Buka ménu utama

Républik Dominika (basa Spanyol: República Dominicana [reˈpuβlika ðominiˈkana]) nyaéta hiji nagara di pulo La Hispaniola, bagian ti kapuloan Antillen Gedé di wewengkon Karibia. Sabagian ti pulona dikawasaan ku Haiti, nyieun Hispaniola 1 ti 2 pulo Karibia nu kabagi ku 2 nagara. Boh dumasar aréa boh dumasar populasi, Républik Dominika mangrupa nagara Karibia nu panggedéna ka-2 (sanggeus Kuba), kalawan 48,442 square kilometres (18,704 sq mi) jeung pakiraan populasi 10 yuta urang.[3][6] Urang Taíno midumukan naon nu ayeuna Républik Dominika saprak abad ka-7. Christopher Kolumbus nepi ka ditu dina 1492, sarta wewengkon éta jadi patempatan padumukan Eropa nu permanén kahiji di Amérika.

República Dominicana
Républik Dominika
Bandéra Républik Dominika Lambang Républik Dominika
Motto
"Dios, Patria, Libertad"
Lagu

Himno Nacional
Location of Républik Dominika
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Santo Domingo
19°00′N 70°40′W
Basa resmi Basa Spanyol
Grup étnis  73%: Multiras[1]

16%: Bodas[1]

11%: Hideung[1]
Démonim Dominican
Pamaréntah Républik démokratik jeung kahijian[2][3] atanapi Démokrasi Répréséntatif[3]
 -  Présidén Leonel Fernández[3]
 -  Wakil Présidén Rafael Alburquerque[3]
Kamerdikaan
 -  ti Spanyol 1 Désémber 1821[3] 
 -  ti Haiti 27 Pébruari 1844[3] 
 -  ti Spanyol 16 Agustus 1865[3] 
Aréa
 -  Total 48442 km² (ka-130)
mil² 
 -  Cai (%) 0,7[2]
Populasi
 -  Sénsus 2010 9.378.818 
 -  Kapadetan 193,6 /km² (?)
501,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $93,055 milyar[4] 
 -  Per kapita $9.922[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $54,912 milyar[4] 
 -  Per kapita $5.855[4] 
Gini? (2005) 49,9[2] (luhur
HDI (2010) Red Arrow Down.svg 0,663[5] (luhur) (ka-88)
Mata uang Peso[3] (DOP)
Zona wanci Atlantik (UTC-4[2])
TLD Internét .do[2]
Kode telepon +1-809, +1-829, +1-849
Sumberna:
  • aréa, ibu kota, lambang, koordinat, bandéra, basa, motto, jeung ngaran: .[3] Pikeun ajén aréa lianna, 48.730 km2, kode telepon 809, jeung TLD Internét: [2]

Propinsi jeung kotamadyaÉdit

Républik Dominika dibagi kana 31 propinsi. Santo Domingo, ibu kotana, minangka Distrito Nacional (Distrik Nasional). Propinsi-propinsina teras dibagi kana kotamadya (municipios; tunggal municipio).

Tempo ogéÉdit

CatetanÉdit

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Dominican Republic ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

    Tingali ogé Républik Dominika di Wikivoyage

Pamekaran Sosial
Gastronomi


Citakan:Dominican Republic topics