Haiti (Basa Perancis: Haïti [a.iti]; Kréol Haiti: Ayiti [ajiti]), resmina Républik Haiti (République d'Haïti; Repiblik Ayiti), nyaéta hiji nagara Karibia di bagian kulon pulo Hispaniola, di kapuloan Antillen Gedé. Ayiti (daratan pagunungan luhur) nyaéta ngaran urang pribumi Taíno atawa Amerindian pikeun pulo ieu. Titik pangluhurna nagara ieu nyaéta Pic la Selle, dina 2,680 metres (8,793 ft). Aréa total Haiti nyaéta 27,750 square kilometres (10,714 sq mi) sarta ibu kotana nyaéta Port-au-Prince. Basa resmina nyaéta Basa Kréol Haiti jeung Basa Perancis.

République d'Haïti
Repiblik Ayiti
Républik Haiti
Bandéra Haiti Lambang Haiti
Motto
Liberté, Égalité, Fraternité [1]
Lagu
La Dessalinienne

Location of Haiti
Location of Haiti
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port-au-Prince
18°32′N 72°20′W
Basa resmi Basa Perancis
Kréol Haiti
Grup étnis  95% hideung
5% mulatto jeung bodas[2]
Démonim Haitian
Pamaréntah Républik kahijian semi-présidénsial
 -  Présidén Edgard Leblanc Fils
 -  Perdana Mentri Fritz Belizaire
Pawangunan
 -  Koloni Perancis didéklarasikeun
(Traktat Ryswick)
30 Oktober 1697 
 -  Kamerdikaan didéklarasikeun 1 Januari 1804 
 -  Kamerdikaan diakuan ku Perancis 17 April 1825 
Aréa
 -  Total 27.750 km² (ka-140)
10.714 mil² 
 -  Cai (%) 0,7
Populasi
 -  Perkiraan  2023 11.470.261[3] (ka-83)
 -  Kapadetan 413,34 /km² 
1100 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2023
 -  Total $38,952 milyar[4] (ka-144)
 -  Per kapita $3.185[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2023
 -  Total $25,986 milyar[5] (ka-174)
 -  Per kapita $2,215[4] 
Gini? (2012) 41,1 (luhur pisan
HDI (2022) 0,552[6] (handap) (ka-158)
Mata uang Gourde (HTG)
Zona wanci (UTC-5)
TLD Internét .ht
Kode telepon +509

Lini 7,0 narajang Haiti jeung ngarobohkeun Port-au-Prince dina 12 Januari 2010. Kira-kira jumlah korban nu pupusna nepi ka 220.000 jiwa.[7] Pakiraan ku pamaréntah Haiti malih leuwih gedé.[8] Istana Kaprésidénan, Parlemén jeung raloba wangunan penting lianna ancur. Organisasi bantosan Amérika Sarikat geus nyumbang $2 milyar. Digabung jeung donasi internasional lianna, dana ieu ditujukeun pikeun ngawangun deui nagara ieu.[9]

Departemén, arrondissement, jeung komune édit

Informasi salajengna: Departemén di HaitiArrondissement di Haiti, and Komune di Haiti

Administratifna, Haiti dibagi kana 10 departemén.

Departemén-departeménna nyaéta (kalawan ibu kotana di jero kurung):

 
Departemén di Haiti
  1. Artibonite (Gonaïves)
  2. Centre (Hinche)
  3. Grand'Anse (Jérémie)
  4. Nippes (Miragoâne)
  5. Nord (Cap-Haïtien)
  6. Nord-Est (Fort-Liberté)
  7. Nord-Ouest (Port-de-Paix)
  8. Ouest (Port-au-Prince)
  9. Sud-Est (Jacmel)
  10. Sud (Les Cayes)

Tempo ogé édit

Catetan édit

  1. Pasal 4 Konstitusi Archived 2019-05-21 di Wayback Machine
  2. "Haiti". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2011-03-03.  Archived 2016-01-31 di Wayback Machine
  3. Citakan:Cite CIA World Factbook
  4. a b "World Economic Outlook Database, October 2023 Edition. (Haiti)". IMF.org. International Monetary Fund. 10 October 2023. Diakses tanggal 1 May 2024. 
  5. a b Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama imf2
  6. "Human Development Report 2021/2022" (PDF). United Nations Development Programme. 8 September 2022. Diakses tanggal 1 May 2024. 
  7. – A Call to Action: Haiti at 6 months Archived 2011-03-11 di Wayback Machine World Vision Australia, 12 July 2010. Retrieved 13 January 2011.
  8. "Haiti quake death toll rises to 230,000". BBC. 2010-02-10. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8507531.stm  Archived 2016-12-28 di Wayback Machine
  9. NPR (August, 2011). "How Haiti's Aid Money is Being Spent".  Archived 2012-01-19 di Wayback Machine

Material luar édit

Réferénsi édit

  • Cassá, Roberto. 1995. Los indios de las Antillas. Madrid: MAPFRE. Series: Pueblos y lenguas indígenas, 10.
  • Wilson, Samuel M. 1990. Hispaniola: Caribbean chiefdoms in the age of Columbus. Univ. of Alabama Press.

Bacaan salajengna édit

Tumbu kaluar édit

Pék paluruh émbaran nu leuwih loba ngeunaan Haiti ku jalan nyungsi proyék sabaraya Wikipédia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

    Tempo ogé Haiti di Wikivoyage

Organisasi Bantosan

Citakan:Haiti topics