Castanea argentea
Castanopsis argentea 2019 stamp of Indonesia.jpg
Saninten dina gambar prangko
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Plantae
Divisi:
Tracheophyta
Kelas:
Magnoliopsida
Kulawarga:
Fagaceae
Génus:
Castanopsis
Spésiés:
argentea


Saninten, Castanea argentea nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga fagaceae.[2] Saninten dina basa Indonésia sok disebut ogé berangan atawa rambutan leuweung, kulit buah saninten carucukan béda pisan jeung rambutan anu kulitna hipu. Saninten anu dimangpaatkeun tayalian sikina diasakan kujalan dibeuleum atawa dikulub, dina basa Inggris saninten disebutna “sweet chesnut".[2]

Saninten mibanda 120 jinis anu kapanggih hirup timimiti India wétan nepika China beulah kulon, Koréa, Jepang, ngaliwatan Indo-China ogé Thailand, tuluy nyebar ka Malaysia kajaba pulo Jawa bagian wétan kapanggih ogé hirup di kapuloan Sunda leutik. 58 rupa mangrupakeun pituin ti nagara China, kalawan anu 30 rupa kagolongkeun maneuh di China.[2][3]

Ciri mandiriÉdit

Jangkung tangkal saninten bisa nepi ka 35 malaha 40 meter. Kulit tangkalna mibanda kelir hideung, karadak jeung rarengat. Katempo gurat-gurat ngajendul di luar, ieu tayalian gurat empulur anu nyenghol ka luar. Saninten, sok disebut oge tangkal berangan.

Daun nunggal, bijil paselang-seling, wujudna méncos panjang (lanset). Daun palebah luhurna katembong semu bodas kawas ngandung lilin, palebah handap kelirna kulawu semu pérak kalawan disimbutan ku bulu anu kandel.[4] Tangkal saninten buahan dua taun sakali, sanajan buahan noron sataun sakali sok tara aya sikian. [4]

Dicutat tinaÉdit

  1. Barstow, M.; Kartawinata, K. (2018). "Castanopsis argentea". IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2018: e.T62004506A62004510. https://www.iucnredlist.org/species/62004506/62004510. Diakses pada 20 August 2020. 
  2. a b c "Pandanus furcatus". Kebun Raya Cibodas. 2021-04-25. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  3. Karl Hasskarl, Justus (1845). Aanteekeningen over het nut, door de bewoners van Java aan eenige planten van dat eiland toegeschreven. Universitas Oxford: J. Müller. p. 108.  Disungsi 28 April 2021
  4. a b "Saninten riwayat mu kini". KSDAE. 2021-04-25. Diakses tanggal 2021-04-21.