéta:

Parlemén geus nyatujuan panyieunan 2 propinsi tambihan dina 2012: Propinsi Hela, nu bakal ngawengku sabagian ti Propinsi Daratan Luhur Kidul, jeung Propinsi Jiwaka, nu bakal diwangun liwat ngabagi Propinsi Daratan Luhur Kulon.[7]

Tempo ogéÉdit

Catetan sukuÉdit

  1. Sir Michael Somare (2004-12-06). "Stable Government, Investment Initiatives, and Economic Growth". Keynote address to the 8th Papua New Guinea Mining and Petroleum Conference (Google cache). Diaksés ping 9 Agustus 2007. 
  2. "Never more to rise". The National (February 6, 2006). Diaksés ping 19 Januari 2005. 
  3. Official languages of Papua New Guinea
  4. Central Intelligence Agency (2011). "Papua New Guinea". The World Factbook. Langley, Virginia: Central Intelligence Agency. Diaksés ping 5 Oktober 2011. 
  5. a b c d "Papua New Guinea". International Monetary Fund. Diaksés ping 21 April 2011. 
  6. The Constitution of Papua New Guinea sets out the names of the 19 provinces at the time of Independence. Several provinces have changed their names; such changes are not strictly speaking official without a formal constitutional amendment, though "Oro," for example, is universally used in reference to that province.
  7. "''Post-Courier'', "Jiwaka, Hela set to go!" July 15, 2009". Postcourier.com.pg. 15 Juli 2009. Diaksés ping 27 Juni 2010. 

RéferénsiÉdit

  • Swadling, Pamela (1996). Plumes from Paradise. Papua New Guinea National Museum. ISBN 9980-85-103-1. 

Bacaan salajengnaÉdit

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Papua Nugini ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum

    Tingali ogé Papua Nugini di Wikivoyage